Grand Canyon

1 röster
14387 visningar
uppladdat: 2002-08-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Grand Canyon är en av USA:s största turistattraktioner. Det är en nationalpark som ligger en bit utanför Las Vegas, i nordvästra Arizona.
Denna stora nationalpark besöks av ungefär 4 miljoner människor varje år.
Parken består inte bara av Grand Canyon utan också av en djurpark där du kan stöta på över 100 olika djurarter och ungefär 300 olika slags fåglar. Några sällsynta arter som går att finna där är bergslejon och tjockhornsfår.

Den attraktion som gett upphov till namnet på nationalparken är världens största kanjon, Grand Canyon. En kanjon är en djup klyfta vilket man verkligen kan säga att Grand Canyon är. Enligt olika mätningar så ska Grand Canyon vara 450 kilometer lång, upp till 30 kilometer bred och 1,6 kilometer djup.

Sedan 1919 är detta område en skyddad nationalpark och området är en klassisk forskningsplats för bland annat paleontologer och geologer som varje år gör fynd som kan ge upphov till nya attraktioner som gamla skelett av dinosaurier och andra urtidsdjur. Grand Canyon består av många olika sorters stenar, bland annat skiffer, sandsten och kalksten.
Hur Grand Canyon uppstod vet ingen men det finns ett antal gissningar och teorier som mycket väl skulle kunna vara sanna.

Troligtvis uppstod ravinen, eller kanjonen (om man hellre vill säga det), för mellan 5 miljoner till 20 miljoner år sedan. Man vet att området har legat under vatten eftersom man har funnit spår och fossil av marina djur. Ärligt sagt så kan forskarna inte förklara uppkomsten helt, utan Grand Canyon har förblivit ett mysterium.
Fortfarande så blir kanjonen djupare även om man har fått fram att den bara blir 15 meter djupare för var miljonte år som går.

Människor har bott i Grand Canyon i ungefär 4500 år, det vill säga runt 2500 före Kristus. Det bevisas med bland annat hällristningar och ruiner på tidiga bosättningar.
Troligtvis var det lämningar från en grupp indianer som kallades för Anasazi. Anasazi är för övrigt ett gammalt navajo-ord som betyder ”de äldsta”.
När spanjorerna kom dit år, 1540, fäste kanjonen inget större intresse hos dem. När en munk klättrade ner i ravinen år 1776, stötte han på Havasupai-indianer.

En veteran, John Wesley Powell, från inbördeskriget gjorde en expedition där år 1869. Då stötte han och hans män på indianer som visade sig vara väldigt fientliga. De dödade tre av hans män som gick ur de båtar som de haft med sig, efter att dessa män fått nog av de starka forsarna nere i ravinen. Powell var den första, av de vita, att namnge de platser han besökt.
Men Powell skulle försöka med ytterligare en expedition. Han skulle bli den första att bevisa att det var floden som skurit sig ner i ravinen och bildat detta oerhört stora naturunderverk. Denna expedition skull ske från 1871till 1872.

Grand Canyon öppnades f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Grand Canyon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-02-17

    ett väldigt bra arbete!!!

  • Inactive member 2007-03-26

    Bra arbete...Coooooooooooooo

Källhänvisning

Inactive member [2002-08-01]   Grand Canyon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1101 [2022-07-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×