Filmanalys, honey

5705 visningar
uppladdat: 2008-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Regissör: Bille Woodruff

Manus: Alonzo Brown och Kim Watson

Genre: Drama, musik och romantik

Speltid: 94 minuter

Filmen gavs ut 2003 av Universal Studios men kom till Sverige först den 25 juni 2004.


Roller:

Honey Daniels - Jessica Alba

Michael Ellis - David Moscow

Chaz - Mekhi Phifer

Benny - Lil’Romeo

Raymond - Zachary Williams

Gina - Joy Bryant

Missy Elliott - Missy ”Misdemeanor” Elliot

Mr. Daniels - Anthony Sherwood

Mrs. Daniels - Lonette McKeeStoff

Handling

Honey Daniels (Jessica Alba) är en 22-årig tjej som älskar att dansa. Hon bor i nutida New York, utanför city. Hon har länge drömt om att bli stor och berömd, men är fortfarande fast med dubbla jobb och oändliga dansuttagningar. Hon jobbar i en skivbutik på den ”fattiga” sidan av New York och som bartender på en populär dansklubb mitt i city. Hon lär även ut hip-hop på danscentret. Eftersom Honey jobbar på klubben får hon och hennes bästa kompis Gina dansa och dricka på klubben gratis.

En dag när Honey och Gina kommer ut från klubben, ser de några ungdomar som dansar street/breakdance utanför. Hon ser på de att de har stor talang och frågar om de vill komma på hennes lektioner på centret. En av ungdomarna, Benny (Lil’Romeo) bara skrattar och säger att danslektioner inte är deras ”grej”. Men några dagar senare har ungdomarna ändrat sig och kommer till centret för att kolla. De upptäcker att Honey är cool. Benny och hans lillebror Raymond börjar tycka om Honey väldigt mycket och de börjar gå på hennes lektioner. Benny säger dock inte det till Honey och spelar stöddig medan Raymond och Honey kommer väldigt nära varandra. Honey är väldigt snäll och omtänksam.

Honeys föräldrar, Mr & Mrs Daniels (Anthony Sherwood och Lonette McKee) har helt olika uppfattningar om Honeys dansintresse. Hennes mamma tycker att hon ska sluta dansa hip-hop och börja med balett istället. Pappan däremot tycker att det är jättebra att Honey har hittat någonting som hon verkligen tycker om och han stöttar henne genom hela filmen.

En dag träffar Honey videoregissören Michael Ellis (David Moscow) på klubben där hon jobbar. Han vill att hon ska komma och provfilma till Jadakiss & Sheek''''s nya video. Honey blir överlycklig och gör bra ifrån sig i videon. Michael vill att hennes nästa uppdrag ska vara koreograf åt bl.a. Tweet som är en känd artist. Det går bra och hon får massor av tips av sina elever på centret. Benny och Raymond får en dag chansen att följa med och hjälpa till på en videoinspelning. De tycker att det är riktigt coolt när de får träffa Tweet och filmteamet. Honey har även en idé om att hela hennes klass ska få vara med i rapparen Genuwine’s video.

Honey börjar märka på både Benny och Raymond att de har det svårt. De hänger med fel gäng och de har en ganska splittrad familj. Deras mamma jobbar nästan 12 timmar om dagen för att få ihop tillräckligt med pengar och enligt min åsikt, en styvpappa som bara sitter hemma hela dagarna. Trots allt blir Honey och barnen väldigt bra kompisar.

Gänget som Benny och Raymond tidigare hängt med varje dag blir lite sura på Honey för att de på senaste tiden har vart med henne istället. De skickar sin största medlem, en stor neger som kallas B.B, på Honey för att varna henne om att hon ska släppa taget om Benny och Raymond. Men Honey är tuff och säger emot, vilket bara leder till att han blir ännu argare. Som tur är så är hennes flirt Chaz i närheten.

Gina fyller 25 år och Honey och deras vänner har planerat en resa till Atlantic City men Honey får förhinder. Michael säger att de har ett viktigt möte att gå på, som hon absolut inte får missa. Honey ringer till sina tjejkompisar och berättar. De blir väldigt besvikna.

När det väl är dags för ”mötet” inser Honey att det inte alls är ett möte, utan en fest. Hon förstår då att Michael har ljugit och att hon har svikit Gina. När Honey lånar Michaels telefon för att ringa Gina och be om ursäkt går hon upp till ett tyst rum för att kunna prata ostört. Hon blir väldigt överraskad när hon lagt på luren. Hon inser att Michael har stått och lyssnat på hela samtalet. Han börjar även närma sig henne på ett obekvämt sätt. När han sen försöker kyssa henne säger hon nej. Men Michael vägrar släppa henne och tillslut slår hon till honom. Han blir väldigt arg, eftersom han trott att Honey skulle gå med på vad som helst för en karriär. Honey säger ingenting om det och går till jobbet som vanligt på måndagen.

Michael, som fortfarande är sur, kommer för sent och låtsas inte bry sig om att han skjuter på schemat. Den måndagen var det meningen att de skulle spela in första delen av Genuwine’s video. Honey håller då på att träna med ungdomarna som ska vara med i den när Michael strosar fram som om han ägde hela världen. Michael sparkar både Honey och alla ungdomar. Ungdomarna blir såklart jätteledsna, eftersom de trodde att de hade fått chansen att göra karriär inom dansen. Fiaskot resulterar i att Benny är tillbaka på gatorna med sitt gäng igen. Han börjar göra olagliga saker t.ex. langar och stjäl saker. En dag kommer polisen på honom. Hans gäng som skulle ”backa upp för honom” struntar i honom totalt och han förstår hur de egentligen är. Benny får sitta i häktet några dagar.

