Bokrecension: Djävulen och fröken Prym av Paolo Coelho

1 röster
8920 visningar
uppladdat: 2008-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Är människan ond? Detta är en fråga som författaren Paolo Coelho tar upp i boken ”Djävulen och fröken Prym”. Denna bok är den sista boken i hans trilogi ”På sjunde dagen” som handlar om tre personer vars liv förändras på sju dagar. Frågeställning i alla tre böcker är som sagt om människan är ond och det är det temat som tas upp i alla böcker i trilogin.

Paolo Coelho är nog mest känd för sin bok ”Alkemisten” som såldes i miljontals exemplar världen över. Det genomgående temat i hans böcker är oftast just frågor som rör oss som människor.

”Djävulen och fröken Prym” utspelar sig i en ödsligt belägen by som heter Visco. Här lever alla invånare ett stilla liv i godhet. Förändring är något dessa människor inte är vana vid och sakta men säkert håller byn på att dö ut då alla unga flyttar därifrån för att söka ett bättre liv i storstaden. Men så en dag kommer en främling till byn, han har med sig 11 guldtackor och söker svaret på frågan ”är människan innerst inne god eller ond?”. Han har genomlidit mycket i sitt liv och vill nu ha svaret på denna frågan och sen vill han dö.

I byn bor även fröken Prym, hon är den yngsta i byn och den enda som inte lämnat byn för att söka lyckan någon annanstans. Hon jobbar på byns värdshus och det är hon som främlingen söker upp. Han ger henne ett ultimatum att på sju dagar bestämma sig för en sak som skulle förändra hela byns och sitt eget öde. Utan att säga för mycket om detta är det ett mycket svårt val och det är detta som hela boken spelar på.

Vad ska man då säga om denna bok? Som alla andra böcker jag läst av Coelho är de väldigt välskrivna och jag tycker aldrig de blir tråkiga att läsa. Han fångar läsaren på ett sätt som få andra författare har gjort och detta är väldigt bra.

Bokens tempo är ganska lågt, men blir inte tråkigt för den delen. Författaren skiftar hela tiden mellan främlingen och fröken Prym, man får följa vissa situationer ur olika perspektiv. Man får även följa en annan karaktär, den gamle Berta. När hon talar eller tänker om främling refererar hon ofta till främlingen som ”Djävulen” då hon är fast besluten att det han är det.

Boken tema är som sagt om människan är god eller ond och som vanligt i Coelhos böcker ska de få en att tänka till lite. Detta tycker jag också att han lyckas med, han skriver många bra saker som verkligen får en att tänka till lite. Detta kan även ibland bli lite väl filosofiskt, men jag har inte ont av det precis. Jag gillar när det blir lite andligt och filosofiskt, och tycker ändå Coehlo lyckas hålla det på en rimlig nivå.

Som sammanfattning av boken vill jag säga att jag tycker den är riktigt bra. Jag tror att det är nog inte alla som tilltalas av hans böcker just för att de oftast har mycket inslag av religion och filosofi.

Men jag kan ändå varmt rekommendera denna till nästan vem som helst. Detta just för att jag tror...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Djävulen och fröken Prym av Paolo Coelho

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-01]   Bokrecension: Djävulen och fröken Prym av Paolo Coelho
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10063 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×