Studentboende

Studentboende

Har du tänkt plugga i en annan stad? Är du kanske redan antagen? Om så är fallet gissar vi att du undrar hur och var du ska bo under dina studier. Det finns olika boendeformer och olika sätt att gå tillväga för att ordna det och vi guidar dig till det som passar dig bäst. Dessutom tipsar vi dig om hur du kan gå till väga för att fixa det!

Bostadssituationen

De flesta universitet och högskolor i Sverige kan idag erbjuda boende till sina studenter i någon form. Problemet är ofta att antalet studenter är större än antalet bostäder på marknaden. Det positiva med det hela är att problemet ofta löser sig. Kanske får du bo en bit från universitetet eller som inneboende den första tiden. Förr eller senare får du alltid tag i något som passar dig, du måste bara ha lite tålamod. Bostadssituationen har idag dessutom blivit bättre på de flesta studieorter i Sverige. Men det är fortfarande svårt att få rum i de attraktiva områdena eller de bästa lägenheterna.

Olika sätt att bo

Som student har du några val att ta ställning till gällande boendet. Du måste fundera ut vad du värdesätter och vad du helst undviker. Här nedan följer några typer av boendeformer du som student kan välja bland.

Studentkorridor

Det klassiska och självklara alternativet för många. Vissa hävdar att boende i korridor är en stor del av hela den studentikosa livsstilen. Du bor här med ett antal andra i en korridor där alla har sitt eget rum. Studentrummet är som en minilägenhet, ofta med egen dusch och toalett, men utan kök. De som bor i korridoren delar tillsammans på köket och på hushållsmaskinerna. Det finns även korridorer där ni delar dusch och toalett.

Fördelarna med att bo i en studentkorridor är att du som ny student snabbt lär känna många människor. När man bor i en korridor lever man nära varandra och det är ofta väldigt socialt berikande. Dessutom är det ofta mycket roligt som pågår i en studentkorridor med fester och middagar. En jättefördel är dessutom att du slipper betala hyra på sommarn. Detta gäller dock oftast inte om du hyr i andra hand.

Vad vissa ser som fördelar med att bo i en studentkorridor är för vissa dess nackdelar, det beror helt enkelt på hur ser på det. Vissa kanske tycker det är påfrestande att bo så pass nära andra människor. Andra kanske lider av att de inte har ett eget kök till sitt förfogande. Det kan ju även vara en del liv i en korridor. Alla har ju inte tenta samtidigt och det finns risk att eventuellt bli störd av grannarna.

Om du vill bo i en studentkorridor ska du gå in på ditt universitets sajt och kolla vad som gäller. Priserna på studentrum kan variera. Dock brukar de inte ligga särskilt högt utan är anpassade för studentekonomin. Det finns ofta lokala bostadsköer anslutna till universitetet som du bör ställa dig i för att få en bostad. Kolla in ditt universitets hemsida för mer info om hur du ställer dig i kö. Ju längre du stått i kö desto större blir dina chanser att få ett bättre boende. Ställ dig i tid!

Studentboende
Lägenhet i andra hand

Detta är också ett vanligt alternativ för studenter. Här hyr du en bostad av någon som tillfälligtvis inte behöver bostaden. Du måste alltså ta kontakt med den som disponerar lägenheten för att göra upp om ett avtal. Det är också vanligt att studentrum hyrs ut av andra studenter som inte kommer vistas där på en tid. Detta är något som lättare går att ordna på plats eftersom det alltid finns ”någon som känner någon” som vill hyra ut. Det brukar även finnas anslagstavlor i universitetsbyggnaderna där folk vill hyra ut eller efterlyser rumskamrater.

Fördelarna med att hyra i andra hand är att du kan få tillgång till en lägenhet som eventuellt är möblerad och dessutom har tillgång till kök. Du har därmed ditt eget kök och behöver inte dela det med någon. Dessutom har du större möjligheter till lugn och ro om du hyr i andra hand.

Nackdelarna är att det kan bli dyrt. Om du ensam hyr en möblerad lägenhet kan hyresvärden ta ut mycket höga belopp. Om du dessutom ska bo centralt blir det ännu dyrare. Ett sätt att komma undan detta är att bo flera i samma lägenhet. Antigen om du har vänner på platsen eller om du efterlyser rumskamrat. På så vis kan ni dela på månadshyran. Titta in på blockets hemsida här för annonser. När du inte hyr genom en bostadsförmedling ska du vara noga med att ni skriver på ett giltigt kontrakt och att du vet vilka rättigheter och skyldigheter du har.

Köpa lägenhet

För de som har möjlighet att köpa en lägenhet är detta naturligtvis ett bra alternativ. Fördelarna är många och du får möjlighet att disponera din lägenhet precis som du vill. Om du tar ett lån för att finansiera din lägenhet ska du vara noga med att du kommer kunna betala räntan. I regel innebär en bostadsrätt en investering som stadigt ökar i värde.

Om du kan och vill köpa en lägenhet bör du även ta hänsyn till prisförändringarna i området/staden. Ta reda på hur prisläget varit de senaste åren. Om du bedömer att priserna är på väg att falla kanske du ändå bör avstå från köpet. Speciellt om du bara tänkt bo i bostadsrätten under en begränsad period.

Undersök själv

Oavsett hur du vill bo så kommer det kräva lite aktivt arbete från din sida. Om du börjar göra undersökningar i tid kommer du ordna ditt boende. Se bara till att du inte hamnar i ett läge där du står utan boende en dag innan terminen börjar. Även om boendesituationen kanske beskrivs som hopplös är detta något överdrivet. Visst, du kanske inte får bo granne med skolan första tiden men du kommer kunna, med lite ansträngningar fixa ett helt okej boende till ett rimligt pris.

Ett bra tips är även att kontakta människor du känner som pluggar i samma stad. Har de något tips eller känner de någon som vill hyra ut sin lägenhet/studentrum? Har du tur kanske du kan flytta in hos någon vänlig själ den första tiden. Fråga även på din studentnation/kår om de har aktuella tips. Att söka bostad är kort sagt som att lösa vilket problem som helst. Ju mer du anstränger dig och engagerar dig ju bättre kommer resultatet bli.

Lycka till!