Flugornas herre-bokrecension

23 röster
37992 visningar
uppladdat: 2008-10-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Recensionen ska innehålla följande:

 • Bokens namn (Kursiverad stil)
 • Namnet på författaren
 • vilken genre boken tillhör
 • vilken stämning det är i boken
 • var och när boken utspelar sig
 • bokens huvudpersoner
 • ett betydelsefullt citat
 • beskrivning av språket
 • varför jag tror att denna bok har blivit en klassiker
 • vem jag skulle rekommendera boken till
 • vilken karaktär som påminner mest om mig
 • om jag tycker huvudpersonerna handlade riktig
 • lite extra
 • sammanfattning av boken

Flugornas herre

Flugornas herre är skriven av William Golding.

William Golding föddes 1911 i Cornwall, England. Hans debut roman var Flugornas herre 1954. Han har även skrivit böcker som: Det nya folket, Pincher Martin m.m. William fick 1983 års nobelpris i litteratur av Carl XVI Gustaf. William dog den 19 juni 1993.

Den här boken är en äventyrsroman.

Det är en härlig stämning i början av boken, alla kommer överens. Sen blir det lite läskigare när odjuret kommer in i bilden och när Jack bildar en egen stam. Och sen blir det jätte spännande när dom jagar Ralph och tänder eld på ön.

Den här boken utspelar sig på en söderhavsö under andra världskriget. På ön är det strand och skog, men skogen liknar väldigt mycket en djungel.

Bokens huvudpersoner är Ralph, Jack och Nasse. Ralph är den förnuftigaste av dom, han vill göra viktiga saker som att bygga hyddor och göra upp eld. Jack är en person som vill bestämma allt, han har lite svårt för att någon annan ska bestämma över honom. Nasse är väldigt smart men ingen vill lyssna på honom för att han är lite utstött för att han har glasögon och astma.

Nasse är väldigt bra kompis med Ralph för att dom förstår båda två att utan eld kan ingen komma och rädda dom. Jack tycker inte om Ralph för att Ralph blev hövding istället för Jack. Jack tycker heller inte om Nasse, för att han är utstött och besvärlig. Nasse är väldigt rädd för Jack för att Jack är större och starkare än Nasse.

Ett mycket bra citat man kan plocka från boken är: "Det bästa vi kan göra är att se till att vi blir räddade." Det är ett bra citat för att det är det som största delen av boken handlar om.

Boken är skriven på 50-talet så språket är lite gammeldags men det var inte alls svårt att förstå men jag skulle nog inte prata som dom gör i boken.

Jag tror att den här boken har blivit en klassiker för att det är så spännande med barn som blivit strandsatta och måste klara sig själva. Den är ungefär som Robinson Cruise men det är flera barn istället för en vuxen, men i båda böckerna är har dom samma mål, att få komma hem.

Om jag skulle rekommendera den här boken till någon skulle jag nog rekommendera den till dom flesta. Boken är jätte bra och jag tror att den passar dom flesta. Kanske inte precis dom som är väldigt små eftersom att den är lite äcklig när dom jagar grisar, dödar Simon och Nasse och när dom jagar Ralph.

Den person som påminner mest om mig som person är nog Ralph eller Nasse, för att dom vill komma hem och dom förstår att dom måste göra något för att det ska hända. Dom bygger hyddor och gör eld istället för att springa och leka. Om jag skulle bli strandsatt på en öde ö skulle jag nog få panik först. Men sen skulle jag nog göra samma sak som Ralph, försöka få ordning och försöka komma på ett sätt att komma hem. Ända tills dom delar sig till två olika grupper så tycker jag att dom gjorde helt rätt.

Man kan ju undra hur boken fick sin titel Flugornas herre eftersom att det handlar väldigt lite om just den. Flugornas herre är ett svinhuvud som dom har satt upp på en stör (en vässad pinne), dom kallar den för flugornas herre för att när huvudet börjar bli gammalt så kommer det en massa flugor till det. Andledningen till att dom sätter upp svinhuvudet från första början är för att dom vill ha skydd från odjuret. Dom tänker att om dom ger odjuret något annat att äta än dom så kommer odjuret ätt lämna dom ifred.

Man kan säga att boken kretsar kring tre ord. Snäckan, elden och odjuret.

Flugornas herre handlar om en grupp skolpojkar som kraschar på en ö i Söderhavet. Pojkarna är mellan sex och tolv år gamla. Piloten dog i kraschen så dom har inga vuxna på ön. En pojke vid namn Ralph hittar en snäcka och en annan pojke vid namn Nasse berättar att det är en trumpetsnäcka.  När dom blåser i snäckan blir det ett högt ljud och dom använder snäckan för att sammankalla alla pojkar på ön. Dom väljer Ralph till hövding och gör upp regler. Dom går även upp högst upp på berget och tänder en eld med hjälp av Nasses glasögon. Röken syns långt ut över havet och dom hoppas att ett fartyg ska se den och komma och rädda dom. En pojke vid namn Jack tycker inte särskilt mycket om Ralph, därför att han vill vara ledare och han vill ut och jaga istället för att vakta elden.  Dom bygger hyddor och när dom har något som ska göras sammankallar dom till möte genom att blåsa i snäckan. Vid ett möte säger en av dom minsta pojkarna att han har sett ett odjur på ön, Ralph och Jack går upp på berget för att se om det finns ett odjur eller inte. När dom kommer upp ser dom något röra sig, dom springer tillbaka och säger att man inte ska gå dit. Tillslut får Jack nog, han tar med sig några pojkar och går och bildar en egen stam, där han får vara hövding. Jack och hans stam går ut och jagar och fångar en gris, dom ställer till med fest för alla på ön. Under festens gång kommer en pojke vid namn Simon utkrypande ur skogen, pojkarna tror att han är odjuret och dödar honom. När Simons döda kropp faller ner från klippan inser som vad dom gjort. Dom säger att han borde skylla sig själv för att komma ut ur skogen så där. Efter festen värvar Jack medlemmar till sin stam. När Ralph går tillbaka märker han att nästan alla har gått över till Jack. Dom försöker att hålla elden vid liv men dom är för få så dom bestämmer sig för att l&...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Flugornas herre Wikipedia

Kommentera arbetet: Flugornas herre-bokrecension

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-01]   Flugornas herre-bokrecension
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10133 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×