Hells Angels

15 röster
57453 visningar
uppladdat: 2002-11-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning

Det har spekulerats mycket kring Hells Angels sedan tidigare dagar i Kalifornien och gör det fortfarande av många massmedier runt om i världen. Organisationen har successivt förändrats sedan klubben grundades men framstås fortfarande som en motorcykelklubb med organiserad brottslighet. Trots att Hells Angels egna medlemmar försöker framhålla klubben som en verksamhet vars yttersta mål är att åka motorcykel, träffa sina bröder och ha roligt, har många sanna och osanna rykten skapats av massmedier genom tiderna.

Syftet med denna uppsats är att klarlägga hur Hells Angels har utvecklads från starten, vad verksamheten går ut på, vilka värderingar som härskar, vad som krävs för att accepteras som fullvärdig medlem och hur klubben fungerar i det normala samhället enligt massmediers olika uppfattningar och värderingar.

2. Metod och material

För att skriva en uppsats om Hells Angels krävdes det ett intensivt sökande efter fakta eftersom det inte har publicerats mycket information om ämnet. Den största kunskapskällan var faktiskt internet och det kanske beror på stor del att ämnet är så pass nytt i samhället så att man inte har utgivit någon speciell bok kring ämnet.

3. Historik

Hells Angels första motorcykelklubb grundades 17 mars 1948 i Fontana i Kalifornien av hemvändande stridsflygare som inte hade lyckats anpassa sig till samhället. Under samma tid som Hells Angels grundades var det även många andra klubbar som bildades på en mängd olika platser i Kalifornien. Men ingen av klubbarn hade anknytning till varandra eller förknippades med Hells Angels och de flesta av klubbarna existerar inte idag. Stridsflygarna som hade grundat Hells Angels beskrevs som vilsna krigsveteraner som hade haft svårigheter att anpassa sig till ett normalt civilt liv.
De spenderade istället enbart sin tid till att åka Harley Davidsson, en motorcykel som Amerikanerna hade använt sig av under kriget. Namnet Hells Angels, såväl som klubbens emblem är hämtat från en amerikansk bombardvision just från andra världskriget. Hells Angels var en klubb som försökte locka till sig unga män med drömmar om total frihet och där ära mod och fysisk styrka var de mest upphöjda egenskaperna en man kunde besitta.


Den historiska händelse som fick Hells Angels att bli kända i media uppstod i Hollister 1947 då en Bikerfest urspårade i tumult och blev känd som världens första mc-upplopp. Men klubbens egna medlemmar menade att 99% av motorcykelförbundets medlemmar var skötsamma samhällsmedborgare. Därför skapades myten om "en procent klubbarna" dvs. de mindre skötsamma mc-gäng som ansåg sig ställa sig utanför det normala samhället.

Hells Angels historia brukar delas in av vissa massmedier i tre faser. Under de första 20 åren dvs. fram till mitten av 1900-talet beskrev man Hells Angels som ett vilt festande motorcykelgäng som enbart använde sin tid till att supa, slåss och åka motorcykel. Men sedan så omorganiserade klubben sig till en klubb med maffialik organistaionstsruktur och vars mål var att tjäna grova pengar på narkotikaförsäljning. I den tredje fasen, dvs. den som pågår just nu beskrivs Hells Angels som en klubb med organiserad brottslighet och "järnhård" disciplin bland sina medlemmar.

4. Uppbyggnad

Hells Angels har omkring 140 registrerade klubbar i en mängd olika länder bl.a. Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Australien, USA, Syd Afrika, Kanada, England och Italien.
Den första Hells Angels klubben som bildas i ett land döper man till "the mother chapter" varpå nästföljande Hells Angels klubbar i landet blir uppkallade beroende på i vilken stad klubben uppstår, exempelvis "Stockholm chapter". Klubben har ett stark brödraskap och är därför demokratiskt uppbyggt. Varje fullvärdig medlem har en röst oavsett arbetsuppgifter och position inom klubben. Varje Hells Angels klubb har en komplett organisatorisk uppbyggnad, bestående av en President, vice president, sekreterare, kassör, en "Road Captain" och en "Sergeant of arms". Presidenten är klubbens högsta ledare och är den som sköter kontakterna både inom sin egen klubb och andra Hells Angels klubbar. Vice presidentens uppgift är att ta över presidentens uppgifter ifall han på något vis inte kan närvara. Kassören inom klubben är den som har ansvaret över de ekonomiska frågorna. En "Road Captain" är den som ansvarar för allt praktiskt när klubben ska ut och åka som tex. färdvägar, boende och motorcyklar. Klubbens "Sergeant of arms" är den tyngsta posten och han har som ansvar att se till att klubbens medlemmar följer Hells Angels alla regler och förordningar. Han har även i uppgift att ta hand om klubbens ceremonier och utmärkelser. Alla Hells Angels klubbar i hela världen har någon form av kontakt med varandra och ibland träffas presidenter från olika klubbar för att diskutera frågor och fatta beslut om framtida planer. Det sker även interna möten inom klubben där alla medlemmar ska deltaga.

