Filosofi under Antikens Grekland

11 röster
25353 visningar
uppladdat: 2008-10-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Filosofi under antikens Grekland och i vårt moderna samhälle

"Hur har världen blivit till, och varför ser den ut som den gör? Finns det någon intelligent vilja bakom, är det någon mening med människornas liv och finns det en Gud?"

Det tycker jag är ett bra citat om filosofi som jag tycker att man kan inleda ämnet filosofi med, och som också förklarar lite om vad det är. Under antikens Grekland kom många frågor upp. Varför ändras årstiderna? Hur blir det eld och vatten? Många svarade med myter om de grekiska gudarna och sa att det var därför det var som det var. Men det fanns också dom som insåg att det nog hade mer med jorden och solen att göra och försökte ge naturliga förklaringar till dessa, för dem som inte visste vad det berodde på, dessa "mysterier". Dessa personer kallade man för naturfilosofer eller tänkare just för att de tänkte lite mer realistiska. Men filosofi kan också vara att tänka utanför det naturliga, att ställa frågor som "Vad är kunskap?" och "Finns det liv på någon annan planet?", frågor som inte riktigt har något svar ännu.

Men filosofi är så mycket mer än bara det. Filosofi är för mig tankar som ibland kommer upp och man tänker kanske tillbaka på något som har hänt eller vad som skulle kunna ha hänt om man hade gjort på ett annat sätt. Om vad människor gör exakt nu fast på en annan plats på jorden eller någon annanstans ute i rymden. Att sitta och bara stanna upp i nuet och bara andas är för mig också filosofi. Ibland är det så väldigt skönt att stanna upp och få filosofera tror jag är väldig viktig för kroppen och själen. Ibland kan det kännas läskigt eller obehagligt när man får tankar som bara flyger iväg och blir till något stort. Jag pratade med min farmor för några dagar sedan och vi pratade om vad fort allting går och vad livet ibland bara rinner iväg.

Jag tror att man ibland bara måste stanna upp och försöka förstå vad som precis har hänt, precis som när man läser en riktigt bra bok, så kan man inte bara sitta och läsa och läsa och läsa. Då förstår man igenting och sedan är huvudpersonen plötsligt död. Lite så kan livet också vara, bara försvinna. Man måste försöka ta vara på varenda liten sekund och njuta av livet och inse att det inte alltid blir som man tänkt sig.

Den första filosofen...

Många stora filosofer kommer från Grekland och har gjort sig kända på olika sätt. Den filosof som man brukar kalla för "den första filosofen" hette Thales och han kom från Miletos. Han sa att jorden har fyra element; vatten, eld, vind och jord. En annan känd filosof hette Demokritos och han kom från Abdera. Han var först i värden med att komma på att jorden är uppbyggd av små bitar, vad vi idag kallar atomer. Han kom också på att atomer är odelbara och att de kan kombineras på många olika sätt.

Ett tidshopp mer än 2000 år framåt

I dagens samhälle lever vi med förhoppningen om att tjäna bra, leva ett lyckligt liv och skaffa familj.

En stor filosof i dagens moderna samhälle var Jean-Paul Sartre som sa att människan måste själv skapa sin egen mening med livet och genom "medvetna val" ta ansvar för det. 

Jag håller med honom, jag tror inte att det finns någon som kan svara på "livets mening" utan att varje enskild individ måste försöka hitta den. 

Jag läste också en text när jag jobbade fram detta arbete, om en anonym tjej som trodde att meningen med livet kanske var att försöka lära känna sig själv och andra och ta vara på det på ett värdefullt sätt. Det tycker jag var väldigt bra sagt, men jag tycker också att det är viktigt att ta hand om de människor man träffar och lär känna. Att ta vara på livet och inte låta det rinna ut i sanden.

Ofta får man frågan om vad som är viktigt för en själv och man får ofta många olika svar. En grej som lite förvånar mig är att många värdesätter pengar. Självklart är det viktigt för att kunna överleva i det moderna samhälle vi idag lever i. jag vet inte, det känns bara fel att så mycket i vårt liv kretsar kring pengar och prylar som man kan ta på. Jag tror faktiskt att en av de saker jag skulle välja som betydelsefullt för mig är de minnen som jag har och kommer att samla på mig. Minnen är helt och hållet oersättliga, för det finns ingen som kan återskapa exakt samma situation. Dom minnena behöver inte heller vara exklusiva resor eller upplevelser, det kan också vara en sådan fantastisk rolig och oväntad sak som när någon spillde Cola på sin nya tröja. Saker som man minns för att de betydde något och inte bara slösade en massa pengar på för att det skulle bli ett minne. För minnen går inte att köpa för pengar.

"Människan är den enda levande varelse som kan känna hat. Resten av jordens djur känner rädsla och instinkt. Människans instinkt är att utplåna sig själv." - ett citat ur en text på Internet.

