Allt om svarta hål

3 röster
8697 visningar
uppladdat: 2008-12-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

SVARTA HÅL - EN EVIG GÅTA?

Ett svart hål är en rest av en enorm stjärna som skulle ha blivit en supernova, antingen av typ II, typ, typ lb eller typ lc. Detta sker bara när en kolossalt stor stjärna ska tryckas ihop till en neutronstjärna. Istället trycker gravitationen ihop kärnan ännu mer och blir i princip en reva av ingenting i rymden. Dock är det ju så att ett svart håls mittpunkt innehåller någon slags materia med en, bokstavligt talat, oändlig densitet. Du kan inte se ett svart hål eftersom flykthastigheten är snabbare än ljusets hastighet. Det enda du kan se är skivan av materia som går i en virvel mot mitten, där det svarta hålet finns. Kanten av det svarta kallas för händelsehorisonten. Där blir gravitationen så stark att inget kan undkomma. Eftersom ljus inte kan undkomma så har vi fått den egentliga förklaringen varför inte ett svart hål kan ses av en utomstående. Denna gravitation är den starkaste kraften i universum. Eftersom gravitationen är så stor så spelar det ingen roll vad som närmar sig hålet. Allt slits sönder och hamnar i virveln. I mitten av ett svart hål finns singulariteten. Det är mittpunkten för all gravitation och där den absoluta kärnan är. Einstein-rosen-bryggan kallas Alberts teori om var du kommer om du lyckas komma undan singulariteten. Han sa att du skulle förflyttas i revan där tiden går annorlunda. Sedan skulle du komma ut någon annanstans i rymden, kanske i framtiden. Andra teorier säger att man kanske kommer ut i ett negativt universum där allt stöter ifrån sig varandra istället för att dras mot varandra. En sak är i alla fall klar: Svarta hål är det mest mystiska fenomenet i universum.

SUPERNOVA

En supernova är en stjärna som håller på att explodera. När en stjärna kollapsar så imploderar kärnan och blir antingen en neutronstjärna eller en vit dvärg. Stjärna i sig försöker hindra implosionen från att ske. Detta resulterar i att kraften att hålla tillbaka denna implosion ökar något enormt. Till slut når stjärnan sin bristnings punkt. Då trycks kärnan ihop med en kraft som ger en oändligt stor densitet. En bit som är lika stor som en hand av det ihop tryckta ämnet kan väga flera miljarder ton. Under denna process kan det resterande syret och kolet tillsammans skapa en reaktion som motsvarar en supernova. denna explosion är så våldsam att energin kan uppnå 10000000000000000000000000000000000000000000000 joule. Supernovor finns i två varianter som är indelat av hur deras ljusspektra är. Det som man mest av allt går efter är en typ av absorptionslinje av väte i en supernovas ljus. Det finns typ I som mest kommer från stjärnor som är äldre eller är dubbelstjärnor. Den här typen är fattig på väte, vilket man kan se i absorptionslinjerna om de observeras, och reagerar så att ljusstyrkan ökar hastigt för att sedan avta i styrka. Denna typ delas in i tre grupper som visar vad som istället för vätet existerar i supernovan. Dessa grupper är typ la, som innehåller kisel, typ lb, med helium, och typ lc, som inte har några av dessa ämnen eller en svag linje med helium. Typ II är den mera våldsamma varianten och kommer från mera massiva unga stjärnor. Dessa supernovor kräver en massa som är minst fem gånger mer än solen tror man. Däremot är det troligt att typ lb och typ lc också kan ha samma grund i hur de blir supernovor. Typ la tror man sker då en normal stjärna för över sin massa till en kompakt vit dvärg. Då skapas termonukleära reaktioner inuti den vita dvärgen som då exploderar häftigt.

Däremot sker supernovor inte särskilt ofta. I en galax kan det inträffa en gång vart femtionde år säger man.

SÅ SPRÄNGS TYP II (SUPERNOVA)...

