Bokanalys "moment 22"

9 röster
13835 visningar
uppladdat: 2008-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att läsa boken ”moment 22” därför att jag varit intresserad om vad som just menas med uttrycket moment 22.

”Moment 22” är en antikrigsroman skriven av Joseph Heller, 1961. Boken var Hellers debut roman som blivit en riktig klassiker och som sålt ca 20 miljoner exemplar världen över. I denna fantastiskt populära bok får man följa den amerikanska kaptenen Yossarian och ett par andra bombflygare under andra världskriget. Berättelsen utspelar sig på ön Pianosa, precis utanför Italiens kust.

Heller börjar med förord där han ur ”jag” perspektiv beskrivet i detalj hur boken får väldigt bra kritik i tidningarna i Amerika. Han berättar även att Yossarian kommer att överleva i boken vilket för mig var ganska befriande att läsa. Upplägget i boken tycker jag väldigt mycket om, korta kapitel och de flesta är döpta efter officer och soldater. Boken innehåller totalt 42 kapitel på drygt 400 sidor.

Heller låter språket flöda fritt när han beskriver person för person och händelser. Beskrivningarna på människorna är väldigt detaljerat tycker jag, vilket är bra för man bygger verkligen upp känslan av att man känner dom. Man får däremot nästan inga miljöbeskrivningar, det enda man vet är i stort sätt att dom är på Pianosa nära ett flygfält. Men enligt mig är inte miljöbeskrivnigarna viktiga i den här berättelsen då budskapet är meningslösheten i krig och hakar i systemet.

Just meningslösheten med krig beskrivs satiriskt men samtidigt med en glimt i ögat. Jag fastnade helt för boken även om det fanns baksidor med den som gjorde den jobbig att läsa. En jobbig sak är t.ex. att Heller tycks bara spotta ut tankar, ord och meningar på papper utan att tänka på hur viktigt det är med variation i texten.

Han använder sällan personliga pronomen utan hela tiden deras fullständiga namn vilket är lite jobbig när de upprepas hela tiden. En annan sak som var irriterande var att samma händelser spelades upp om och om igen genom hela boken, men även om det var jobbigt anser jag att det var en viktig del i boken då man faktiskt inser hur soldaterna mår psykiskt. De beter sig som galna och de vet de, men de vet nog även att man måste vara galen för att kunna genomföra de uppdrag som deras överordnanden ger dom. Uttrycket ”moment 22” har idag blivit ett uttryck för ett cirkelresonemang, en situation som det inte finns någon utväg från.

Vad moment 22 faktiskt kan vara är så tydligt i ”Moment 22”. I boken får man reda på att det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen. För att man ska få slippa militärtjänstgöringen måste man ansöka om detta, men ansöker man om det anses det vara en sund reaktion för att man är livrädd och är längre inte galen utan försöker bara slippa militärtjänsten. Hela resonemanget gör det omöjligt att bli frikallad. Inte ens att göra alla sina bombflygningar kan få dom frikallade, för varje gång de gjort så många som förväntas av dom höjs antalet.

Jag fastande totalt i boken trots alla galna saker som bara spottats ut på pappret. Eftersom texten inte är särskilt strukturerad får man känslan av att det bara är en bombflygares tankar rakt nedskrivna, och det gillar jag. Läsaren får en verklig inblick om hur det känns att vara fast i ett moment 22, och man känner starka känslor av frustration för gestalterna i boken.

Krigs meningslöshet har aldrig varit så tydlig för mig som i denna boken, där krig skildras med en släng av svarthumor och satir. Handlingen i b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokanalys "moment 22"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-30]   Bokanalys "moment 22"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10051 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×