Brahma, Vishnu och Shiva

2 röster
21611 visningar
uppladdat: 2005-04-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning av texten

Artikeln var till stor del faktabaserad och den var uppdelad i mindre texter om de största gudarna. Man fick chans att fördjupa sig kring de största och det bidrog starkt till att man fick ett större helhetsintryck om vilka dessa gudar var. Texten angav lite djupare information om varje gud och dess historia som utvecklades i en berättelse inkluderande alla gudar. Förutom de tre största gudarna, Brahma, Vishnu och Shiva fick man läsa om b.la Lakshmi som är Vishnus maka. Sedan fick man också stifta bekantskap med Parvati, vilket var en dotter till en kung i Himalayas berg. Hon fattade tycke för guden Shiva och för att få hans kärlek krävdes en rad hjältemod. Sagan slutade gott, och Shiva och Parvati gifte sig, och deras historia är än idag en av de främsta berättelserna som återberättas runtom i Indien.


Egna tankar och åsikter kring ämnet

Om jag skulle vara hindu skulle jag nog tro på Vishnu, eftersom att han verkar vara den gud som är kärleksfullast och den som är mest jordnära. Samtidigt verkar det inte som att han kräver så mycket tillbaka från hans tillbedjare. Det verkar dock som att den ende gud som utlovar lite spänning genom hans historia är Shiva. Hans historia och bakgrund verkar vara spännande och det skulle vara roligt att få läsa ytterligare om honom.

I texten fick man även läsa en berättelse om Ganesha som var Parvatis son. En sådan historia som hur han fick sitt elefanthuvud fick mig att le lite i mjugg och det gjorde texten till en intressant läsning.

Det var svårt att skaffa sig en uppfattning om denna text eftersom den var en ren faktatext, att skapa sig en bild av vad som är rätt och fel när det gäller fakta vore felaktigt och därför har jag utelämnat det.
Hinduismen är en religion som fångat mitt intresse, och även om en del uppgifter fortfarande står oklara när det gäller hinduernas väg från återfödelse till dess att de förenas med världssjälen, har jag sett mycket spänning genom texter och annat. Jag har även uppfattat hinduismen som en glad religion, det råder inte mycket fientlighet mellan de olika kasten trots kastsystemet, detta är något som funnits så länge att det är svårt att ändra på – trots att det nu står i indisk lag att systemet ska avskaffas.
Vad beträffande gudarna verkar de bära på en intressant historia, och det verkar roligt att få läsa så mycket om sina gudar, som de indiska skolbarnen får lov till. Jag vet inte riktigt hur det är i Sverige, men det är inte direkt så att vi berättar vår historia, och får fördjupa oss i den på något annat sätt än på enskilda lektioner, vilket kanske är synd. Har dock ingen åsikt om detta eftersom jag inte kan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Brahma, Vishnu och Shiva

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-10]   Brahma, Vishnu och Shiva
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3921 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×