nordisk mytologi

1 röster
28936 visningar
uppladdat: 2001-03-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
NORDISK MYTOLOGI


Vi återser ofta den nordiska mytologins seder och namn i våran nutid. Bland annat så är midsommarafton en fornnordisk sed. Det är en hyllning till Freja (fruktbarhetens gudinna). Midsommar stången symboliserar mannens kön som körs ned i marken som symboliserar Freja. Midsommar är en festlighet många firar utan att veta varför. Dagens peace symbol kommer från symbolen för livets träd där ekorren (budbäraren) sprang upp och ned från trädet för att medla fred mellan örnen i trädets topp ock draken vid trädets fot. Då örnen och draken var döds fienden. Även vecko dagarna kommer från den nordiska mytologin. I den nordiska mytologin börjar veckan med söndag och inte måndag. Söndagen är Solen dag. Måndagen är Månens dag, Tisdagen är Tyrs dag, Onsdagen är Odens dag, torsdagen Tors dag fredagen frejs dag och sluligen lördag som inte är döpt efter en gud utan lördag betyder lögardagen = tvättdagen.

ASGÅRD

Mitt i midgård människornas rike tillängnade gudarna ett rike till sig själva och kallade det Asgård. Och mitt i Asgård finns Odens sal mest känd som Valhall. Hit kommer alla einhärjare med andra ord alla som har stupat i strid. De skall förberedas för den slutliga striden mellan gott och ont (Ragnarök). För gudarna var kloka de visste att allt som hade en börja hade också ett slut. Nunorna hade spått att mänskligheten skulle förintas i den slutliga striden. Det är nunorna som bestämmer våra öden. Hela sina liv sitter de och väver livets väv. I livets väv finns bestämmt när alla ska dö. Men nunorna säger inget till någon om deras planer över deras öden.





FESTEN

Varje dag är det fest i asgård då alla gudar och einhärjare sitter och dricker så mycket mjöd och äter så mycket de vill. Maten kommer från galten särimner som slaktas varje dag för att ätas. Och sedan återföds på kvällen för att kunna slaktas nästa dag igen. Mjödet fick man från en get som stod på taket på valhall och åt av yggdrasils löv. Ur getens spenar rann det mjöd. Mjödet rann ner i en skål där gudarna fick hämta så mycket mjöd de bara kunde dricka. Geten hette Heidrun.

RAGNARÖK

Asagudarna visste att en dag skulle komma som skulle heta ragnarök. Det är den slutliga striden mellan gott och ont. Alla som har stupat i strid kommer till valhall för att sedan kunna försvara sitt rike mot det onda i ragnarök. När ragnarök kommer skall naturens alla destruktiva krafter väckas till liv. Jordbävning, stormflod, eld, pest, och krig skulle leda till totalt kaos.
Ordet ragnarök betyder ”gudarnas öde” eller ”gudarnas mörker” och både Oden och den vise jätten Vaftrudner visste att undergången skulle börja med en tre årig fimbulvinter. Då skulle också allsköns ondska, blodiga krig, solförmörkelse och jordbävning drabba människorna.

LIKHETER

Det finns många likheter me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: nordisk mytologi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-03-09]   nordisk mytologi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=455 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×