Alkoholmissbruk

12137 visningar
uppladdat: 2008-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehåll



Varför dricker vi i egentligen i Sverige?
Och finns det några förklaringar till ett beroende?..............4

Varför ökar tillgängligheten av alkohol för ungdomarna?....6

Vilka behandlingsmetoder är mest
effektiva mot alkoholism?.............................................7

Vad kan konsekvenserna bli av ett missbruk?...................9

Slutsats.......................................................................11



Varför dricker vi i egentligen i Sverige? Och finns det några förklaringar till ett beroende?


Alkoholberoende är en sjukdom. Men endå dricker vi så mycket som vi gör. Varför dricker vi i Sverige? Och finns det någon eller några förklaringar till beroendet vi kan få av det?


Det finns såklart många skäl till att dricka alkohol. Här är de vanligaste exemplen:

· det är en del av vårt kulturarv
· det smakar gott
· det löser upp hämningar
· man slappnar av och det känns skönt
· berusning gör att vi känner oss modiga och företagsamma
· grupptrycket
· vi får lättare att närma oss attraktiva, tilltänkta partners
· alkoholen dämpar ångern både för det man har gjort och ångesten för det man ännu inte vågat göra.
· Ekonomiska, dålig ekonomi
· Psykosiska, svår sjukdom


Tillgängligheten till alkohol blir bara större och större.
I en undersökning som alkoholkommiten gjorde så sa 30 % av en klass i nian år 2002 att det är hur lätt som helst att skaffa hembränt. Och det är endå en av de farligaste alkoholdryckerna.

Elise Cohen skriver i boken ”Barn och alkohol”. Att missbrukarens bakgrundsförhållanden oftast tyder på en otrygg barndom i familjen. Kanske föräldrarna har haft lågavlönat jobb, arbetslöshet, skilsmässa, alkoholism eller en svår sjukdom.
Då har barnet kanske ofta utsatts för olika ingripanden som t.ex. fosterhemsplacering, mobbing, problem i skolan, skolk mm.

Att börja använda alkohol kan ge en form av gemenskap. En cool grej kan man säga. Ett sätt att slappna av, och kunna umgås lättare. Redan som en ungdom vill man skaffa sig sin bekantskap. Det kan gå helt fel och du hamnar med alkoholmissbrukare. Och då börjar du själv att dricka och blir som dem, missbrukare.

Du umgås med likasinnade människor som har samma beroende som en själv.
Men oftast är det en skenbar gemenskap. De finns bara där när du är full eller har köpt alkohol. När du blir nykter igen är man lika ensam som innan. Vännerna du hade känns inte som några verkliga vänner utan är bara ytliga bekantskaper, som håller ihop tack vare alkoholen.

Vetenskapliga undersökningar visar att det finns delar i hjärnan som blir aktiva när du börjar dricka alkohol, om du då har en beroende i din familj eller släkt så kan chansen bli större att du själv blir missbrukare.
Sedan beror det också på hur lätt du kan få ett beroende, det är olika från person till person. Vi är alla olika känsliga för alkoholen vi dricker.

Till sist vill jag även säga att endorfinerna finns i blodet och de påverkar hjärnans belöningssystem.
Och ju fler endorfiner desto större njutning får man. Och sedan ju större njutning man får, påverkar också större chans att vilja dricka igen och få njutning igen.

Sammanfattningsvis vill jag ta upp att vi har fått en uppfattning om alkoholen som att vara socialt. Alkoholen har fått fel uppfattning, vi dricker alldeles för mycket.

Sedan är det även tillgängligheten till alkohol som bara blir större och större, även för våra ungdomar.
Det är redan som ungdom man kan bli alkoholist. Det är egentligen bara att gå ner på stan och fråga rätt person så köper de ut.

Om tillgängligheten blev mindre så skulle man inte dricka förrän man hade åldern inne. Men riskerna för ett missbruk är endå mycket stort.

Konsekvenserna av ökningen kan bli flera och yngre alkoholister tror jag.


_______________________________________________



Varför ökar tillgängligheten av alkohol för ungdomarna?


Överallt i världen har vi ungdomar som dricker alkohol, fast de egentligen är alldeles för unga. Trots det är det väldig många som festar nästintill varenda helg. Bara det visa att tillgängligheten av alkoholdrycker har ökat och det är alltså lättare att få tag i det. Varför ökar egentligen tillgängligheten av alkohol för ungdomarna?

