Jehovas Vittnen, del VIII

5 röster
13566 visningar
uppladdat: 2002-02-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Slutsatser

När jag nu sitter här med det färdiga specialarbetet är jag nöjd med alla timmars arbete jag lagt ner.

Det jag kommit fram till är att jag fått det bekräftat det jag ansåg innan jag började skriva. Som jag skrev i inledningen blev jag nära vän med ett Vittne när jag började högstadiet. Han berättade om hur det var och gav mig en inblick ur Jehovas Vittnens liv.

Och med enkätundersökningen jag gjorde kan jag dra slutsatsen att ”allmänheten” vet för lite om Jehovas Vittnen och ändå cirkulerar felaktiga rykten om dem.

Att ha slutfört detta arbete känns skönt och jag önskar bara att fler människor får ta del av det och få en inblick i Jehovas Vittnen.

Att vara opartisk har på vissa ställen varit svårt men jag har ofta refererat från olika källor och gett en så objektiv ställning som möjligt när det gäller uttalanden.

Jag har inte exakt svarat på min huvudfråga, utan jag ser hela arbetet som svar på hur Jehovas Vittnen lyckats få sådan stor genomslaggskraft i världen som dom faktiskt har.

Arbetet har, om möjligt, ändrat min inställning till Jehovas Vittnen, och nu kan jag mer förstå deras tankar och funderingar.
Dock skulle jag inte kunna tänka mig gå med i Jehovas Vittnen eftersom det finns en del som jag inte håller med om, speciellt deras syn på andra religioner och hur de lever i samhället.
Sammanfattning

Jehovas Vittnen har sedan starten, i slutet av 1800-talet, varit ett objekt för förföljelse och förtal. Dock har de lyckats starkt med att värva sina medlemmar och är nu en ständigt ökande roligion. Uppskattningsvis finns det idag strax över 6 miljoner Vittnen i världen.

Grundaren till sällskapet heter Charles T Russell och lyckades med en enorm expansion få Jehovas Vittnen spridd till de flesta av världens hörn.

Efterträdarna Joseph Rutherford och Nathan Homer Knorr genomförde några reformationer inom styrelsen men mycket av det som Charles T Russell grundade finns än i dag kvar.

Jehovas Vittnen bygger sin tro på Bibeln där Uppenbarelseboken är den viktigaste delen. Alla ”lagar” som Jehovas Vittnen har kan man hänvisa till Bibeln, som är Guds ord.

Jehovas Vittne var en av de målgrupper som under Andra Världskriget förföljdes och flyttades till koncentrationsläger. Under Hitlers regim spreds rykten om att Jehovas Vittnen hade nära samarbete med nazisterna men alla rykten är falska.

Jehovas Vittnens liv i samhället är inte likt kristendomens. Ett Vitten får till exempel inte ta emot blod, röka, rösta vid allmänna val, ha sex före äktenskap eller läsa pornografisk litteratur.

Även de kristna sederna tar Jehovas Vittnen avstånd ifrån. Jul firas till exempel inte som kristnedomen och bröllop är oftast endast borgerliga.

En enkätundersökning visar att det svenska folket har oftast fel uppfattning om Jehovas Vittnen. Beskrivningen av Vittnena är oftast ganska brutal,men visar också att kunskapsnivån om Jehovas Vittnen är låg. Dessvärre är folk i allmänhet inte intresserade av att lära sig mer om denna religion som är ständigt expanderande.Källföreteckning:


Böcker:

 Bibeln, Verbum Förlag AB 1994
 Jehovas Vittnen – Olav Skjerpe, Bokförlaget Verbum 1971
 Nationalencyklopedin, , ”Jehovas Vittnen”
 Nya religioner mitt ibland oss – Lester Wikström, Berlings 1982, s. 14-17
 Prismas Uppslagsbok, Bokförlaget Prisma 1997, ”Jehovas Vittnen”
 Religionskunskap – Magnus Hermansson & Nils-Åke Tidman, Gleerups Förlag 1995, s. 292, 294-295
 Religionslexikonet, Forum 1996, ”Jehovas Vittnen”
 Tro i tid och rum – Arne Löwgren, Bo Ahlberg & Lars Ryberg, Gleerups Förlag 1993, s. 184


...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jehovas Vittnen, del VIII

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-26

    JV betraktar inte Uppenbarelse

  • Inactive member 2007-06-28

    Jag har sparat alla dina arbet

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-02-04]   Jehovas Vittnen, del VIII
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1022 [2023-01-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×