Honey har gått vidare från Michael, videoinspelningar och arbetet som koreograf. Hon går på några dansuttagningar till, men blir avvisad varje gång eftersom Michael har svartlistat henne överallt.

Hon har hittat en lokal som hon vill köpa och göra till en dansstudio där hon kan lära ut hip-hop till ungdomar i hela området. Det finns bara ett problem, hon har inte råd att köpa den. Men hon kommer på en smart idé om att samla in pengar istället.

Honey och hennes dansklass hyr en gammal kyrka och bjuder in till en ”Dance Benefit”, alltså en välgörenhetsshow. Det kommer väldigt mycket folk och det blir en succé. Bennys och Raymonds mamma kommer även på showen och Honey får henne att inse vilka begåvade söner hon har. De får in bra med pengar så att de kan köpa lokalen.

Miljö

Jag gillar att filmen ser riktigt verklig ut hela tiden. Filmen är inspelad delvis på det verkliga stället och i studio. Det är många scener som är inspelade utomhus och det gillar jag. Hela filmen sträcker sig under ungefär två månader.

Form

Filmen börjar med att man får lära känna Honey, hennes mamma och pappa, Gina och ungdomarna en del. Man får klart för sig vilka två olika miljöer hela filmen kommer att utspela sig i. Man får se Honey när hon jobbar som bartender på en fin klubb och även när hon jobbar i en ganska liten, smutsig skivaffär i ghettot. Skaparna av den här filmen har verkligen tänkt till!

Vändpunkten i den här filmen tycker jag är när Michael försöker tvinga sig på Honey och hon säger emot. Det leder ju till att hon blir sparkad, vilket jag faktiskt tycker är bra. Då förstår hon nog att hon har varit dum och jobbat för hårt och att Michael har kört med henne hela tiden. Man får en känsla av att Honey egentligen vill vara fri. Hon är stark även som ensam och ingenting kan stå i vägen för henne. Hon tar tag i sitt projekt om att starta egen danslokal och det blir riktigt bra.

Jag tycker inte att slutet är ”avslutat”. Filmen slutar när dansshowen är över. Man fick däremot se att två rika kvinnor som var där och kollade visade tummen upp. Då förstår man att de fick in mycket pengar. Jag skulle gärna se en fortsättning! Det skulle verkligen vara en bra idé att göra en ”Honey 2”.

Karaktärer

Huvudpersonen är såklart Honey (Jessica Alba). De viktigaste karaktärerna annars skulle jag säga är Michael, Benny, Raymond, Chaz och Gina.

Honey är en jättesöt brunhårig tjej med vältränad kropp. Hon har utstrålning och är alltid lika glad och omtänksam. Hon har en riktigt bra personlighet.

Michael, en riktigt sliskig filmregissör som enbart är ute efter pengar. Han har väl sina goda sidor han också men jag ser honom mest som ett äckel rent ut sagt.

Benny är en relativt liten kille men han har stor plats i gänget. Han är oftast den som står för alla kommentarer. Jag tror att han inte vågar visa sitt rätta jag. Han gör saker som jag tror att han egentligen inte vill göra. Han vågar inte säga emot och spelar därför cool och stöddig.

Raymond är hela filmens sötnos och är lillebror till Benny. Han är med i gänget men han är inte som de andra. Han säger emot de större och starkare killarna fastän han bara är 8 år.Chaz är en supercharmig kille som tränat basket i centret och Honey och Chaz har känt till varandra väldigt länge. Han äger också en frisörsalong som hon varit in på några gånger. Chaz och Honey har länge haft en ”flirt”.

Gina är Honeys bästa kompis. Hon är väldigt lång och smal. Hon har håret flätat i små, små flätor och har ofta tröjor som slutar vid naveln. Hon är ganska vild av sig och pratar väldigt mycket.

Det är skillnad mellan kvinnor och män i New York, helt klart. Den största skillnaden tycker jag är att killar ofta hänger i gäng ute på gatorna och många håller på med knarkhandel. Männen använder andra uttryck och termer än kvinnorna. Kvinnorna ses också som ett ”lätt byte”. Fast allt är beroende på var i New York man är. När det gäller vuxna och barn tror jag att det kan vara annorlunda. Mindre barn tror jag inte har problem på det sättet men ungdomar och vuxna kan ibland hamna i bråk. Sen kan både vuxna och ungdomar hålla på med knarkhandel. Men där är ofta inte mindre barn inblandade.

Budskap

Filmens budskap tror jag är att man ska tro på sig själv och alla kan vara bra på samma saker, oavsett ålder, bakgrund och vart man kommer ifrån. ”Man kan lyckas med allt, bara man tror på sig själv!”Effekter

Det är mycket svart och orange i hela filmen. Jag tror att man valt mycket orange för att det är en stark färg och den här filmen vill representera styrka och vilja. Det är hela tiden varierat ljus. Det växlar mycket från scener på dagen, kvällen, fester och liknande. När de gör videoinspelningar varierar ljuset mycket mer än när de spelar in en scen på gatan en regnig och mörk kväll.

Det används mycket hip-hop musik och street-musik i filmen. Musiken är viktig eftersom den beskriver om någonting är läskigt, tragiskt, actionspäckat, glatt eller om någonting speciellt ska hända. Man påverkas av musiken eftersom man tänker sig in i den och eftersom man vet ungefär vilken typ av musik som representerar vad.

Andra effek...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmanalys, honey

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-26]   Filmanalys, honey
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10024 [2022-08-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×