Jan Guillou - Ondskan

11 röster
14680 visningar
uppladdat: 2008-12-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Författare: Jan Guillou                         Antal sidor: 282

Titel: Ondskan                                        Utgivnings år: 1981

Genre: Vänner                                       Förlag: Pirat

Bara att läsa titeln "Ondskan" säger bokens handling. Samhället möter idag ondska omkring oss även om vi hoppas på en förbättring.

Boken ska handla om, enligt rykten, om Jan Guillou´s uppväxt vilket jag är skeptisk till.

När Erik blir slagen hemma på en massa olika sätt av sin fader väljer han att han på något sätt måste få ut sin ilska, det blir på hans klasskamrater. Erik Ponte hamnade tyvärr ganska snett i skolan och fick en status han hela tiden lära leva upp till.

Till slut blev trycket för hårt för personalen i skolan och man beslutar att relegera Erik. Då vaknade hans passiva mamma upp och förklarade för Erik´s lärare hur hans hemförhållanden var och läraren gav tips på en internat skola som heter Stjärnsberg.

Det var en internat skola som skulle kosta pengar så Erik´s mamma valde att sälja en av familjens tavla och placera honom där om han kunde ge löftet att aldrig mera utöva våld mot någon annan. Det var någonting Erik lätt kunde lova, och det kändes skönt för honom att se sitt nya liv utan våld. Men tyvärr så blev inte Stjärnsberg den perfekta skolan. Det blev en mardröm.

Skolan använder sig av "kamrat uppfostran" som menades med andra ord "ta order som yngre, ge order som äldre", det blev ofta att äldre oprovocerat slog till eller använde våld mot en yngre person.

Skolan bestod av ett råd, om man slog en av dessa, även om det var självförsvar, så blev med omedelbart relegerad från skolan. Skolan hade också som regel att fjärde ringare fick sysselsätta yngre personer med sysslor, man behövde inte enligt reglerna lyda dem, men om man inte gjorde det gav ändå rådet en straff.

Det blir en tuff tid för Erik som vill ändra om skolans traditioner.

Jag får känslan av att boken utspelade sig runt 50- eller 60-talet då det ganska nyligen blev förbjudet att slå yngre. Även att lagen var ny att lärare inte fick utöva våld på eleverna. Det märker man på Erik då han blir förvånad att hans nya lärare inte slåss om han svarar fel eller vid andra liknande tillfällen.

Boken bestod i huvudsak av 2 personer, jag hade tänkt berättat om dem i listformat:

Erik: Huvud karaktären och den som ska spela Jan Guillou om ryktena är sanna. Han har hett temperament och blev relegerad från skolor inom Stockholm pga hans så kallade "brutalitet". Annars är han en mycket intelligent unge med många smarta idéer. Han verkar nästintill lite "hjälte aktig" överdrivet många saker som han är bra på. En riktig "Superman". Jag kan bl. a. tycka att Erik har överdriven förmåga i sport då han vinner över alla gymnasium elever i nästan alla sporter om inte gymnasium eleverna fuskar.

Piere: En person som ska dela rum med Erik. Lite mer intelligent än Erik kanske och raka motsatsen i beteende. Medan Erik var sportfånen var han den "feta" killen som gör allt för att inte behöva använda våld.

Boken utspelade sig i en miljö som man aldrig fick riktigt beskriven, och därför kan inte skolan ligga mitt i city. Den skulle dock ligga lite i naturen några mil utanför Stockholm.

Jan Guillou´s budskap i boken är förmodligen att berätta om hur våld i samhället kan uppstå och vart det leder. Hur svårt kan det vara att byta stil i samhället och hur ligger trycket på en att man ska vara samma person livet ut?

Jag t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Jan Guillou - Ondskan

Kommentera arbetet: Jan Guillou - Ondskan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-12-03]   Jan Guillou - Ondskan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10215 [2021-06-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×