Maxemilien de Robespierre

4 röster
18631 visningar
uppladdat: 2002-08-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
INLEDNING

Den franska revolutionen är en mycket viktig historisk händelse, framför allt i Frankrike men också i övriga Europa. Det var första gången som ett lands invånare lyckades genomföra en så total och radikal förändring av landets styrelsesätt. Frankrike avskaffade bl.a. monarkin som ersattes av den alltjämt rådande republiken. Det var detta som fick mig intresserad av revolutionen och dess konsekvenser. Jag har valt att fördjupa mig i Maxemilien de Robespierres roll i revolutionen, vilket kretsar kring tiden som har kallats ”skräckväldet”. Min utgångspunkt för arbetet har varit att förhoppningsvis kunna svara på ett antal frågor. Dessa frågor var de som intresserade mig mest och som jag helst skulle vilja ha svar på. De löd:
- I hur stor del av revolutionen hade Robespierre makten?
- Vad ville egentligen Robespierre med revolutionen?
- Vilken uppfattning har eftervärlden om Robespierre?

BAKGRUNDEN TILL FRANSKA REVOLUTIONEN

Frankrike var ett av Europas folkrikaste länder under 1700-talet och det var här som en revolution bröt ut. Detta berodde på ett antal bakomliggande orsaker. På insidan av landets gränser rådde en djup ekonomisk kris. Statsskulden hade växt enormt under Frankrikes stridigheter med Storbritannien och det hela kulminerade på 1780-talet när skörden slog fel. Arbetslösheten i städerna var ofantligt hög och de skyhöga priserna på mat och bröd slog rekord efter rekord. Kungen kallade så småningom samman till ett stormöte där de tre stånden; adel, präster och ”övriga” samlades i Versailles 1789. Målet var att lösa den ekonomiska situationen men så blev inte fallet. Det tredje ståndet som bl.a. innehöll bönder, köpmän, läkare och handelsmän motsatte sig beslutsättet som fanns och satte därmed käppar i hjulet för kungen. Någon månad senare förklarade det tredje ståndet att det ensamt representerade Frankrike. De kallade sig nationalförsamlingen och fick efter bara någon vecka sällskap av både adeln och prästerna…

Spekulationer om att kungen och aristokraterna skulle försöka krossa den nya nationalförsamlingen medverkade till att revolutionen bröt ut. Det tredje ståndet kände sig hotat och i juni 1789 började bönderna att angripa mängder av slott och herrgårdar runt om i landet. En symbolisk seger togs den 14 juli samma år då Bastiljen intogs. Fästningen ansågs vara en sinnebild för det envälde och förtryck som bl.a. bönderna hade levt under.
Dessa upproriska veckor följdes av ett par relativt lugna år. Nationalförsamlingen försökte att styra upp den ansträngda ekonomin och samtidigt minska kungens makt. Många trodde att revolutionen hade tagit slut under nationalförsamlingens styre men den skulle återigen ta fart under advokaten Robespierres ledning…

ROBESPIERRE UNDER ANDRA REVOLUTIONEN

Maximilien de Robespierre föddes 1758 och steg på allvar in i revolutionen den 27 juli 1793 då han valdes in i ”välfärdsutskottet”. Han kom att gå till historien som ”den omutlige” och ansågs hålla på sina principer till det yttersta. Robespierre utstrålade elegans och ”adelsstolthet” var han än begav sig och han var även pedantisk med sitt utseende. Rykten spreds att Robespierre skulle vara homosexuell men detta dementerades av hans syster som menade att Robespierre helt enkelt inte hade tid med någon fru och barn och det var anledningen till att det aldrig kom på tal.

Då Robespierre gjorde entré i revolutionen hade den pågått ett tag och förenklat kan man säga att Robespierre tog den till en andra fas. I detta nya skede fick Robespierre en mycket ledande ställning och hans och välfärdsutskottets syfte blev att krossa den ”motrevolution” som uppstod. Tack vare Robespierres enorma och nästan diktatoriska makt kunde han genomföra de visioner han hade. Dessa visioner byggde mycket på Rousseaus idéer om att all makt skulle ligga hos folket och Robespierre verkställde flertalet reformer under kort tid. Det var också mycket nödvändigt eftersom Frankrike fortfarande befann sig i en mycket allvarlig ekonomisk situation. Dessutom härjade inbördeskrig i nästan hela landet och förutom detta hotades landet av fiender utifrån.

Robespierre inledde med att rusta upp armén genom att införa obligatorisk värnplikt. Det medförde att Frankrikes armé mycket snabbt växte till 600 000 man. (Under den här tiden beordrades bl.a. Sveriges framtida kung Jean Baptiste Bernadotte att tjänstgöra som officer). Även aristokraterna fick känna på reformerna genom att deras förmåner och ekonomiska tillgångar minskades. En stor förändring genomfördes också när Robespierre sammanställde en ny författning som innebar att alla män hade fri rösträtt. (Kvinnors rösträtt diskuterades dock aldrig).

De upproriska skaror som ifrågasatte revolutionen gjorde man i regel processen kort med, bl.a. för att sätta sig i respekt hos folket och därmed minska upproren. Ett exempel på massmord utfördes i Lyon där man ansåg att det skulle ta för lång tid att giljotinera folkmassorna. Istället buntade man ihop dem och mejade ner dem med artilleriet! Denna tid har kommit att kallas ”skräckväldet” just p.g.a. av den skräck och rädsla den utsatte befolkningen för. Skräckväldet pågick från sommaren 1793 till sommaren 1794 och innebar att minst 50 000 människor miste sina liv. Detta kunde genomföras tack vare att Robespierre hade hjälp av de s.k. sans-culotterna som mestadels bestod av de lägre borgarna som hade drabbats hårt av de stigande matpriserna. De verkade som militär hjälp och kändes lätt igen p.g.a. att de alltid bar knälånga byxor.

Slutet var dock nära för Robespierre och när han fick för sig att skapa en egen religion började tålamodet att tryta hos medborgarna. Efter många strider och oroligheter tog folkmassan saken i egna händer och avrättade Robespierre och hans anhängare i Paris utan rättegång den 28 juli 1794. Maxemilien de Robespierre var då 36 år gammal.

SAMMANFATTNING MED PERSONLIG REFLEKTION

- I hur stor del av revolutionen hade Robespierre makten? Efter Robespierres död tog borgerskapet över makten. Detta innebar att Robespierre maktställning varade i nästan precis ett år eller cirka en tiondel av revolutionen. Detta svarar matematiskt på min första fråga men jag tycker att Robespierre hade större delaktighet än så. Revolutionen innehöll vissa relativt lugna delar medan perioden med Robespierre, skräckväldet, var mycket intensivt och våldsamt. Och under den här tiden hade Robespierre nästan diktatorisk makt vilket underlättade hans förändringar i landet. Men blev den enorma makten för mycket för Robespierre? Detta håller jag inte för omöjligt efter att ha studerar hans liv närmare. Mot slutet var han maniskt fientlig och ansåg att terror och massavrättning var enda utvägen mot motståndarna.

- Vad ville egentligen Robespierre med revolutionen? Den här frågan tycker jag är svår att svara på i och med att Robespierre aldrig fick chansen att fullfölja sina idéer. Men med Robespierres sätt att leva och tänka tror jag att han ansåg att det var hans plikt att rädda Frankrike ur den prekära situation landet befann sig i. Men han ansåg också att hans sätt var det enda rätta sättet och några kompromisser var det aldrig tal om. Detta bidrog till att han slutligen störtades och avrättades. Om man ska spekulera i hans slutliga mål så tror jag det gick ut på att han själv skulle bli en stor ledare i landet som skulle genomsyras av Rousseaus idéer.

- Vilken uppfattning har eftervärlden om Robespierre? Jag har fått en känsla av att allmänheten inte känner till så mycket om Robespierre, detta trots att han var en av revolutionens mest omtalade ledare. Detta beror kanske på att hans efterföljare Napoleon Bonaparte har skapat desto mer uppmärksamhet. Det finns dock både positiva och negativa åsikter om Robespierre, vissa menar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Maxemilien de Robespierre

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-08-11]   Maxemilien de Robespierre
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1127 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×