Bildanalys enligt Erwin Panofskys ikonologiska metod

13688 visningar
uppladdat: 2008-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt en målning av Marc Chagall. Innan jag går in på bildanalysen, kommer ett kort avsnitt om hans liv.

Marc Chagall

Chagall föddes den 7 juli 1887 i den vitryska staden Vitebsk. Marcs föräldrar hette Sachar (pappan) och Feige-Itas (mamman) och var judiska. Marc var deras första barn men han skulle snart bli åtföljd av åtta till.

När Marc var runt 20 år började han och hans vän Melker på skolan ”The Imperial Society for the Promotion of the Arts” i S:t Petersburg. Där stannade Marc i ett år innan han bytte till en annan skola. Efter två år på den nya skolan fick han ett stipendium och åkte till Paris för att måla där istället. Där blev han inspirerad av bl.a. kubismen och surrealismen, men han skapade också en egen stil; expressionismen. Chagalls motiv var ofta hämtade ur hans drömmar eller intryck från barndomen och hans målningar skildrar ofta arbetande bönder, fester, fiolspelare, brudpar, människor och djur uppflugna på tak eller svävande över hustaken i hemstaden Vitebsk.

Sin första egna utställning hade han 1914 på ”Der Sturm” i Berlin. När han senare samma år återvände hem till Vitebsk blev han snabbt inkallad vid arméns camouflagetrupper där han fick möjlighet att fortsätta måla. Året därefter gifte han sig med Bella Rosenfeld och flyttade tillsammans med henne till Petrograd (S:t Petersburg) och ungefär ett år efter flytten fick de en dotter, Ida. 1922 lämnade de Vitryssland för gott och flyttade till Paris. Under de efterkommande åren reste Marc runt mycket, och målade och ställde ut sin konst.

Den 2 september 1944 avlider hans fru Bella och efter detta kunde Marc inte måla på flera månader på grund av den stora sorgen. Men åtta år senare fann han kärleken på nytt, denna gång i en kvinna vid namn Julie Valentina Brodsky. Resten av sitt liv använde han till att fortsätta måla samt resa runt och ställa ut sin konst. Den 28 mars 1985 dör Marc Chagall i Saint-Paul-de-Vence, Frankrike.


Bildens primära betydelse

Mitt i bilden ser vi ett nygift par med, vad jag skulle tro, en duva vid sin sida. I bakgrunden syns Eiffeltornet bredvid en starkt lysande sol. I bakgrunden svävar även en get som spelar basfiol, två änglar och en älva som hänger upp och ner och håller en trearmad ljusstake i ena handen. Man kan även se ytterligare ett par som ingår äktenskap och en by under stort ett olivträd. Bilden innehåller många starka och klara färger.

Bildens sekundära betydelse - samt mina egna åsikter

Jag har kollat runt på lite olika målningar av Marc Chagall och konstaterat att han använder ett visst tema. Det är i stort sett alltid ett rött klot på varje målning. Det skulle jag säga är en sol. Han målar ofta någon form av bas eller fiol och det finns nästan alltid djur med, ofta getter och fåglar. Jag har sett minst tre målningar med människor som flyger, eller i alla fall svävar i luften.

På den här målningen har han målat, vad jag tror, är ett nygift par som svävar. Det flyger änglar och getter omkring dem. Jag tror att ängeln på något sätt ska föreställa det goda och geten det onda, eventuellt djävulen och frestelsen. Längre bort på bilden är det ett annat par som gifter sig. Innan jag läste om Marc Chagall och skrev om honom trodde jag att bakgrunden på den här bilden skulle kunna vara hämtad från en fransk eller vitrysk by. Jag läste mer om honom och fick veta att han ofta målade vitryska byar. Olivträdet och vad jag tror är en fredsduva, symboliserar liv och fred. Ängeln som håller i en trearmad ljusstake symboliserar treenigheten i kyrkan. Det är mycket bibliska motiv.

Jag tror att bildens stora gula och röda sol försöker tala om att det finns värme, hetta och kärlek i bilden. Byn i bakgrunden tror jag betyder att bakom det vackra med äktenskap och glädje finns också ett vardagsliv. Sen är det ju det där med Eiffeltornet, som jag satt länge och grubblade över. Jag resonerar det till att han har målat ur sitt eget liv. Enligt färgsymboliken borde mannen som gifter sig vara någon kunglighet av något slag, eller vara rik. Servetten kvinnan håller i tror jag betyder som det står, värdighet och sanning, vilket jag tror står som symbol för att hon ska vara trogen.Lite om färgernas betydelse

Färg kan också användas för att förmedla ett bestämt budskap, till exempel varning (rött), försiktighet (gult), säkerhet (grönt). Det finns internationella konventioner för detta ändamål:

● Rött – fara
● Orange – varning
● Gult – försiktighet
● Blå – meddelande
● Grönt – säkerhet

Sammankopplingarna mellan färg och innebörd kan ändå vara kulturspecifika. Jag har kollat omkring på lite olika sidor, och har kommit fram till att det finns mycket som färgerna kan syfta på. Här har några allmänna betydelser framförts:

● rött: brådska, passion, hetta, kärlek, blod
● lila: rikedom, kunglighet, förfining, intelligens
● blått: sanning, värdighet, makt, kyla, melankoli, tungsinne
● svart: död, uppror, styrka, ondska
● vitt: renhet, renlighet, lätthet, tomhet
● gult: värme, feghet, klarhet
● grönt: natur, hälsa, gladlynthet, miljö, pengar, vegetation


Bildens egentliga mening

Jag tror att bildens budskap på något sätt är lycka och liv. Jag tror att det är mycket idéer hämtat från hans eget liv. Brudparet i förgrunden tror jag symboliserar hans föräldrar och brudparet i bakgrunden, hans eget framtida bröllop. Jag tror att han målade Eiffeltornet i bakgrunden eftersom han under sin studi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bildanalys enligt Erwin Panofskys ikonologiska metod

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-26]   Bildanalys enligt Erwin Panofskys ikonologiska metod
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10023 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×