5. Klubb Medlemskap

För att en "vanlig" motorcykelklubb ska bli en Hells Angels klubb krävs det att klubben ansöker om medlemskap till närmaste Hells Angels avdelning. Om klubben anses lämplig blir dom så kallade Hang Arounds och får delta på Hells Angels fester och övriga tillställningar, där man bekantar sig med varandra för att ta reda på om klubben verkligen kommer platsa i organisationen. Får klubbarna förtroende för varandra kan Hang Arounds klubben utvecklas till att vara så kallade Prospect klubb, dvs. provmedlem. Alla som blir prospectklubbar blir tvungna att byta namn och tilldelas istället ett namn efter vart man bor som tex. MC SWEDEN eller MC DANMARK. Som prospects får även klubben en mer intimare kontakt med Hells Angels.


6. Enskilt medlemskap

För att bli antagen som enskild medlem i en redan existerande Hells Angels klubb går man till väga på nästan samma sätt som när en klubb söker medlemskap. Man börjar som Hang Arounds och försöker deltaga på Hells Angels olika fester och tillställningar. Man försöker framställa sig som intresserad och försöker imponera på andra klubbmedlemmar för att vinna deras förtroende. Om man sedan lyckas bli prospects dvs. provmedlem försöker man övertyga klubben om sitt fullständiga engagemang. Man ordnar fester och fungerar som en hjälpande hand till klubbmedlemmarna. Om man sedan anses duglig för klubben blir man klassad som en fullvärdig medlem och som en broder som är jämlik med de övriga i klubben. Men för att klassificeras som en fullvärdig medlem krävs det också att man har fyllt 21 år, är en man, har en motorcykel av typen Harley Davidsson och att man är en "biker" med ett godkänt motorcykelkörkort. Samtliga medlemmar är också tvungna att betala en månadsavgift till sin klubb men storleken varierar beroende på klubbens utgifter. Det finns även en gemensam fond som vissa av klubbkassans pengar går till. Pengarna i fonden kan sedan användas till att bl.a. bistå fruar, vars män sitter i fängelse eller reparationer av någon av Hells Angels klubbhus. Det finns tre olika tillväga gång sätt för att lämna klubben. Man kan antingen ansöka om att lämna klubben eller så kan man personligen bli tillsagd av klubben att bryta medlemskapet. Man kan också helt enkelt bli utsparkad ur klubben.

7. Gemenskapen i klubben

När man har blivit medlem i Hells Angels innebär det enligt många att man träder in i en mansvärld. Inom sin gemenskap i broderskapet har klubben sina speciella kodex. Man behandlar varandra med respekt och som jämliker och man ställer upp för varandra med ovillkorlig hängivenhet. Ett medlemskap betraktas som ett åtagande som varar livet ut, och genomsyrar medlemmens hela liv. Med medlemskapet kommer också förpliktelser och medlemmen förväntas fullständigt engagera sig
i klubben. Det finns också vissa företeelser som inte accepteras inom klubben, tex. umgänge
med en annans broders flickvän/fru, eller användandet av tyngre narkotika.

Alla i klubben har sin egen särarta stil för att uttrycka sin smak, personlighet och livsstil. Även medlemmarnas märkesutsmyckade väst, tatueringar och sin motorcykel varierar mellan klubbmedlemmarna. Utseendet och attribut stärker även den kollektiva identiteten och därmed gruppgemenskapen Något som också förstärker den subkulturella särarten är användandet av olika smeknamn. Användandet av smeknamn anses som ett sätt att skapa en personlig identitet inom den kollektiva gruppidentiteten. Förhållandet till kvinnor är helt acceptabelt inom klubben men man måste avstå från alla egenskaper som anses kvinnliga.

8. Hur Hells Angels har fungerat i samhället från generation till generation

På fyrtio, femtio och sextiotalet gav Hells Angels pressen allt dom längtade efter. Massmedierna beskrev då organisationen som en grupp människor vars liv var annorlunda och att dom hade gjort revolt mot det normala samhället.. Men på den tiden fanns det bara några enstaka Hells Angels medlemmar i världen men pressen skrev om tusentals medlemmar som terroriserade Kalifornien och att dom snart skulle ta över hela USA. Den massiva mediauppvakningen skapade ogrundad rädsla över hela USA samtidigt som flera unga män över kontinenten försökte imitera Hells Angels.

I slutet av femtiotiotalet och upp till sextiotalet förvrängdes sanningen om Hells Angels ännu mer av bl.a. filmindustrin, massmedierna och inte minst av FBI i Kalifornien. Över hela världen bildades även flera motorcykelklubbar som försökte imitera Hells Angels. Vissa lyckades väldigt bra och blev till och med medlemmar i Hells Angels. Medan andra klubbar misslyckades totalt.

1965 publicerades den första rapporten om Hells Angels farlighet av "Ministry of Justice" i Kalifornien. Men den första rapporten var som många andra fall, byggt på falska teorier och flera sanningsenliga redogörelser. Syftet med rapporten var också att skapa en skräckinjagande bild av Hells Angels så att alla skulle vara emot den motorcykel kultur som hade bildats. Efter en tid försökte även Kaliforniens regering med alla medel för att slå igen klubben, men misslyckades. Efter alla intensiva försök att sabotera för klubben gick regeringen till och med så långt så att man bildade en förening "BET" vars mål var att mörda medlemmar ur Hells Angels.

Men oavsett alla sammansvärjningar under alla år kring klubben, lever Hells Angels vidare och är större än någonsin. Visserligen har bilden av Hells Angels och deras verksamhet förändrats genom åren men fortfarande består Hells Angels medlemmar av grova brottslingar vars negativa föreställningar har förstärkts av allmänheten. Allmänheten har således även krävt att polis och politiker måste vidta kraftfulla åtgärder för att sätta punkt för den terror som upplevs förekomma från klubben. Men Hells Angels själva menar också att det har gått för långt och att dom inte vill riskera att bli förintade genom polisiära åtgärder och instiftade av ogynnsamma lagar och förordningar.

Vad organisationen främst beskylls för är narkotikaaffärer, prostitutionsverksamhet. Men att Hells Angels skulle ägna sig åt omfattande narkotika verksamhet i Sverige finns det inga belägg för eftersom ingen medlem har blivit medlem har blivit dömd. Däremot verkar bilden se betydligt annorlunda såväl som i USA och i Danmark där åtskilliga narkotikadomar fällts emot Hells Angels. Vad de svenska Hells Angels medlemmarna har blivit dömda för är misshandel, vapeninnehav och rån.



9. Slutord

Jag tror att jag har fått svara på de preciserade frågorna jag ställde inledningsvis. Men det är ju klart att det alltid finns mer frågor man kan ställa sig själv om Hells Angels. Man kan ju fråga sig om den här trenden om att tillhöra en disciplinerad motorcykelklubb kommer att hålla i sig i framtiden och vilka konsekvenser det skulle innebära. Om klubben får fäste i hela Sverige skulle dom då ta över all brottslighet och fungera som en maffialik organisation?
Ja, det finns som sagt många frågor man kan ställa sig själv men en sak är i alla fall säker att hitta mycket och tillförlitlig information om Hells Angels är något av en svårighet. Men jag tycker det har varit mycket roligt och intressant att fördjupa sig i ämnet och jag lärde mig mycket om Hells Angels som jag tror att jag inte skulle få reda på om jag inte gjorde den här uppsatsen.

10. Sammanfattning

Hells Angels är en motorcykelklubb som grundades 1948 i Kalifornien av hämvändade stridsflygare som inte lyckats anpassa sig till det normala samhället. Hells Angels har dags läget ca 140 klubbar registrerade runt om i världen. Klubben är demokratisk och organisatorisk uppbyggd, och brukar bestå av en President, vice president, sekreterare, kassör, en "Road Captain" och en "Sergeant of Arms". För att man ska bli klassad som en fullvärdig Hells Angels klubb eller som enskild Hells Angels medlem krävs det att man först blir en så kallad Hang Arounds för att sedan arbeta sig upp för att bli en prospect, dvs. provmedlem. Om man sedan anses duglig som prospects för klubben blir man klassad som en fullvärdig Hells Angel...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hells Angels

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-04-29

    Mycket intresant arbete.

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-15]   Hells Angels
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1187 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×