Betygssystemet


  • 19:35 26 Apr 2007

    Inactive member

    Hejsan. Jag gillar inte alls idén med att ha G, VG och MVG som dom enda betygen, därför att det är ett alldeles för stort hopp. Jag själv brukar ofta få G+ på prov eller ibland G++, vilket ändå gör att min status i betyget sedan bara blir G. Jag tycker det vore mycket bättre om det fanns G, G+, VG, VG och MVG. Vad tycker ni?

  • 22:35 24 Aug 2007

    Inactive member

    Nej men så som min mamma och de hade det på deras tid, 1 , 2 , 3 , 4 och 5! Det är rätt rättvist. Sen kan man ju faktiskt räkna om så att det också införs nya meritpoäng för det (nu snackar jag om betyg på gymnasiet). Högstadiet skulle nog också kunna ha det, sen att man räknar ut nått som ger dina poäng för att komma in på gymnasiet.

  • 16:37 20 Aug 2007

    Inactive member

    Om Alexanders förslag går igenom i skolan, hur ska då poängen tilldelas ? G - 10 VG - 15 MVG - 20. Hur blir det med plus och minus ?

  • 21:46 15 Aug 2007

    Inactive member

    [citat][citat][citat]Hejsan. Jag gillar inte alls idén med att ha G, VG och MVG som dom enda betygen, därför att det är ett alldeles för stort hopp. Jag själv brukar ofta få G+ på prov eller ibland G++, vilket ändå gör att min status i betyget sedan bara blir G. Jag tycker det vore mycket bättre om det fanns G, G+, VG, VG och MVG. Vad tycker ni?[/citat] Nej, usch.. Betygsskalan ska tas bort helt och hållet! Man ska bli bedömd via omdömen, det är mycket lättare och rättvisare. Allt som har med betyg att göra stressar elever och med en större betygsskala är det svårare att bedöma rättvist. Ett exempel; Jag läste Matte A på gymnasiet, i den kursen fick jag endast godkänt för att min lärare har stränga regler. Min kompis däremot fick betyget Väl godkänt för att hennes lärare följde betygskriterierna mer exakt än vad min lärare gjorde. Trots det så har jag lättare för matte än vad min vän har som inte gillar matte alls... Om vi hade blivit betygsatta med omdömen då man bara kan bli godkänd eller icke godkänd hade det varit mycket mer rättvist. Nu får hon mer poäng när hon ska söka vidare till universitetet och tänk om det nu fattas ytterst lite för mig att komma in på en viss utbildning då har ju jag fått problem bara på grund av ett orättvist betygsystem![/citat][/citat] Låt oss säga att det var som du önskar; att betygsystemet försvann & omdömmen infördes i form av godkänt & icke godkänt.. Hur svårt ska det då vara att få godkänt i en kurs som till exempel Matte A? Så pass svårt att en person med lägre ambitioner ska kunna klara det, eller ska det bara vara folk som är intresserade av matte? Det finns en mening med betygssystemet, förstår du. De som är bättre ska kunna visa det genom att få ett högre betyg, & de som inte vill/kan/orkar satsa på högre betyg kan klara kursen ändå. Fler betygssteg skulle gynna alla är min mening. Om du tycker att du blivit orättvist bedömd i en kurs kan du få betyget prövat av andra lärare etc. Dessutom så är just Matte A en kurs som avslutas med ett nationellt prov där alla lärare är bundna till en mycket strikt rättningsmall. Om din lärare, mot all förmodan, skulle avvikt från den rättningsmallen är det bara för dig att tala om det för exempelvis din rektor så kommer hon/han att ordna detta fint & någon annan lärare kommer rätta ditt prov.

  • 15:39 17 Aug 2007

    Inactive member

    [citat]Hejsan. Jag gillar inte alls idén med att ha G, VG och MVG som dom enda betygen, därför att det är ett alldeles för stort hopp. Jag själv brukar ofta få G+ på prov eller ibland G++, vilket ändå gör att min status i betyget sedan bara blir G. Jag tycker det vore mycket bättre om det fanns G, G+, VG, VG och MVG. Vad tycker ni?[/citat] Jag tycker exakt likadant! =)

  • 18:59 03 Sep 2007

    Inactive member

    [citat]Hejsan. Jag gillar inte alls idén med att ha G, VG och MVG som dom enda betygen, därför att det är ett alldeles för stort hopp. Jag själv brukar ofta få G+ på prov eller ibland G++, vilket ändå gör att min status i betyget sedan bara blir G. Jag tycker det vore mycket bättre om det fanns G, G+, VG, VG och MVG. Vad tycker ni?[/citat] hejsan. jag håller fullständigt med dig. jag själv brukar få vg++ ´på prov och får då vg i slut betyg. men vem fan ser om jag har ett vg eller vg- . ett vg är ett vg som ger endast 15 poäng;)

  • 19:24 10 Aug 2007

    Inactive member

    [citat]Hejsan. Jag gillar inte alls idén med att ha G, VG och MVG som dom enda betygen, därför att det är ett alldeles för stort hopp. Jag själv brukar ofta få G+ på prov eller ibland G++, vilket ändå gör att min status i betyget sedan bara blir G. Jag tycker det vore mycket bättre om det fanns G, G+, VG, VG och MVG. Vad tycker ni?[/citat] jag håller defenetivt med dig.

