Mobbing och trakasserier artikel (Socialkunskap)

1 röster
5960 visningar
uppladdat: 2008-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Så många barn som blir mobbade i skolan och hemma. Och så många barn som har ont i magen hela dagarna och mår dåligt.
Varför mobbar egentligen barnen varandra? Går det inte att stoppas?

På sidan www.friends.se skriver de att Mobbningen i skolor och hem är större än man kan tro, så mycket som en tredjedel av alla skolbarn har blivit utsatta för någon form av mobbing eller diskriminering under sin skoltid.
Ibland sitter ärren kvar en lång tid efter det, ibland kanske hela livet.

Den första som använde ordet mobbning var en man vid namn Konrad Lorenz, han var etolog och beskrev hur djur attackerade varann. Men det var på 1960-talet som en svensk lärare använde samma ord till några barns beteenden på skolgården.

När någon systematiskt trakasserar någon annan antingen psykiskt eller fysisk kallas det för mobbing. Mobbing betyder att man inte får vara med och fryses ut eller blir illa behandlad flera gånger, kanske till och med flera gånger per dag. Negativt beteende som riktas mot en person.

En mobbare utmärker sig genom att visa att han/hon vill dominera mycket, aggressivt beteende eller kanske är fysiskt större och starkare (gäller mera killar).


Peter-Paul Heinemann i boken ”Mobbing” säger att om barn är i en stor grupp tänker de flesta; vad alla andra gör, kan inte vara fel eller farligt. Vad alla andra gör, är troligen rätt och ofarligt. Vad alla andra gör, är riktigt och bra. Vad alla andra gör, måste jag med göra. Vad alla andra gör måste jag göra, eftersom det är det enda rätta.
Alltså om en börjar mobba så vill ingen annan bli utanför och därför börjar hon/han mobba själv. Och så fortsätter det till hela gruppen mobbar.

I boken ”Diskriminering och annan kränkande behandling –i skola och förskola” skriver de att de olika grunderna för mobbning är oftast könet på barnet, religionen eller annan trosuppfattning, etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller funktionshinder.
Eller så kan det till och med vara så att ett barn är avundsjuk på en klasskompis för att hon/han är duktig och får bra betyg, namnet på den personen blir då ”pluggis ”.

Efter ett par forskningsprojekt så har det visat sig att nästan hälften tänker ta självmord efter flera års mobbing. Och hälften av dem tar självmord.
De säger att det är den enda utvägen för de kan inte sluta drömma om deras mobbares ansikten eller att de får leva vidare med mobbning även på arbetsplatsen.
Och siffrorna över självmorden efter mobbning ökar läskigt mycket.

Det finns tusentals sätt att mobba någon på, man kan göra det på telefon, öga mot öga, sms mobba eller nätmobba/e-mail mobba någon.
De blir bara fler och fler sätt att utsätta någon för kränkande saker.
Nät mobbing är har inte funnits så länge, det skiljer sig inte från annan mobbing. Bara att mobbaren kan vara mera anonym och kan dölja sin riktiga identitet. Det går inte riktigt att stoppa nätmobbningen, men de flesta plasterna har ett ställe där man kan anmäla trakasserier på, och säga till dem som äger sidan. Då kan dem spärra eller säga till mobbaren, kanske till och med anmäla.

Kan vi stoppa mobbningen? -Ja det kan vi!
Om lärarna började med att ha uppföljningsmöte i sin klass, alltså att prata först enskilt men varje elev om hur det är och hur relationerna är med andra barn i klassen. Sedan att prata med föräldrar och andra vuxna i barnens omgivning, informera dem om att det förekommer mobbning.
Att låta mobbaren prata med den utsatte är också en bra metod. Att låta dem bråka ut om det är något emellan dem, och låta mobbaren säga förlåt. För oftast har mobbaren lika svårt som den hon/han mobbar, kanske har hon/han svårt hemma, mamma eller pappa kanske slår eller bara har den dåligt självförtroende och inte vet ritigt hur hon/han ska hantera vissa situationer.
Efter sedan några månader efter det lugnat ner sig ska man ha ett uppföljningsmöte för både föräldrar och barn för att se hur det går och så det inte har fallit tillbaka till mobbningen.

Man har kommit mycket längre i Sverige än i vissa andra länder i Norden, det går framåt…men kommer det någonsin att sluta helt?


Till slut vill jag säga varför barnen mobbar varandra är att han eller hon kanske vill vara ledare eller inte själv vara mobbad och utanför. Problemen ökar mer och mer, fler och fler blir trakasserade och diskriminerade utan kanske någon egentlig anledning. Kan inte bara alla ungdomar och barn lära sig att alla inte är lika?
Jag tror själv att mobbningen beror på att mobbaren själv är osäker på sig själv eller kanske har det jobbigt hemma med föräldrar eller liknande.
Var inte rädd och fall inte för grupptrycket att trakassera, stå på dig själv och var den DU är.




Källor:

Referenser

Internet:

http://www.friends.se/index.php?id=525 27/9-07

http://www.xn--vrdguiden-52a-se/Article.asp=0c=2530 27/9-07

http://www.kollakallan.skolutveckling.se/saker__pa__natet/...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mobbing och trakasserier artikel (Socialkunskap)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-22]   Mobbing och trakasserier artikel (Socialkunskap)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9972 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×