Forskningsresultat visar att alkoholintaget har ökat ungdomar. Tillgängligheten till alkohol ökar hela tiden och många tonåringar vet hur de snabbt, billigt och lätt ska få tag i alkoholdrycker av olika slag. Enligt undersökningar visas att föräldrarna försöker lyfta fram viktiga strategier som att vara öppen i förhållandet till alkohol, tillit, markera gränsen mellan barn och vuxen och känna förtroende för varandra. Det gör dem eftersom de är mer oroliga för narkotika än för alkohol, trots att alkoholen är mer tillgänglig. Dessutom är tonåringar oftast berusade när de testar narkotika de första gångerna. Strategier behövs för att bemöta och hantera tonåringars nyfikenhet på alkohol och andra droger.

Den huvudsakliga anledningen till att tillgängligheten av alkohol ökar är förstås att allt fler köper ut. Det kan vara personer som föräldrar, äldre kompisar eller någon kompis kompis. Äldre kompisar köper troligtvis ut eftersom de vet själva hur svårt det kan vara ibland att få tag på alkohol när man inte är tillräckligt gammal för att gå på krogen eller köpa själv.2

Enligt Drugsmart gjordes en undersökning år 2005 där man ville ta reda på hur många av ungdomarna i åkurs 9 som var alkoholkonsumenter. Resultaten visade att ungefär 67 % av pojkarna och 69% av flickorna är alkoholkonsumenter. De förklarar också att en alkoholkonsument är en person som druckit en gång om året eller mer sällan, ett glas folk- eller starkök, ett glas alkoläsk, en stark cider eller 2 cl vin eller sprit.3

Till sist vi jag säga att enligt mig finns det både för- och nackdelar med att föräldrar köper ut. Den stora fördelen med att föräldrarna köper alkohol åt sina barn är att de vet vad ungdomarna dricker. Då minskar risken för att deras barn ska dricka ”farliga” alkoholdrycker, som hembränt och annat. Nackdelarna är förstås att det först och främst är olagligt och sen också att om föräldrarna köper ut så ökar tillgängligheten desto med. Ökar tillgängligheten av alkohol så ökar risken för att ungdomarna senare ska bli alkoholister.

Jag tror att tillgängligheten av alkohol för ungdomarna ökar eftersom populariteten av att dricka och festa ökar. Det känns som om alla jag känner festar relativt ofta och jag tycker att fler och fler gör det. Tom. såna som jag aldrig trodde skulle gå på fester och dricka sig berusade har börjat göra det. Det kan bero på att de vill var ”tuffa” och på något sätt få det lättare att prata och umgås med andra, lättare ta kontakt med folk och få nya vänner.

Dessutom tror jag att det är väldigt svårt att minska tillgängligheten av alkohol för ungdomar. Det skulle vara svårt att få de som köper ut att sluta göra det, trots att det är otillåtet.

___________________________________________________


Vilka behandlingsmetoder är mest effektiva mot alkoholism?



Som ni redan vet så finns det väldigt många olika behandlingsmetoder mot alkoholism. Men kan man verkligen säga att en behandlingsmetod är mest effektiv? Vilka behandlingsmetoder är mest effektiva mot alkoholismen i världen?

Enligt sociallagen är samhället skylig att erbjuda den beroende hjälp med avgiftning och behandling. Det senare kan var olika bra i olika kommuner. Det finns även olika teorier om hur sjukdomen bör behandlas. Den kanske vanligaste i Sverige kommer ursprungligen från USA och kallas Minnesotametoden eller tolvstegsprogrammet som den även kallas. Den innehåller tolv steg som de beroende går igenom och baseras på kamratskap, att dela med sig av sina problem och ta del i andras. Minnesotabehandlingen som går ut på att alkoholismen är en genetiskt betingad sjukdom, är sammanlänkat med AA, anonyma alkoholister. Det första steget handlar om att erkänna att man är maktlös inför alkoholen och de efterföljande syftar till att bygga upp själförtroende för att den. Man arbetar mycket med känslor och inre värderingar. Det är mycket lättare att reparera fysiska skador än känslomässiga.
En del kritik riktas mot programmet på grund av dess religiösa undertoner. Det är mest missförstånd, då man talar om en högre makt i stället för ”gud”. AA som finns i varje småstad i Sverige, saknar hierarki och de enda inkomsterna kommer från frivilliga anonyma bidrag.

