Kalmarunionen och Kalmar slott

2 röster
21149 visningar
uppladdat: 2002-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kalmarunionen och Kalmar slott


Innehåll:
· S. 1 Utsida med innehålls förteckning
· S. 2 Inledning samt frågeställning
· S. 3 Kalmarunionen och hur det slutade
· S. 4 Ledarna i Kalmarunionen
· S. 5 Kalmar medeltida borg och Kalmar renässans slott
· S. 6 Svar på frågor och källor



Kalmarunionen
I 1300 talets Sverige började adeln och kungen bli osams. Adeln tyckte att kungens skatter var för höga och att han utnyttjade deras makt. Adeln sökte först hjälp hos den tyska adelsmannen Albrekt av Mecklenburg, men detta misslyckades helt och den skicklige danska regenten Drottning Margareta tog över Sveriges krona. År 1397 samlade Margareta nordiska stormän, adel, präster och andra mäktiga människor för ett möte på Kalmar slott. Detta möte var början på Kalmarunionen som har lämnat spår i alla nordiska länders historia.

Kalmarslott
Kalmar slott är nordens bäst bevarade renässans slott. Slottet byggdes redan på 1100-talet, men har byggts om och till. Slottet har länge varit Sveriges kraftigaste borg. Dagens utseende på slottet gjordes på order av Gustav Vasa, år 1535. Slottet gjordes då i renässans stil och byggdes klart av Gustav Vasas söner. Slottet hade då sin glansperiod och fick otroliga utsmyckningar av skickliga hantverkare från kontinenten. Ett av de finaste rummen på slottet enligt mig är ”rutsalen”. Rummet kallas för rutsalen för mönstret i golvet. Då salen var klar användes den som drottningens representationssal. Den gjordes på 1550-talet


Rutsalen på Kalmar slott med ett speciellt golv som gett rummet sitt namn.

Mina frågor jag hade innan jag började på arbetet.
Var Kalmar unionen bra eller dåligt för Sverige?
Varför höll inte unionen?
Vad har Kalmar slott används till?
Varför byggde man så mycket slott på medeltiden?

Kalmarunionen
Under 1200 och 1300 talet hade Sverige ett mycket oroligt styre. Kungarna mördade varandra och hade korta tider som regenter så de fick inte mycket gjort. Skillnaden mellan adeln och kungen var större än någonsin. Adeln bjöd in en tysk furste Albrekt av Mecklenburg att regera över Sverige. Det ville inte kungen Magnus Eriksson. Albrekt gjorde en kupp mot kronan i Sverige och blev kung Albrekt av Sverige. Men det var inte lyckat för adeln. Albrekt pressade adeln och vill lägga beslag på alla adelns gårdar. Svenska adeln sökte hjälp ännu en gång. Denna gång av Drottning Margareta av Danmark, som även hon tog över Sveriges krona. 1397 samlade Margareta stormän, rådsherrar och prelater från norden på Kalmar slott. Hon ville skapa ett fredskontrakt mellan de nordiska länderna och hindra att krig skulle utbryta mellan de nordiska rikena. Margareta var även emot Hansans monopol på handeln i Östersjön och tyckte att Norden skulle slå sig ihop mot Hansan. Där beslutade de om att förena de nordiska länderna i en union. Som kung över denna nya union kröntes Margaretas systerdotters son, Erik av Pommern. Men Margareta regerade över Kalmarunionen ända till hon dog 1412. Kalmarunionen låg i strid med Hansan och tyska köpmän. Och när Erik av Pommern kom till makten blev det inte bättre. Erik satte upp Helsingörs fästning och Kärnan i Helsingborg. Detta blev en tull som skulle hålla Hansan på plats men den misslyckades totalt. Efter Erik av Pommerns död 1459 fick Sverige en egen riksföreståndare, men stod fortfarande under danskarnas befäl. Mellan Eriks död 1459 och Stockholms blodbad 1520 hade Sverige 8 kungar och 8 riksföreståndare med Karl Knutsson Bonde i spetsen. Karl Knutsson gjorde allt han kunde för att bli unionskung för Kalmarunionen.


Slutet på unionen: Stockholms blodbad och Gustav Vasa
I november 1520 kröntes kung Kristian II eller Kristian tyrann som han också kallas i Storkyrkan i Stockholm som kung över Sverige. Kristian bjöd in alla svenska stormän, präster och andra högtuppsatta människor till en stor fest på slottet. Men helt plötsligt slogs dörrarna igen. Ingen släpptes ut från slottet. Kristian anklagade nästan alla för kätteri som bara hade ett straff, döden. I tre dagar avrättades nästan 100 adelsmän och präster som var ett direkt hot mot den nya kungen. Samtidigt red Gustav Vasa och försökte få ihop en arme av svenskar som ställde upp att offra sina liv mot den danske tyrannen. Vid riksdagen i Västerås utsågs Gustav Vasa till konung, han blev krönt 1523 i Strängnäs. Gustav Vasa levde 1496-1560 och regerade 1523-1560. Gustav Vasa är den första kungen som gjorde Sverige till ett eget riktigt rike med en ordentlig regent. I den svenska historien har han ofta skildrats som mannen av folket, detta stämmer dock inte riktigt. Han tillhörde en av de mäktigaste adelsfamiljerna. På bilden nedan ses Gustav Vasa.