  • 19:40 26 Aug 2007

    Inactive member

    [citat]Skolministern har faktiskt lagt som förlag att införa en sjugradig betygsskala, istället för dagens fyraskaliga. Det som idag händer är ju att man bara blir förvirrad med alla plus och minus, när de ändå inte finns med i terminsbetygen.[/citat] Det tycker jag är ett väldigt bra förslag, men har för mig att den skalan hade två grader av underkänt. Det är väl lite onödigt.. Är man underkänd så är man. Och ligger man nära godkänt är det ju bara för läraren att säga det till eleven istället för att sätta "IG+". 1-5 eller 1-6 tycker jag ändå är bäst, med 1 underkäntsgrad. Inte för mycket, inte för lite.

  • 19:21 15 Aug 2007

    Inactive member

    [citat][citat]Hejsan. Jag gillar inte alls idén med att ha G, VG och MVG som dom enda betygen, därför att det är ett alldeles för stort hopp. Jag själv brukar ofta få G+ på prov eller ibland G++, vilket ändå gör att min status i betyget sedan bara blir G. Jag tycker det vore mycket bättre om det fanns G, G+, VG, VG och MVG. Vad tycker ni?[/citat] Nej, usch.. Betygsskalan ska tas bort helt och hållet! Man ska bli bedömd via omdömen, det är mycket lättare och rättvisare. Allt som har med betyg att göra stressar elever och med en större betygsskala är det svårare att bedöma rättvist. Ett exempel; Jag läste Matte A på gymnasiet, i den kursen fick jag endast godkänt för att min lärare har stränga regler. Min kompis däremot fick betyget Väl godkänt för att hennes lärare följde betygskriterierna mer exakt än vad min lärare gjorde. Trots det så har jag lättare för matte än vad min vän har som inte gillar matte alls... Om vi hade blivit betygsatta med omdömen då man bara kan bli godkänd eller icke godkänd hade det varit mycket mer rättvist. Nu får hon mer poäng när hon ska söka vidare till universitetet och tänk om det nu fattas ytterst lite för mig att komma in på en viss utbildning då har ju jag fått problem bara på grund av ett orättvist betygsystem![/citat]

  • 22:52 02 Sep 2007

    Inactive member

    [citat]Hejsan. Jag gillar inte alls idén med att ha G, VG och MVG som dom enda betygen, därför att det är ett alldeles för stort hopp. Jag själv brukar ofta få G+ på prov eller ibland G++, vilket ändå gör att min status i betyget sedan bara blir G. Jag tycker det vore mycket bättre om det fanns G, G+, VG, VG och MVG. Vad tycker ni?[/citat] Idén är smart men jag skulle inte tänka mig att få ett vg+ istället för mvg , ja ni förstår. Men när jag väl får g då vill jag att det sk finnaas ett steg till.

  • 18:23 03 Sep 2007

    Inactive member

    [citat]Hejsan. Jag gillar inte alls idén med att ha G, VG och MVG som dom enda betygen, därför att det är ett alldeles för stort hopp. Jag själv brukar ofta få G+ på prov eller ibland G++, vilket ändå gör att min status i betyget sedan bara blir G. Jag tycker det vore mycket bättre om det fanns G, G+, VG, VG och MVG. Vad tycker ni?[/citat]

  • 22:14 07 Sep 2007

    Inactive member

    Men de kommer ändra betygen till A, B, C, D, E, F och - där A motsvarar mvg, B vg+, C VG, D g+, E g, F ig och - ett speciellt ig som man får om man inte ens har försökt.

  • 15:09 07 Sep 2007

    Inactive member

    [citat]Nej men så som min mamma och de hade det på deras tid, 1 , 2 , 3 , 4 och 5! Det är rätt rättvist. Sen kan man ju faktiskt räkna om så att det också införs nya meritpoäng för det (nu snackar jag om betyg på gymnasiet). Högstadiet skulle nog också kunna ha det, sen att man räknar ut nått som ger dina poäng för att komma in på gymnasiet.[/citat]

  • 15:42 17 Aug 2007

    Inactive member

    Skolministern har faktiskt lagt som förlag att införa en sjugradig betygsskala, istället för dagens fyraskaliga. Det som idag händer är ju att man bara blir förvirrad med alla plus och minus, när de ändå inte finns med i terminsbetygen.

  • 00:09 11 Aug 2007

    Inactive member

    [citat]Hejsan. Jag gillar inte alls idén med att ha G, VG och MVG som dom enda betygen, därför att det är ett alldeles för stort hopp. Jag själv brukar ofta få G+ på prov eller ibland G++, vilket ändå gör att min status i betyget sedan bara blir G. Jag tycker det vore mycket bättre om det fanns G, G+, VG, VG och MVG. Vad tycker ni?[/citat] Nej, usch.. Betygsskalan ska tas bort helt och hållet! Man ska bli bedömd via omdömen, det är mycket lättare och rättvisare. Allt som har med betyg att göra stressar elever och med en större betygsskala är det svårare att bedöma rättvist. Ett exempel; Jag läste Matte A på gymnasiet, i den kursen fick jag endast godkänt för att min lärare har stränga regler. Min kompis däremot fick betyget Väl godkänt för att hennes lärare följde betygskriterierna mer exakt än vad min lärare gjorde. Trots det så har jag lättare för matte än vad min vän har som inte gillar matte alls... Om vi hade blivit betygsatta med omdömen då man bara kan bli godkänd eller icke godkänd hade det varit mycket mer rättvist. Nu får hon mer poäng när hon ska söka vidare till universitetet och tänk om det nu fattas ytterst lite för mig att komma in på en viss utbildning då har ju jag fått problem bara på grund av ett orättvist betygsystem!


Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.
Inlägget är rapporterat! ×
Du måste vara inloggad! ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen ×