American History X (socialkunskaps analys)

9 röster
31760 visningar
uppladdat: 2008-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Filmen American History X utspelar sig i Amerika där nynazismen blir allt större och allt starkare. Det är en skrämmande och brutal berättelse om det allt mer växande våldet i dagens USA. Filmen handlar om bräderna Derek och Danny Vinyard som båda är frustrerade och ledsna över deras fars död och därför desperat söker tröst och gemenskap. Deras far dog på sitt arbete av en mörkhyad man.

Som yngre läser Derek en bok, skriven av en mörkhyad man. Genast får han höra av hans far att han läser en bok av en mörkhyad man och fadern berättar bara rasistiska åsikter. Då tror jag att Derek får en bild av hans fars ord, som inte alls är positivt. Hans far har fördomar mot dem som inte är som honom. Det är nog p.g.a. det som Derek sökte sig till just nazisterna efter deras fars död. Derek för vidare sitt sociala arv från hans far. Han ville leva upp till det hans far tycke var bäst. Det är där som nazismen kommer in i bilden, de hittar en grupp som de kan känna en gemenskap i, som Derek kan tillhöra. Han vill vara del av en primärgrupp. Vad jag menar med det är att han vill känna en stark samhörighet till andra.

Cameron som ser Dereks potential gör honom till ledare för det nynazistiska gänget i stan. Alla i det nazistiska gänget ser upp till honom och jag tror att han känner en viss samhörighet av att vara med i denna grupp. Jag tror att Derek bara söker sig till det sociala, han vill känna att han också finns där. Det kanske även är så att han vill visa upp sig som de flesta barnen vill som har mist sin/sina föräldrar. Andra mobbar andra elever i skolan, andra gör på samma sätt som Derek.

Det finns en sekundärgrupp i staden där Derek bor. Med det menar jag att nazistgruppen fanns redan innan medlemmarna gick med. Nazistgruppen är en s.k. vi/dom grupp. ”Vi” är dem som är vita och är de ”bästa”. ”Dom” är dem som filmen menar är de ”mörkhyade” människorna.
Det som pappan i själva verket skulle ha gjort var att inte prata om vad han egentligen tycker och tänker eftersom barn tar till sig och vill vara som sina föräldrar.

Derek ser två svarta män när de bryter sig in i hans bil och han dödar dem hänsynslöst. För det döms han till tre års fängelse. Tiden i fängelset var inte lätt. Han får jobba i tvätten tillsammans med en mörkhyad man och ändrar genast åsikt. Även hans advokat är mörk. Nu skäms han över att bära det nazistiska märket och ångrar det han gjort. Det visar att han kanske inte visste så mycket om att även mörkhyade kunde vara trevliga eftersom han hela livet hört dåligt om dem. Mannen i tvätten och Derek blir genast vänner, men det finns ett nazistiskt gäng som inte tycker om det som Derek gör.

Under tiden som Derek sitter i fängelset börjar hans bror, Danny, tänka som hans storebror och pappa. Han påverkas även av den rasistiska stämningen som finns i Venice Beach och följer grupptrycket. Danny följer sin storebrors fotspår och börjar snart likna honom mer och mer för varje dag. Det tror jag är för att man ser upp till de äldre. Man vill efterlikna dem så mycket som det bara går och är möjligt. Och även han vill känna en viss gemenskap till andra, att höra till andra.

Efter ett tag i fängelset så blir Derek våldtagen av de nazistiska medlemmarna i fängelset. Och hans enda vän lämnar honom. Men Derek klarar sig igenom sitt straff och får i uppgift att ändra på sin brors åsikter.
Det blir inte lätt för honom. Hans kompisar har knytt starka kontakter vänskapskontakter till Danny och Derek blir frestad att börja som nazistledare igen men vägrar detta och hotar Cameron och de övriga att lämna Danny ifred. Han får hela nynaziströrelsen emot sig men lyckas att bryta sig loss från de hatiska kompisarna och får även Danny att göra det samma.
Derek och Danny har nu insett att de klarar sig bra utan denna gemenskap hos nazisterna. De kan vara tillsammans och rätta upp deras liv istället. Att allt kan bli bra igen.

Dagen efter lämnandet av naziströrelsen så blir Danny mördad på skolans toalett av en mörk pojke som Derek hatade me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: American History X (socialkunskaps analys)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-22]   American History X (socialkunskaps analys)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9973 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×