Kalmarunionens ledare

Drottning Margareta
Hon levde 1353-1412. Margareta var dotter till Valdemar Atterdag. Hon var en duktig regent som var bra på att hålla adeln i schack. Hon spelade ut de olika adelsläkterna mot varandra så att de skulle hålla sig på plats. Hon tyckte att tyska Hansan hade alldeles för stor makt i Östersjön. Så hon tyckte att de nordiska länderna var tvungna att samarbeta för att Hansan inte skulle få för stor makt. Margareta var också mycket troende och hon filosoferade en hel del. År 1348-1350 härjade pesten i Europa. På två år ryckte pesten eller digerdöden som den också kallades bort 30 procent av Europas befolkning. Pesten härjade även i början av 1400-talet men inte alls i sån stor omfattning som förra gången. 1412 avled Margareta i denna hemska sjukdom. Margareta ligger idag begravd i Roskildes domkyrka.


Här på bilden är Margaretas sarkofag i Roskildes domkyrka, i Danmark.

Erik av Pommern

Erik levde 1382-1459. Erik är Margaretas systerdotters son. När Erik var 15 år kröntes han till konung över den nordiska unionen. Han blev uppfostrad av Margareta som var mycket sträng mot honom. Han fick inte regera förrän Margaretas död 1412. Erik var precis som Margareta mycket sträng mot hansan men han lyckades inte lika bra. Hansan kände sig starkt hotad av Erik som hade mer än halva östersjökusten i sin hand. Hansan försökte med en handels blockad mot norden. Erik satte då som svar upp Öresundstullen. Därför byggde han upp borgen Krogen i Helsingör och Kärnan i Helsingborg. Men Erik misslyckades med både sin in- och sin utrikes politik. Hansans blockad ledde till stor svält i norden. När Engelbrekts uppror kom1434 i Sverige rann bägaren över. 1439 avsattes han som konung för Kalmarunionen och åkte med svansen mellan benen hem till Pommern.
Det var slutet på den nordiska unionen.
Staty av Erik av Pommern
Helsingör, Danmark



Medeltida slott
När man pratar om medeltida slott så menar man slott som är byggda 1050 till 1350 ungefär. Under slottens medeltid byggdes hundra tals slott i Europa. De material man använde var: sten, jord, lera och trä. Man använde mest sten för det var det bästa materialet. Det kan inte brinna, det är svårt att ta sönder och det är mycket stabilt. Trä kunde ruttna och fattade eld lätt. Och det var mycket dåligt efter som att bränder var mycket vanliga i slott. Det var de därför att sten var ganska kallt och man eldade därför mycket. En slottsvägg byggdes ofta så här: På utsidan hade man stora fin slipade sten block inne hade man mindre och mindre block och stenar. Väggarna var mycket tjocka. Man byggde väldigt genuint och man lade ner mycket arbete på slotten. Ett slott kunde säkert ta decennier att bygga. Man satte inte upp något slott på en dag inte.

Kalmar medeltida borg
Den äldsta byggnadsdelen i Kalmar slott är en kastal som byggdes under 1100-talet. Under 1200-talet fulländades fästningen med murar och torn. På 1300-talet byggde Magnus Ladulås Kalmars medeltida borg som skulle försvara Sverige mot fienden men var inget märkvärdigt. Kalmar slott kallas även för Kalmar nyckel och var Sveriges syd-östra fästning mot danskarna. Slottet var mycket strategiskt placerad och om fienden var på väg från kontinenten och ville till t ex Stockholm med båt var den tvungen att gå utan för Öland som var en stor omväg för att inte bli beskjuten. 1397 fick borgen som det var då ett uppsving för att Margareta ville hålla mötet om den nordiska unionen där.

Kalmar renässans slott
Men efter Kalmarunionens fall och när Gustav Vasa hade kommit till makten så tyckte kungen att det behövdes en för bättring av slottet. Han och hans tre söner gjorde den medeltida fästningen till ett av nordens vackraste renässans slott. Det var Erik XIV och Johan III som var mest intresserade av slottet. De storartade arkitekterna bakom slottet är bröderna Johan Baptista Pahr och Dominicus Pahr. I ”rutsalen” som jag tidigare berättat om finns det bilder av trä på väggen. Varje nyans är ett speciellt träslag. Och bilderna är extremt detaljerade och väl gjorda. Kungsgemaket i Kungstornet är ett av slottets mest berömda rum med en mycket dekorerad vägg. Vid sidan om spisen finns en lönndörr som man kunde komma till andra delar av slottet. Detta för att Erik XIV var paranoid. Slottet har även en slottskyrka som byggdes på slutet av 1500-talet, men även den har rustats upp genom tiderna. Den används fortfarande och är mycket populär att gifta sig i. På bilden ses kyrkans interiör.

De här svaren har jag fått på mina frågor:

Var Kalmar unionen bra eller dåligt för Sverige?
Kalmarunionen kostade Sverige mycket för Svenska folket. Det kanske skulle gå illa om inte Gustav Vasa hade gjort uppror mot ”Kristian Tyrann”. Tänk om Sverige än idag skulle lyda under danskt styre. Men kanske var det bra och fick Svenska folket att tänka till. Sverige fick ett slut på den tidiga medeltiden med alla dessa obetydliga kungar. Sverige blev Sverige efter unionen.

Varför höll inte unionen?
Unionen höll inte p g a Erik av Pommerns dåliga styre och att svenska folket inte stod ut med att lyda danskarna.

Vad har Kalmar slott används till?
Kalmar slott har först används för att försvara Sverige mot danskarna. Sedan 1397 var det en symbol för det nordiska samarbetet. Och på sin tid som renässans slott användes det till kungligt slott för Erik XIV. Och idag används det som en stor turist attraktion.

Varför byggde man så mycket slott på medeltiden? Och vad använde man dem till?

De första slotten byggdes för att försv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalmarunionen och Kalmar slott

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-02-06]   Kalmarunionen och Kalmar slott
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1047 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×