Islam & Kristendomen: Motsatser

12 röster
14663 visningar
uppladdat: 2008-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När jag ska se vad två sakers motsatser är, brukar jag först se vad de har gemensamt så att jag kan veta mer om dem. När jag vet likheterna så kan jag också begränsa det jag behöver tänka på, så att jag har lättare att hitta motsatserna, när jag vet vad jag redan har gjort som likheter.

Islam & Kristendomen är väldigt lika eftersom de kommer från samma grund. Islam är ungefär som Kristendomen, man kan säga att Koranen är en ”förbättrad” (I muslimernas syn) version av bibeln. Ifall man vill veta lite om Islam och letar efter lite information om religionen, kan det stå att Islam inte var menad som en ny religion. Islam var egentligen menad att ”återställa” Abraham, Moses och Jesus tro. Islam säger att Judar & Kristna har ”förstört” det som Gud gav till profeterna.

Båda religionerna säger emot sig själva väldigt mycket, som gör att man märker att de som har skrivit dessa ”bara” var människor. Oavsett ifall de hade ”Guds hjälp”, så märker man att det finns massor med ”fel” i dem. Ibland kan det handla om kvinnor. För ungefär en vecka sen läste jag några texter ur Koranen i samband med en Samhällskunskapslektion, och där såg jag att ibland stod det något som ”Kvinnor och Män är lika värda” men det kunde ändå stå ”Kvinnan var skapad FÖR mannen”, som menar att kvinnan endast skapades för mannens nöje.

Kristendomen tror på treenigheten (Fadern, Sonen & Den Helige Anden är samma gud) medan Islam tror på att det endast finns en gud. Kristendomen menar att det endast finns en gud, men ej på samma sätt. Treenigheten menar att Jesus kunde komma till jorden men att Gud kunde stanna och ”härska” i himlen.

Kristendomen har ingen skrift som handlar om ren och oren mat. Jesus sade att orenhet ej kommer utifrån, den kommer inifrån. Men Islam anser att griskött och ”blodmat” är orent och att man inte får äta det. De säger exakt hur man ska slakta djuren man ska äta. Detta står dock inte i koranen. Alltså måste det komma från något annat håll, en sorts tradition. Jag har fått lära mig att de gjorde det till en tradition för att griskött och ”blodmat” förde med sig sjukdomar, men jag har också läst om att detta är från judendomen. (Islam är en ”förbättring” av Judendomen och Kristendomen, i deras egna ord. Alltså kan de ha tagit detta från judendomen.)

Vissa säger att man kan jämföra moskén med kyrkan, och att prästen är motsvarigheten till imamen. Men jag tycker inte att det är rätt. En Imam måste ej vara som en typisk kristen präst. De är ej bara de som leder bönen, de kan vara de som för tillfället leder bönen, den som leder moskén, ättlingar till Ali (Endast inom Shiamuslimer), de teologer som grundade de fyra sunnirättsskolorna på 700-800-talet och det kan också vara kal

De islamska rättslärda gör utlåtanden om hur tolkningar ska göras. Imam är ett ord som kan ha flera betydelser, det kan vara den som för tillfället leder bönen, den som leder moskén (inte alltid), ättlingar till Ali (inom shiamuslimer), de skolbildade teologer som bildade de fyra sunnirättsskolorna på 700-800-talet.

Omskärelse är endast obligatoriskt för Islam, (När jag jämför Islam och Kristendomen, det är obligatoriskt i vissa andra religioner också) det är ej obligatoriskt i kristendomen. Det sker också kvinnliga omskärelser i Islam, men det står ej i Koranen, det är bara en gammal tradition. Omskärelse skedde i Kristendomen också, men det har tagits bort vid någon tidpunkt. Enligt mig så är omskärelse (Kvinnlig och manlig) fel. Detta är ett val som mannen eller kvinnan ska få välja själv. Det är alltid så att man gör det när barnet är litet. Varför skulle föräldrarna bestämma för något så viktigt? Man kan känna sig stympad för såna saker.

Det är som när man skär av klitoris på kvinnan. Det ÄR könsstympning. Vad skulle du tycka ifall dina föräldrar skulle göra det valet för dig? Det ÄR ett val som personen i fråga ska göra! Det är som i sport, det finns ”sektioner” för kvinnor och ”sektioner” för män. Ibland kan det vara så att männen för tyngre eller större saker för att kvinnan ej skulle orka bära det. Men detta kan o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam & Kristendomen: Motsatser

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-27]   Islam & Kristendomen: Motsatser
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10030 [2024-07-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×