Open Book Accounting - I vilka situationer används den? Vilken information samals in och hur viktig är den?

2347 visningar
uppladdat: 2008-11-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund och problem: En ny typ av ekonomistyrning har uppkommit de senaste åren och kallas interorganisatorisk ekonomistyrning. Bakgrunden till att den interorganisatoriska ekonomistyrningen har expanderat kan förklaras av omvärlden och faktorer däromkring. Att på ett bra sätt anpassa sig till omvärldsförändringar är avgörande för företagens fortlevnad och det ställs därför högre krav på snabb anpassning och acklimatisering. Tidigare studier har först och främst fokuserat den interorganisatoriska ekonomistyrningen på kostnader och reducering av dessa. Open Book Accounting innebär att företag delar med sig av affärskritisk information till andra aktörer. Information kan antingen spridas ömsesidigt mellan inblandade parter eller åt huvudsakligen ett håll. Då Open Book Accounting är ett relativt nytt fenomen och inte mycket litteratur finns som berör fenomenet, har inte mycket kritik riktats mot området. Det är inte av tidigare kritik eller påpekade brister om området som uppsatsen kommit till stånd utan av åsikt om bristande information inom området. Syfte: Att kartlägga och analysera användandet och uppfattningen av Open Book Accounting i leverantörsrelationer ur ett köpande företags perspektiv. Avgränsningar: Vi har valt att begränsa vår undersökning till att bara omfatta stora företag som är verksamma i verkstadsindustrin. Vi har dessutom gjort valet att bara vända oss till den köpande sidan hos dessa företag och således inte den säljande. Metod: Vi har valt att genomföra en så kallad explorativ studie, vilket innebär att vi kommer att ta fram fakta som tidigare inte har kunnat återfinnas och ge grundläggande kunskap och förståelse kring ett visst problemområde. Vi har genomfört intervjuer med de personer som dagligen arbetar i tätt samarbete med leverantörerna. Vår undersökning baseras på intervjuer med ansvariga i Open Book Accounting processen. En del av frågeformuläret består av enkätfrågor medan den resterande delen består av frågor av lite mer öppen karaktär. Resultat och slutsats: De situationer i vilka Open Book Accounting är mest förekommande är vid val av ny leverantör och vid kostnadsreducering gällande både det egna företaget och leverantören. Den information som köparna anser vara viktigast är information rörande leverantörens kostnader, dess produktivitet och dess tidsåtgång för olika aktiviteter. Att arbeta med Open Book Accounting ger positiva effekter i och med ett tätare samarbete och god kontakt med leverantören. De främsta riskerna är att man kan bli sviken, att man binder upp sig för mycket vid en leverantör eller problem med leverantören i de fall denne har mer information än en själv eller inte har bra insyn i sin egen kalkylering och sina ko...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Open Book Accounting - I vilka situationer används den? Vilken information samals in och hur viktig är den?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-11-10]   Open Book Accounting - I vilka situationer används den? Vilken information samals in och hur viktig är den?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10513 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×