Zenbuddhism
30053 visningar
uppladdat: 2008-05-25
uppladdat: 2008-05-25
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Zenbuddhismens grundare anses vara Bodhidharma. Legenden säger att han föddes i södra Indien i mitten på 400-talet. Det sägs också att hans familj var välbärgad och att Bodhidharma studerade under en buddistisk lärare som så skickade honom till Kina. Bodhidharma satt i meditation i en grotta i nio år. Under alla de åren av meditation förtjänade han då namnet ”den väggstirrande munken”. Buddhismen fanns redan i Kina men Bodhidharmas undervisning byggde på ordlös meditation, egna erfarenheter och insikten som kom ur meditationen. Bodhidharma fick en gång chansen att beskriva sin lära, då lät det såhär:
”En lära bortom ord och begrepp som pekar direkt på det mänskliga sinnet.”
Han hade stor respekt för de buddhistiska texterna och använde sig gärna av dem i sin egen undervisning.
Det fanns förr och det finns även nu många olika riktningar inom zen, många olika mästare har infunnit sig och därmed influerat zenbuddhismen genom tiderna. Många mästare ansåg sig till och med inte ens tillhöra någon riktning överhuvudtaget. Kultur och liknande har alltid påverkat zen och idag då den har kommit till västvärlden så förändras den på nytt. Till exempel så får kvinnor högre positioner.
Zen
”Zen” är ett japanskt ord som har sitt ursprung i sanskrit. Ordet betyder helt enkelt meditation. Det viktigaste i zen är den sittande meditationen (zazen), man säger dock att zen inte är något som man gr då man sitter ner, zen är ett sätt att vara, en livshållning som genomsyrar utövarens liv. Ett vanligt förekommande ord inom zen är uppmärksamhet, och genom engagerad uppmärksamhet kan man expandera sinnet mer och mer, och tillslut komma till ett uppvaknande. Zazen ”tränar” ens sinne att bli mer uppmärksamt och närvarande. Man lär sig även att släppa gamla invanda tankesätt och åsikter. Möjligheten att vara helt i nuet öppnas då.
Olika synpunkter av zenutövandet
Zazen
För att kunna utöva zen seriöst så är det vitalt att man gör zazen regelbundet. Det varierar såklart hur mycket zazen man har möjlighet att göra, beroende på vilket sorts liv man lever. Många timmar zazen per dag kan enkelt förekomma på ett zentempel. De flesta utövare som lever ett vanligt liv med arbete och familj hinner möjligen med ett eller kanske två zenpass om dagen. De kan också besöka ett zencenter så att de får sitta tillsammans med andra.
Zen i dagliga livet
Den stillasittande meditationen är basen för zenutövandet, men det är ändå i vår vardag som vi förverkligar utövandet; genom närvaro i varje ögonblick och vetskap om vårt ansvar för världen. Den åttafaldiga vägen och de buddhistiska skrifterna kan ge oss råd om hur vi kan leva ett bra liv med våra medmänniskor och andra varelser här på jorden.
Undervisning och vägledning
En viktig del av zenträningen är förhållandet mellan elev och lärare. På ett traditionellt (eller modernt) zentempel kan många olika former av undervisning förekomma, även utanför meditationsrummet. Undervisningen kan ske under måltider, på fritiden; när som helst.
Recitation och ceremonier
Zen är relativt avskalad från religiösa ceremonier, men olika ceremonier förekommer ibland. Den vanligaste formen av ceremoni är recitation. Ibland tillsammans med zazen reciteras olika texter. De vanligaste texterna är:
”Hjärtsutran”
”Kannonsutran”
”De fyra Bodhisattvalöftena”
Dessa texter läses upp på alla zentempel världen över och många tycker att det är inspirerande att läsa dem regelbundet. Den viktigaste ceremonin av alla är ”jukai”. Det är ett japanskt ord som betyder ”ta emot föreskrifter”. I den ceremonin fördjupar man sin förbindelse genom att ta emot buddhistiska skrifterna. Tillfällen som annars högtidlighålls med ceremonier är:
• Buddhas födelse
• Buddhas död
• Buddhas upplysning
• Bodhidharmadagen
• Nyår
• Minnesceremoni (vid någons bortgång)
Andra ceremonier som bröllop och dop förekommer.
Sesshin
Sesshin är en intensiv zazenretreat pågår i norma...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2008-05-25] ZenbuddhismMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10012 [2024-10-07]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera