Sokrates

4685 visningar
uppladdat: 2008-07-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sokrates är ett EU-program som ska uppmuntra samarbeten och utbyten på utbildningsområdet men det är också namnet på en av alla filosofer. Sokrates levde mellan ca 470-399 f.kr Sokrates betraktar sig i Apologin som visare än andra därför att han visste att han ingenting visste.
Naturfilosofiska frågor skall ha intresserat honom som ung men inte senare. Som äldre undervisade Filosofen Sokrates genom att ställa frågor. Han kunde säga till en främmande människa: "Om jag vill ha ett par skor lagade, vem ska jag då vända mig till?" Han ville med alla samtal väcka människorna och få oss tänka efter svaret till viktiga livsfrågor som skulle vara gott och ont.
Sokrates sade att något oförändrat är sant och rätt. Han ansåg sig ha kunskaper och åsikter om saker de inte hade någon kunskap om. Han bekämpade sofisterna. Sofisterna tar också betalt vilket inte han gjorde. Själen var det värdefullaste sa Sokrates och den skadas om man gör orätt.
De flesta trodde att han var sofist och efter hand vände sig dom mot Sokrates som blev anklagade för att förleda ungdomen. Platon beskrev Sokrates inför rätten och försvarade troligen honom, i rätten blev han anklagad för gudlöshet.
Han dömdes till döden 399 f.kr och han var då cirka 70 år. Inget skrivit lämnade Sokrates kvar. Det vi vet om honom är genom hans elever, främst Platon som fortsatte sprida idén. Både Platon och Sokrates kommer från Aten.
Han kan ha haft en sinnessjukdom men det är inte säkert. Han sa att han hörde röster. Han gick alltid barfota. Sokrates mamma, Phanarote lär ha varit barnmorska och han sade sig kunna förlossa kunskaper om det.
Ett känt talesätt var ”Klokast är den som vet vad han inte vet.” Enligt vissa källor var Sokrates ogift hela livet, enligt andra var han gift med Xantippa. De stora lärjungarna för Sokrates var, Platon, Antisthenes, Aristippos, Faidon, Euklides och Megara.

Källor:
Almgren, H & Bergström, B & Löwfren A. (2005). Alla tiders historia A. Gleerups
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sokrates

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-07-04]   Sokrates
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10115 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×