I en stjärna pågår en reaktion mellan atomerna som kallas för fusion(mer om detta senare.). När bränslet, vätet och heliumet, tagit slut inuti en stjärna. När fusionen inte längre finns så bildas det inte längre någon strålning. Strålningen är det som trycker de yttre lagren av en stjärna utåt under tiden då dens egen gravitation trycker inåt. I denna process så bildas skal av bl.a  kol och tyngre grundämnen. Stjärnan får då en uppbyggnad som ser ut som en lök med sina lager. Denna kraft mellan strålning och gravitation är enorm och då strålningen tar slut så dras väldiga mängder in mot stjärnans centrum. På så sätt bildas en neutronstjärna. All materia som dras in mot mitten har en enorm kinetisk energi. När partiklarna trycks tätare och tätare mot varandra så får kärnkraften som börjar komma att partiklarna tappar mycket av sin potentiella energi. Denna energi blir till mer kinetisk energi. Den här processen är också en sorts fusion. På grund av denna energi kan värmen uppstiga till hundra miljarder grader Celsius. Efter några timmar sker en explosion, där bara neutronstjärnan återstår. En termonukleär chockvåg flyger fram mellan resterna av stjärnan som får lättare atomer att fusionera så att det bildas ett ljussken som är flera miljarder gånger starkare än solens sken. Hade denna stjärna varit tillräckligt stor så hade gravitationen blivit så stor att stjärnan tryckts ihop till ett svart hål.

LITE SNABBT OM HYPERNOVOR

En hypernova inträffar då två neutronstjärnor, två svarta hål eller en neutronstjärna och ett svart hål slår sig ihop. Det kan också ske när en extra stor stjärna dör. Hypernovor är de mest våldsammaste explosionerna näst efter Big bang. Skillnaden mellan supernovor och hypernovor är att hypernovor sprutar ut plasmastrålar med gammastrålning från polerna som kommer från kärnan. En hypernova blir emellertid alltid ett svart hål efteråt. I Vintergatan finns stjärnan Eta Carinae som beräknas bli en hypernova om en miljon år. Nedanför ser du en bild på en hypernova och en snabb skiss som visar strålningens början inuti en stjärna innan den yttre massan sänds iväg av den termonukleära chockvågen. Gammastrålning fortsätter att skjutas ut även under explosionen. Den svarta punkten är kärnan, det prickade området är massan utanför kärnan och det sträckade området är gammastrålning.

SAMMANFATNING:

Lite blandad information.

Mer om svarta hål och supernovor.

Svarta hål kan drabba samman och skapa större svarta hål. Det finns två grupper av svarta hål: Vanliga svarta hål och supermassiva svarta hål. Vanliga svarta hål kan förekomma lite varstans. Supermassiva svarta hål förekommer faktiskt främst i galaxers mittpunkt. Våran galax vintergatan hålls ihop av ett sådant svart hål. Det ljusstarka i mitten är gas och annat som precis håller på att sugas upp av det. Vi kan dock inte säga att allt är sant eftersom studerandet av svarta hål har varit indirekta. Detta är något som fysikern George Chapline faktiskt påstår. Han säger också att svarta hål inte finns och inte kan existera. Stjärnor som dör blir inte till svarta hål utan till något som han kallar mörk energi. Vad detta är vet vi inte. Det finns också den här killen som heter Cern. Han stäms för att ha försökt skapa ett konstgjort svart hål på Jorden. Han hävdar att hålet bara skulle existera i några miljondels miljarddels miljarddels sekund. Superacceleratorn LHC som är 2,7 mil lång ska göra så att två atomer ska slå emot varandra i ljusets hastighet. En amerikansk lärare stämmer Cern för det i domstolen. Han säger att det kommer bli vår undergång. Försöken kommer ändå att ske i juni i år, 2008. Nedanför texten här så finns en bild på hans maskin.

Det värsta med supernovor är att om en sådan skulle inträffa 100 till 200 ljusår bort från Jorden så kan vi gå under. 150 ljusår från oss har vi stjärnan 34. Detta är en kandidat som man tror ska bli en supernova. Men den händelsen beräknar man att inte kommer att ske förrän om flera 43534566 år.


Hur man tar sig igenom ett svart hål.

I dessa teorier sitter du i ett skepp.

För att ta sig igenom ett svart hål måste du rotera och närma dig i samma hastighet som det svarta hålets. När du närmar dig det svarta hålet rakt framifrån kommer du då att ``se`` en rektangulär öppning i mitten. Lyckas du komma förbi singulariteten då så tror man att du kommer att spottas ut i en annan del av universum. Det är här de vita hålen kommer in. Forskarna tror att varje gång det bildas ett svart hål så bildas också ett vitt hål. Till skillnad från det svarta hålet som alltid imploderar, så exploderar alltid de vita hålen. Man tror att det som kommer ut ur det vita hålet är sånt som det svarta hålet en gång sugit upp. Det har aldrig bevisats att vita hål existerar eftersom man har vårt att skilja ett vitt hål från en exploderande galax.

En teori om maskhål.

Vi själva har inte fått någon information om att svarta hål är ett annat namn för maskhål, men det kan höra ihop. Här är en teori om hur man tar sig igenom ett maskhål:

Enligt forskarna har ingången och utgången bara en öppen anslutning en kort stund. Denna stund är för liten för att ta sig igenom det. För att komma igenom måste man släppa in någonting som håller maskhålet öppet. Åker du in annars så krossar gravitationen dig. För att hålla ett maskhål öppet så anser man att det krävs negativ materia. Detta är något som ingen hittills har hittat. Negativ materia är materia som stöter bort allting.

Tiden.

Det finns en väldigt komplicerad teori om rumtiden men vi ska göra en kort sammanfattning:

Gravitationen är en faktor som påverkar tiden. Ju mindre gravitationen är, desto snabbare går tiden. Om du då åker mot ett svart hål så kommer observatören tycka att din fart saktar ned. När den sista av en ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fusion 2008-05-29 http://www.2000taletsvetenskap.nu/nyheter/svarthole.htm 2008-05-28 http://sv.wikipedia.org/wiki/Hypernova 2008-05-27 http://sv.wikipedia.org/wiki/Supernova 2008-05-27 http://sv.wikipedia.org/wiki/Svarta_h%C3%A5l 2008-05-27 http://skolarbete.nu/skolarbeten/svarta-hal-3/ 2008-05-27 http://www.nyteknik.se/efter_jobbet/smatt_gott/article339845.ece 2008-05-23 http://www.wisegeek.com/what-is-a-hypernova.htm 2008-05-23 http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=en&u=http://www.answerbag.com/q_view/183495&sa=X&oi=translate&resnum=6&ct=result&prev=/search%3Fq%3DWhat%2Bis%2Ba%2Bhypernova%253F%26hl%3Dsv%26lr%3D%26rls%3Dcom.microsoft:sv:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7SUNA 2008-05-23 http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=en&u=http://www.armageddononline.org/hypernova.php&sa=X&oi=translate&resnum=9&ct=result&prev=/search%3Fq%3DWhat%2Bis%2Ba%2Bhypernova%253F%26hl%3Dsv%26lr%3D%26rls%3Dcom.microsoft:sv:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7SUNA 2008-05-23 http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/White_dwarf&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dwhite%2Bdwarf%26hl%3Dsv%26rls%3Dcom.microsoft:sv:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7SUNA 2008-05-23 http://www.kosmologika.net/Blackholes/index.html 2008-05-23 Www.Mimersbrunn.se

Kommentera arbetet: Allt om svarta hål

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-05-30

    mycket bra skrivit och minst likaintressant

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-12-03]   Allt om svarta hål
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10214 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×