Bokrecension: Shoo Bre av Douglas Foley

18 röster
17175 visningar
uppladdat: 2008-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bokens titel: Shoo bre
Författare: Douglas Foley
Bokförlag: Bonniers


Varför ger sig vissa ungdomar in i krimminella vägar när de vet att det är fel? Är det frestelsen efter pengar? Strävan efter populäritet?

Boken jag läst handlar om huvudpersonerna Elias och Oscar. Killarnas liv handlar om helt olika saker, samtidigt som det finns en rödtråd emellan dem. Deras liv är bra och verkar florera till en händelse förändrar deras liv till helvete. Varannat kapitel handlar om varsin huvudkaraktär, Oscar och Elias. Boken är skriven på ett vardagligt sätt. Den fördjupar sig inte på miljöbeskrivning, personbeskrivning mm.

Elias är en kille vars popularitet är stor bland det kvinnliga könet, men han har däremot ett kriminellt förflutet. I boken beskrivs han som lång och mörkhårig, även ganska populär bland killarna, fast på ett annurlunda sätt än bland tjejerna. Man får inte någon riktig uppfattning om hur Elias är som person, men den bild jag själv skapat genom det jag läst, är att han är en glad och framåtriktad person. Dock förändras personligheten senare i boken.
En dag dyker Elias gamla kompis Fadi upp som erbjuder ett lätt förtjänt jobb, dock inte lagligt. Berättelsens spänningsnivå går upp ett hack när Elias faller för frestelsen av lättförtjänade pengar. Han tar jobbet och utför allt han bör göra för att få pengarna. Efter ett par dagar ringer Fadi och berättar att Elias gjort jobbet fel. Han blir då tvungen att ställa saker till rätta, vilket visade sig inte vara så lätt som det verkade.

Oscar är en aning mer annurlunda till sättet. Han håller sig borta från all kriminalitet och ägnar sig åt regelbundet ”plugg”. I skolan bedrivs en skoltidning som Oscar jobbar för. Vänner har han gott om. Allt går som planerat tills hans engagemang för skolan och skoltidningen tar en tvär vändning och klassen får en ny svenska lärare, Kristina. Det har hänt miljoner gånger och händer igen; en elev dagdrömmer om sin lärare under lektionerna. Men det hela eskalerar och blir till slut ett problem för Oscar. Kärleken till svenskaläraren blir högst verklig och hans liv tar en oväntat vändning.

Detta var en väldigt bra bok, dels för att den var otroligt spännande och för att den handlade om hemska saker som faktiskt händer med relationer man har kring sig. Den är även väldigt lärorik. Man får lära sig hemskheter och konsekvenserna inom vissa lättförtjänta jobb. Man får även lära sig att kärlek är en underbar känsla vilket jag redan visste, dock inte att den kunde ställa till med massvist elände.
Denna bok rekommenderar jag främst till skolelever i 13-18 års åldern. Även rekommenderad till föräldrar så de får en inblick i hur det är i vissa skolor och vad vissa ungdomar går igenom.
Enligt färsk statistik har ungdomsbrottsligheten ökat, vilket gör berättelsen ännu mer intressant. Skulle dock vilja att författaren lämnade ett öppet ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Shoo Bre av Douglas Foley

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2019-01-22

    så bra

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-21]   Bokrecension: Shoo Bre av Douglas Foley
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9967 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×