Jules Verne

6294 visningar
uppladdat: 2008-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
För 150 år sedan var det två stora författare som dominerade i Frankrike. Det var Emile Zola och så var det Jules Verne. Genombrottet för honom kom 1863 då han skrev Fem veckor i ballong. Sedan fortsatte storslagna böcker att komma; Till jordens medelpunkt (1864), Från jorden till månen (1865), En världsomsegling under havet (1870) och Jorden runt på 80 dagar (1873) Hans storhetstid slutade omkring år 1880.

Jules Verne föddes den 8 februari 1828 i Nantes. Tjugo år senare kom han till Paris, han ville nämligen bli författare. Hans far Pierre Verne ville att han skulle bli jurist, men istället började han jobba på Theatre Lyrique som teaterman. Tidigt blev han mycket förtjust i författaren Edgar Allan Poe för hans otroliga reseberättelser. Det var då han skrev om en ballongfärd och den blev mycket uppmärksammad pga. att science fiction inte funnits så mycket förut. Jules Verne delar titeln som science fictions fader tillsammans med HG Wells. Även om hans böcker var mycket populära fanns det en del kritiker som tyckte att personerna i böckerna var alldeles för enkla och vanliga personer som reser jorden runt, men alltid kommer hem igen. Jules Verne var dock en leksam optimist. Han studerade också i Paris där han läste mycket geografi, naturhistoria och om vetenskapliga och tekniska nyheter. Han skrev inte bara böcker, utan han skrev också pjäser. 1850 debuterade han med pjäsen Les pailles rompues (De brutna stråna) som lästes och godkändes av Alexandre Dumas den äldre. Teaterpjäsen sattes upp på Theatre Historique i Paris. Hans skönlitterära debuteringar ett år efter var Un drame au Mixique och Un drame dang les airs. En gång slängde han ett manuskript i elden, men hans fru hann rädda det och tur var det för det var just hans Fem veckor i ballong som blev hans första bestseller som han tjänade mycket pengar på. Det sägs att Jules Verne förutsåg vad som skulle komma i framtiden i hans böcker. Han skrev om ubåtar, månlandningar och att resa jorden runt på 80 dagar innan man kunde göra något av detta i verkligheten. Då var hans böcker science fiction, men de skulle de inte vara om de kom idag.

1857 gifte han sig med änkan Honorine Morel. Han blev tvungen att försörja både henne och hennes barn ifrån ett tidigare äktenskap, därför skaffade han sig ett jobb på fondmäklarbörsen samtidigt som han fortsatte att skriva. Paret fick också en son tillsammans, Michel. Under 19 år skrev han sammanlagt 34 romaner. Han hade ett bokförlag som begärde att han skulle leverera minst två böcker per år.

Från det att hans far dog 1871 levde Jules Verne ett mycket hårt liv. Just året 1886 var svårt för att hans sjuke brorson sköt honom i benet så att han blev invalid för resten av sitt liv, sedan dog hans mor och hans förläggare från förlaget Hetzel. Följande år blev fick han diabetes, blev döv och hade också starr. 1902 blev han synskadad, men det hindrade inte hans skrivande. Det var hans son som såg till att hans romaner gavs ut, även efter hans död. Den 24 mars 1905 i Amiens dog Jules Verne. 84 år efter hans död hittade hans sonsonson boken Paris i tjugonde seklet som funnits inlåst i ett kassaskåp. Det visade sig att den skrivits när han var 35 år gammal och det var då han debuterade. Boken handlar om hur världen skulle se ut under 2000-talet. Mycket stämmer, men mycket är också lite extremt. Eftersom boken skrevs i början på hans karriär är den inte lika bra som de äventyrsböckerna han är så känd för. Paris i tjugonde seklet utgavs 1994.

Idag finns det en tidning som är uppkallad efter honom; Jules Verne Magasinet som publicerar noveller inom genren science fiction. Många ser Jules Verne som en siare om framtiden, för han hade ju faktiskt rätt på flera punkter. Han förutspådde månresan före den riktiga hundra år senare med Apollo 8. Jules Verne fortsätter att beundras även i vår tid fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jules Verne

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-27]   Jules Verne
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10035 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×