August Strindberg

1 röster
5872 visningar
uppladdat: 2008-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Johan August Strindberg föddes den 22 januari 1849 i Stockholm.
August hade 7 syskon, flera av dessa var konstnärligt begåvade, bl.a. hans bror blev en framstående musiker och kompositör.
Han växte upp med en mycket sträng far som inte visade någon respekt för sin son och med en mor vars snällhet hade stor påverkan på August. Han var känslig som barn och hade en mycket orolig uppväxt.
Efter sin examen (1867) försörjde han sig på att arbeta som förskollärare medan han studerade till läkare. Han försörjde sig sedan på sin skådespelarkarriär men han kom på andra tankar och började studera igen, den här gången i Uppsala.
Det var under sin studietid i Uppsala som August började sin författarkarriär. August avbryter sina studier till sin fars stora missnöje och börjar sedan arbeta som journalist, först vid Dagens Nyheter och senare samma år blir han anställd vid Kungliga biblioteket.

Under sina ungdomsår träffade han en kvinna vid namn Siri von Essen, denna kvinna kom senare att bli August första hustru och modern till hans tre första barn. De fick också ett barn tillsammans som dog efter bara några dagar. Siri och August skilde sig år 1879 bara 7år efter deras sista barn föddes.

Genombrottet
August slog i genom med romanen Röda rummet och med en uppsättning av Mäster Olof.
Åren därpå skrev han ett par samhällskritiserande böcker som var skrivna i realistisk stil. De var alltså verklighetsbaserade.
Året 1883 lämnade Strindberg Sverige för Frankrike eftersom att han blev otroligt kritiserad och omdiskuterad för att han gett sig in i en genre som andra författare inte tyckte han hörde hemma i. Under sin tid utomlands blev Siris och Augusts äktenskap mer och mer påfrestat och äktenskapet upplöstes så småningom.

Kvinnosyn
Under sin tid utomlands blev Siris och Augusts äktenskap mer och mer påfrestat och äktenskapet upplöstes.
Många av hans verk har blivit påverkade av hans kvinnosyn, han tyckte att kvinnas roll var att ta hand om sin make och sina barn och att lämna tänkandet till sin man. Efter en rättegång där han till slut friats blev hans misstänksamhet och förakt mot kvinnan otroligt stark.
Han blev åtalad för hädelse mot kvinnan och kyrkan, d.v.s. han hade uttryckt sig nedvärderande. Denna rättegång tärde på Strindberg. Under August 63 år långa liv hann han med 3 äktenskap.August spenderade många somrar tillsammans med vänner och familj på en ö i Stockholms skärgård. Denna ö vid namn Kymmendö, dess händelser och människor ligger till grund till den roman som August skrev 1887 och heter Hemsöborna.
Romanen är mycket känd och det är väldigt många som läst den.
Jag har under detta projekt läst Hemsöborna och jag tycker att boken var mycket bra och underhållande, dock lite svårläst p.g.a. ett "gammaldags" språk.
Som exempel på språket vill jag återge den berömda inledningsfrasen i boken:
"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett Höganäs krus i en svångrem runt halsen"
Jag tycker att den meningen säger ganska mycket om språket.
Om man bortser från att texten är lite komplicerad så tycker jag att Strindberg skriver väldigt vackert.

Hemsöborna
Hemsöborna handlar om en fyrkantig värmlänning vid namn Carlsson. Carlsson hade fått arbete på Hemsö för att ta hand om jordbruket sedan husbonden på gården dött.
Familjen han arbetade för bestod av madam Flod och hennes son Gusten.
Sonen och Carlsson kom inte speciellt bra överens eftersom att Gusten tyckte att Carlsson var högfärdig. Carlsson blir mycket förälskad i en av pigorna, som kom enda från huvudstaden Stockholm. Kärleken är obesvarad och istället gifter sig Carlsson med madam Flod. Efter en tid så är Carlsson otrogen med en piga och detta kommer madam Flod i underfund med en kall vinternatt när hon smyger efter dem. I samma veva blir madam Flod sjuk och avlider senare. När hennes kista ska föras till kyrkan lastar de den i en eka på medar och drar iväg över isen. Isen är för tunn och både Carlsson och kistan åker ned i det otroligt kalla vattnet.

Åter i sitt hemland
Efter sin skilsmässa flyttade Strindberg till Berlin där han hade ett 5 år långt äktenskap med en tysk journalist. Med denna kvinna fick han ännu en dotter och allt detta gjorde att August drabbades av en psykos, perioden kallas "infernokrisen".
Under denna "kris" skrev han Inferno, Legender och Till Damaskus. Dessa var alla självbiografiska.
1897 återvände han till Sverige och beslutade sig för att bo långt ner i landet, närmare bestämt Lund. Året därpå flyttade han till Östermalm i Stockholm där han skrev Svarta fanor. Romanen är en s.k. nyckelroman. Med det menar man att karaktärerna och händelserna finns och har skett i verkligheten men författaren har bytt namn på personerna. Svarta fanor handlade om Stockholms kulturetablissemang och den yngre författargenerationen.
1901 inledde Strindberg ett äktenskap med en kvinna som gav honom yttligare en dotter som levde i hela 105 år (dog 2007).
Deras äktenskap höll endast till år 1904 då deras dotter var 2 år gammal. Under äktenskapet skrev han ett antal Shakespeareinspirerade stycken och även några kammarspel.
Strindberg flyttar efter skilsmässan till drottninggatan och de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August Strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-26]   August Strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10016 [2024-03-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×