En annan organisation är Länkarna. Deras program har bara sju steg och de finns precis som AA överallt i Sverige. De får statliga subventioner och bedriver även registrering av sina medlemmar.1

Vårdguiden säger att det finns många olika inriktningar när det gäller behandling av alkoholproblem och att ofta kombineras inriktningarna i behandlingen. Enligt dem finns det fyra olika behandlingsinriktningar.
1. Motivation, handlar främst om personens egen vilja att ändra sina vanor. Syftet är att du som har alkoholproblem ska komma fram till ett eget beslut att ta itu med dina problem.
2. Beteende, är inriktad på förändra beteendet. Man tar fram olika konsekvenser att beroendet och försöker hitta alternativ till det skadliga beteendet. Syftet är att ge mer kunskap om hur alkoholberoendet påverkar hela tillvaron.
3. Bakomliggande faktorer, riktar in sig på orsakerna till att man dricker och syftet är förstås att du ska förstå bakgrunden till ditt missbruk.
4. Läkemedel, behövs ibland för att behandla abstinensbesvär och förebygga återfall. Exempel på läkemedel som förebyggande mot återfall är Campral och Revia, mot abstinensbesvär finns Oxascand.2

Agneta Öjehagen skriver att vid behandling av alkoholism finns det tre viktiga faktorer som man måste ta hänsyn till, oberoende av vilken behandlingsmetod man använder.
1. Förväntningarna till alkohol, positiva förväntningar måste läggas fram tidigt genom föräldrar och omgivning.
2. De biologiska effekterna, handlar om att hjärnans belöningssysten aktiveras när vi dricker.
3. Personlig livssituation och läggning, nära relationer och sociala nätverket. Alltså problem som finns förutom missbruket.

Agneta Öjehagen skriver också att behandlingsmetoderna kan delas upp i psykosociala och farmakologiska/medicinska behandlingar. Till de psykosociala hör de behandlingar som fokuserar på missbruksbeteendet, metoder som går ut på att känna igen sig själv i risksituationer och träna in nya förhållningssätt mot återfall, ex. på behandlingar är Kognitiv beteendeterapi och 12-stegs program.3

Slutligen vill jag säga att man behöver inte veta vilka behandlingsmetoder som finns för att dra slutsatsen om vilken som är den mest effektiva av dem. Jag tycker inte att man kan ta fram någon som ska vara den ”bästa” behandling eftersom olika behandlingar passar olika personer. Behandlingen tycker jag ska variera från person till person, från livsstil till livsstil. Det finns ingen metod som passar alla alkoholister och jag tror att de aldrig kommer att finnas någon sådan.


_______________________________________________



Vad kan konsekvenserna bli av ett missbruk?


Efter en lång tid av alkoholmissbruk, kanske till och med år. Vad kan konsekvenserna bli på en missbrukare? Vilka blir påverkade av en människas missbruks problem?

Vuxna barn till alkoholister kan faktiskt visa att de är annorlunda. Men de flesta vill bara lära sig att leva ett Svensson liv.
Här nedan kan du läsa om hur vuxna barn till alkoholister känner sig:

·Du gissar dig till vad som är normalt, eftersom du egentligen aldrig levt ett normalt liv.
·Du har svårt att göra klart saker, fullfölja ett projekt du börjat på.
·Ljuger när det egentligen är lika lätt att berätta sanningen. (gör precis som din mamma/pappa med missbruket. Döljer)
·Dömer dig själv mycket.
·Svårt att ha roligt.
·Problem med relationer är mycket vanligt, litar inte på andra.
·Söker ständigt bekräftelse. Det som de aldrig fick som små.
·Antingen ansvarstagande eller oansvarliga.

Barnen är nog de som påverkas störst av en förälders alkoholproblem. De måste mogna snabbare än andra barn och ta på sig mera ansvar.
De ser ut som barn, klär sig som en, men ser du barnets blick? Märker du att han eller hon beter sig mognare eller är tystare?
Det kan vara ett barn i en alkoholism värld.

När mamma eller pappa har druckit sig fulla och ligger helt utslagna på soffan/sängen så måste barnet hjälpa till, hämta spyhink, lämna syskon på dagis eller skola, diska, laga mat och städa mm.
Barnet får ta på sig så mycket ansvar, fast det ska få leka och leva en normal barndom.

En ännu värre konsekvens kan väll vara att den som missbrukar alkoholen kan dö av alkoholförgiftning. Det är mycket du ska dricka för att råka ut för det, men det händer oftare än du själv kanske tror.

En annan som kan bli påverkad av ditt drickande är den du lever med, han eller hon du är tillsammans med.
Eftersom du ljuger om drickandet så förlorar din partner tron på dig.
Och måste sedan hålla det hemligt och förneka när andra frågar och blir misstänksamma. Det gör att din partner inte heller mår bra psykiskt.

Det bästa man kan göra då är att lämna ens alkoholiserade partner, men det är inte så lätt eftersom du fortfarande lär känna ansvar.

Vännerna du hade påverkas också mycket av ditt beroende eftersom du oftast stänger dig inne och dricker eller är hela tiden ute på krogen och är full. När du är full så kan taskiga saker ”flyga” ut ur munnen som inte är menat. Men kompisen blir då ledsen. Lämnar kanske dig, och du har en vän mindre.

Vill inte vännen dricka med dig så hittar du någon/några andra ”vänner” i parken som är likasinnade som du. Du tappar då all kontakt med din riktiga vän.

Sedan har vi effekterna av alkoholen som rör bara dig och din kropp.
Alkohol har en bedövande effekt på centrala nervsystemet. Men ett allvarligare är om alkoholen påverkar lilla hjärnan då får du rörelsestörningar. Då får du sämre balans än du skulle ha haft.
Endast om du avstår helt från alkoholen kan detta bli bättre.
Du själv kan få stora depressioner av ditt drickande. Du blir nedstämd och dyster, blir lättare sur och aggressiv. Det medför sömnproblem som påverkar ditt jobb.

Alkohol försämrar även hjärtat och blodkärlen i kroppen. Du kan få krankärlssjukdomar. Och blodet i kärlen får det svårare att komma från och till hjärtat. Då blir även blodtrycket sämre.

Det som kan bli den farligaste effekten är de leversjukdomar du kan få. Du kan till och med få göra en levertranspalaration om det går riktigt illa.

Slutligen vill jag säga att dessa konsekvenser faktiskt borde väcka människornas ögon, och de borde se vad som egentligen kan hända.
Jag tror att det skulle skrämma de flesta.

Om du bara umgås med rätt personer och skaffar hjälp vid minsta tecken på ett missbruk så tror jag att man kan lättare bli av med sitt missbruk eftersom det inte har gått så lång tid.
Effekterna som alkoholen ger är inte positiva kan man verkligen säga, du kan till och med få problem i hjärnan av ditt missbruk.

Och till sist vill jag även ta upp att människorna runt omkring även påverkas stort. Familjen måste hålla det hemligt och kan aldrig ta hem kompisar eller andra människor. De känner skam men endå att man själv måste ta hand om allt som missbrukaren skulle ha gjort.


__________________________________________________

Slutsats.


Det finns olika orsaker till alkoholism, det kan vara att det har hänt något dramatiskt i livet, som t.ex. skilsmässa eller dödsfall. Men det kan också vara föräldrarna som är orsaken. Om de har druckit mycket kan det gå i arv till deras barn. Trots det tror vi att den största anledningen till att man blir alkoholist finns bland ungdomarna. De festar och kan lätt hamna i ”fel” sorts umgänge. I fel umgänge blir det oftare och vildare fester med mer alkohol. Regelbundet och mycket drickande kan sedan leda till beroende eller missbruk.

Att tillgängligheten av alkohol ökar gör det betydligt lättare för ungdomarna att få tag i alkoholdrycker, det leder till ökad risk att bli alkoholism. Sedan är det som vi tycker är stora frågan om föräldrar ska köpa ut till sina barn eller inte, nu när tillgängligheten är så pass stor. Vi tycker att det finns både positiva och negativa anledningar till att göra det. Det positiva är att föräldrarna vet vad deras barn dricker, men trots allt är det ändå olagligt. Negativa saker med att inte föräldrarna köper ut är att ungdomarna ändå kommer få tag i alkohol på annat sätt och risken för att dricka ”farlig” alkohol (hembränt osv.) ökar.

Det finns en rad olika behandlingsmetoder mot alkoholism, men den vanligaste är dock tolvstegsmetoden. Den är väldigt effektiv men har trots det fått en del kritik. Vi tycker att det inte går att säga att någon av alla de behandlingsmetoder som finns är ”bäst”. Det beror på helt från individ till individ, vad som passar denne och vilka orsaker som finns till att han/hon är alkoholist.
Man, tycker vi, ska istället titta mer på den egna individen, vilken sorts behandling som kan passa just denne och sedan på något sätt kombinera olika sorters behandlingar genom att titta på alkoholistens orsaker till drickandet, livssituation, familj och sociala umgänge. Det tror vi skulle leda till bättre behandlingar och bättre resultat.

Genom att skriva den här tidningen har vi kommit fram till att partners till alkoholister tycker att det är väldigt jobbigt. Det kan leda till separationer och det ger missbrukaren depressioner och kan leda till ett ännu större missbruk. Vännerna kom vi fram till påverkades genom att kontakt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkoholmissbruk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-29

    Dålig statistik - Anonyma Alko

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-22]   Alkoholmissbruk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9970 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×