Elvis Presly

5970 visningar
uppladdat: 2008-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Elvis Aaron Presley föddes den 8 januari 1935 i Tupelo, Mississippi i USA. Han var en amerikansk rocksångare, musiker och skådespelare som ofta kallas för ”The King”.



Uppväxt och karriär

Han var det enda barnet. Han hade en tvillingbror, Jesse Garon, som dog vid födseln. Elvis föräldrar var fattiga. Hans pappa, Vernon, plockade bomull, körde lastbil och målade hus. Pappan tog alla jobb han kunde få. Elvis mamma, Gladys, jobbade extra på en textilfabrik.
Familjen Presley var mycket religiösa. Elvis sjöng i en gospelkör i kyrkan. Han fick ofta beröm av prästen som sa att han hade talang och att Elvis någon gång skulle kunna sjunga solo i kyrkan.
När Elvis var fjorton år flyttade familjen till Memphis pga. att det fanns brist på jobb i Tulepo. Han skulle få en cykel i födelsedagspresent, men föräldrarna hade inte råd. De lyckades hitta en billig gitarr istället som han fick.

När Elvis var 18 år (1953) arbetade han som lastbilschaufför och samtidigt studerade han till elektriker. En dag åkte han förbi Sun Records och fick syn på en skylt där det stod ”Inspelning av skiva $4”. Hans mamma skulle snart fylla år och han hade med sig sin gitarr. När sekreteraren som tog emot honom frågade vem han lät som svarade han ”Jag låter som ingen annan”.
Han spelade in två låtar, My happiness och That’s When Your Heartaches Begin, och skivan var en födelsepresent till hans mamma.
1954 återvände Elvis till Sun Studios för att spela in en till skiva. Marion Keisker, som var sekreterare där, tyckte att ägaren, Sam Philips, skulle lyssna på Elvis.
Han gillade vad han hörde. Den 19 juli 1954 släpptes singeln That’s All Right / Blue Moon of Kentucky. De var inspelade tillsammans med Scotty Moore på gitarr och Bill Black på bas. De tre blev alltmer populärare, och fick vara med i en radioshow oktober 1954. Där träffade han Tom Parker, som senare blev hans manager.
Hos Sun blev han en av de fyra musiker som kom att kallas ”The Million Dollar Quartet”. De övriga tre var Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins.
Elvis var ”den vite mannen med den svarta rösten”.

1958 blev Elvis inkallad till lumpen, så mellan 1958 och 1960 blev det inga nya skivor från honom. Under tiden släppte RCA Records två album på ”nytt” material från hans tid på Sun Records som kallades For LP Fans Only och A Date With Elvis.
När han återvände från militären började han göra filmer, till exempel G.I Blues, Blue Hawaii, Viva Las Vegas och Paradise Hawaiian Style.
Elvis fortsatte göra filmer ända fram till 1968, då hans filmkontrakt tog slut. Han ville uppträda igen. Mellan 1969 och 1977 gav Elvis mer än 1 100 konserter.

Den 1 maj 1967 gifte sig Elvis med Priscilla Ann Wagner i Las Vegas. Efter exakt nio månader fick de dottern Lisa Marie Presley (1 februari 1968). De var gifta fram till oktober 1973. De delade på vårdnaden av Lisa Marie.



Död

När Elvis inte klarade av att genomföra en konsert i Las Vegas så misstänkte vännerna och fansen att något var fel. Kritikerna behöll sin vanliga attityd: ”Vad spelar det för roll. Han har inte gett en bra show på flera år. Han kanske borde lägga av nu medan han fortfarande är på toppen”.
Det ryktades om att Elvis tänkte dra sig tillbaka, men Elvis sa att ryktena inte stämde. Han sa att han aldrig hade mått bättre i hela sitt liv och han fortsatte uppträda.

Den 16 augusti 1977 kom den tråkiga nyheten: Elvis ”The King” Presley är död. Han hittades död på golvet i sitt badrum på Graceland av sin flickvän Ginger Alden. Hans dotter, Lisa Marie, bodde på Graceland natten då Elvis dog.
Han dog av en hjärtattack, men det som bröt ner Elvis var ett långvarigt missbruk av receptbelagda tabletter.



Personligen så är jag inget fan, men jag har hört några av Elvis låtar. Jag tycker om That’s All Right Mama, In The Ghetto och Return To Sender.

Jag valde att skriva om Elvis för han har betytt mycket för musikens utveckling och för att han är så känd. Man kan fråga vem som helst, en 6-åring eller en 60-åring, om de vet vem Elvis var och svaret blir ja. En 6-åring kanske inte formulerar sig som en 60-åring (som vet mer om Elvis, t.ex. vem han var gift med, om han fick något barn, var han bodde m.m.) men båda vet vem han var.

Elvis hade också tur att han var vit. Skulle han vara svart så skulle han nog inte bli lika känd, för att på den tiden så var USA väldigt rasistisk (kanske världens mest rasistiska land).

Kuriosa

·Elvis var egentligen blond. Han färgade håret, ögonbrynen och ögonfransarna svarta.

·Elvis samlade på teddybjörnar ofrivilligt. Fansen skickade teddybjörnar till honom för de hade fått för sig att han samlade på det.

·Elvis farmor var Navajo-indian, vilket kanske förklarar kostymerna Elvis ofta bar under konserterna i Las Vegas på 1970-talet.

·Elvis var egentligen bättre på att spela piano än gitarr



...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Elvis Presly

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-22]   Elvis Presly
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9983 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×