Storkyrkan

1 röster
10143 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Storkyrkan byggdes under åren 1260-64 och kallades på den tiden även Bykyrkan. Från den tiden finns dock inte många rester kvar. Under 1300- och 1400-talet byggdes kyrkan ut och fick då sin form av femskeppig hallkyrka, dvs kyrkan består av fem skepp med ungefär samma höjd och gemensamt yttertak.

Under 1730-talet hände dock något som skulle förändra kyrkans utseende. Kopparplåtarna på tornspiran skulle bytas då man fann att träet under plåten var murket. Någon sade sig även kunna se att tornet lutade. Man konstaterade att kyrkan var i mycket dåligt skick och att den dessutom var eldfarlig, något som inte ansågs allt för bra med tanke på dess granne, slottet. Bland de som ansåg kyrkan förfallen fanns arkitekterna Carl Hårleman och J.E. Carlberg. Båda ansåg att det gotiska utseende som kyrkan hade var barbariskt. Hårleman höll under den här tiden på att bygga kommendantflygeln till slottet och ville ha omgivningen runtomkring ordnad efter sitt sinne. Carlberg ansåg däremot att Storkyrkan var hans område och båda två började genast rita skisser. Efter hård tävlan dem emellan gick Carlberg vinnande ur striden, det var han som fick reparera Storkyrkan. Ombyggnaden skedde främst av kyrkans yttre för att passa dåtidens mode och storkyrkans exteriör fick en måttfull barockstil, med italienska barockkyrkor som förebild. Ombyggnaden påbörjades 1736 och avslutades 1742. I Storkyrkan finns några av barockens mest ståtliga föremål, bl.a. kungsstolarna och predikstolarna som finns på sidorna i kyrkans mittgång. Under 1600- och 1700-talen placerades även ett antal gravmonument och gravskrifter inuti kyrkan.

1745 antogs urmakaren Jean Fredman, densamme Fredman som gett Bellman inspiration till Fredmans Epistlar, till klockställare i Storkyrkan. Hans uppdrag var att hålla tornet i gott skick och se till så att klockan gick rätt. Fredman lyckades dock inte sköta sitt arbete och klockan visade nästan alltid helt fel, något som stockholmarna med goda skäl klagade på. 1752 hotades Fredman med avsked om han inte bättrade sig. Fredman avsade sig dock sitt arbete frivilligt och ansågs att det skulle ges till någon som kunde ”giöra dem häruthinnan större nöije”.

Från och med kröningen av Fredrik I, år 1720, blev Storkyrkan Sveriges officiella kröningskyrka. Bland de ståtligaste av kröningarna var nog Gustaf III:s kröning år 1772. Kröningen har även gett inspiration till en målning av Carl Gustaf Pilos som finns att se på Nationalmuseet. Gustaf III som var mycket intresserad av teater hade själv skrivit de 256 paragrafer som ceremonin innehöll.

Kyrkan innehåller många unika konstföremål varav det mest kända troligtvis är S:t Göran och Draken. Statyn föreställer Sten Sture som i slaget vid Brunkeberg 1471 räddar prinsessan, eller Sverige, från draken - kung Kristian av Danmark. Under 1800-talet användes statyn som symbol för ungdomarna att offra sig för sitt land. I kyrkan finns även den äldsta bilden av Stockholm, som målades 1535 av Urban Målare. Tavlans namn är Vädersols...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Storkyrkan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Storkyrkan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=101 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×