Ett nytt tidshopp, tillbaka mer än 2000 år

I och under antikens Grekland fanns det många kända filosofer. De var nästan alltid män som var filosofer och en av de här intressanta människorna tänkte jag försöka lära känna. Han hette Epikuros och levde för ungefär 2300 år sedan, alltså ungefär 300 år f.Kr.  Han tänkte att universum inte har ett slut och att allt handlar om hur atomerna rör sig runt om kring oss. Epikuros skrev många brev till sina många "filosofvänner". Breven handlade ofta om astrologi och universum. Han filosoferade mycket i att det finns annat liv i universum än det liv vi lever här på jorden. Tankarna gled också ibland iväg till döden och vad den innebar. Han tyckte inte om att människorna var så rädda för döden och sa därför:

" Där döden finns, finns inte vi och där vi finns, finns inte döden. Därför är döden ingenting för oss. "

Det är ett citat av många som jag tycker berör på en djupare nivå och som också menar att man inte behöver vara rädd för döden, för att "de som dör är bara lite före dem som fortfarande lever". Att filosofera i och omkring döden är något som jag tror att alla gör. Det kan vara att man är rädd för att mamma eller pappa ska dö, eller för att man inte älskar livet och kanske, i värsta fall, vill föra sig själv i dödens famn, genom självmord.

En annan sak som var väldigt viktig för Epikuros var att han sa att människan och atomerna har en fri vilja. Många andra filosofer har genom tiderna sagt att deras rörelser är förbestämda och efter som att vi människor är uppbyggda av atomer så borde ju det vara lika för den mänskliga varelsen. Detta kunde Epikuros absolut inte gå med på och för honom var det omöjligt att människan inte hade en fri vilja. Istället sa han att atomerna också hade ett oförutsägbart element och genom detta element kunde atomerna göra små oförutsägbara avvikelser = de kan hoppa och ha sig lite som de vill och detta är också grunden för den "fria viljan". Det är en väldigt stor tanke och till viss del tror jag att det nog kan vara så. Han insåg/trodde alltså att atomer till viss del har en egen vilja och att det är det som gör att vi människor också kan bestämma och ha en egen vilja.

När jag har försökt att ta reda på fakta och tankar omkring Epikuros har jag känt att mycket av de saker han har sagt har berört mig på ett väldigt djupt sätt. Jag har känt att hans tankar har varit stora och betydelsefulla för många. Att läsa alla dessa citat och ordspråk som han har sagt till världen känns som att många av dem är riktade till mig. Självklart är det ju inte så, och det finns nog många andra som också blir berörda av hans välmenande ord men att så få ord kan betyda och beröra så mycket tycker jag är väldigt stort.

"Tänk dig att du står på ett högt berg. I dalen nedanför pågår ett stort slag, där folk dödas i stora antal. Var glad. Men inte för att krigarna där nere slaktas. Nej, var glad för att du slipper."

-Epikuros

Andra människors tankar kring filosofer

Att hitta tankar om filosofer som vanliga bönder och annat folk på landsbygden har tänk är ganska svårt. Därför får jag försöka fundera ut vad folk kan ha tyckt och detta är alltså då inte någon sann fakta som jag har hittat via Internet eller böcker.

Självklart var ju filosofer något som man till en början kanske inte riktigt visste vad man skulle tro om, ifall de var galna eller rent ut sagt dumma. Men allt eftersom tror jag att naturfilosoferna blev mer och mer accepterade av de flesta människor. Man insåg kanske till och med att det låg någonting i vad filosoferna sa.

Om det fanns någon eller några som inte skulle tycka att filosofer var något att ha så var det väl de människor som var extremt troende på de grekiska gudarna, med Zeus i ledningen, och verkligen trodde att det var gudarna som skapade eld och var orsakerna till varför vi har olika årstider. T.ex. så blev ju Sokrates, en mycket känd filosof, bland annat för sin begåvade talförmåga att trassla till det för personer som han hamnade i diskussion med. I alla fall så blev han dömd till döden för att han ansågs vara "gudlös" och det är ju ett bra exempel på att det fanns de som inte tyckte om filosoferna och deras tankar. I och med att Sokrates dömdes till döden, fanns det också många som var emot detta. Flera av dessa sa till Sokrates att han skulle fly, däribland Platon, en av hans lärjungar. Det enda Sokrates svarade då var: "Hur skulle det gå med staten om vi inte följde de lagar som staten satt upp?". Det tycker jag är bevis nog på hur filosofisk och tänkande han faktiskt var.

Kvinnliga filosofer

När jag först började ta reda på vad filosofi var och vilka de mest kända filosoferna var så slog det mig hur få, ja, nästan ingen av dessa filosofer som var kvinna. Kanske låg det väl inte i deras vardag att bli filosof på den tiden. Men, det finns några och en av dessa var Hypatia, även om hon kanske var mer en vetenskapskvinna än filosof. Hon var dotter till en annan känd filosof, Theon, och det var kanske det som gjorde att hon blev filosof och vetenskapskvinna. Hon föreläste på biblioteket och universitetet Museion, som ligger i Alexandria, men även i Aten och privat, i olika hem. Hon var en av många som var hedning vilket betyder att man inte är kristen och mördades därför av en kristen folkhop år 415     e. Kr. Mordet var ett väldigt brutalt mord, där hon släpades längst gatorna fram till en kyrka där hennes kropp sedan styckades och brändes upp. Allt detta för att hon inte var kristen. Säkert berodde det också på att hon var kvinna och fick så många anhängare och lärjungar vilket nog inte så många män kunde acceptera, kvinnor skulle väl egentli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Antikens_filosofi http://sv.wikipedia.org/wiki/Epikuros http://mimersbrunn.se/search.aspx?keyword=filosofi Jag har också använt Google och fakta ur olika böcker.

Kommentera arbetet: Filosofi under Antikens Grekland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-01]   Filosofi under Antikens Grekland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10132 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×