Italiensk Mat
26576 visningar
uppladdat: 2002-11-15
uppladdat: 2002-11-15
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Basen i det italienska köket består av färska grönsaker, oliver, fisk, skaldjur, kallskuret kött, rökta korvar, pasta, ris och en massa spännande kryddor.
Oliver och Olivolja
Olivoljor finns det mängder av och kvaliteten kan variera ganska mycket. Det finns många enkla blandade olivoljor och det finns prestigefyllda och mycket dyra olivoljor. Det är många faktorer som påverkar kvaliteten och typen av olivolja: ursprung, geografiskt läge, klimat, skördemetod, hantering av nyplockade oliver och pressningsmetod. Den bästa olivoljan kommer från oliver som handplockas vid dess optimala mognadsgrad, vilket oftast innebär att oliverna fortfarande är gröna och definitivt innan de börjar falla av träden. Skördetiden är olika för olika olivsorter och regioner, men vanligen sker detta från september till december.
Pasta
Pasta är ett samlingsnamn för produkter gjorda av en deg av durumvetemjöl, vatten och ägg. Italien räknas som pastans hemland trotts att man har hittat rester av pastaliknande nudlar i Kina för 3000 år sedan. Pasta är nyttig mat, t.ex. har förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar i Italien visats
sig vara en av de lägsta i västvärlden. Pasta innehåller mycket kolhydrater.
Kött och Korvar
I det italienska köket är kallskuret kött vanligt. Pancetta är en italiensk version av bacon som är kryddad med massa kryddor som; salt, peppar, enbär och muskot. Proscitto är namnet på italensk lufttorkad skinka. Man använder även mycket salamikorvar som; Milanosalami, Coppa, Pepperoni och Chorizo (som egentligen kommer från Spanien men används ofta i Paella).
Basilika
Jag tycker att basilikan är den viktigaste kryddan i det italienska köket. Den spelar huvudrollen i peston, den smakrika basilikasåsen. Basilika härstammar från Ostasien men de gamla Egypterna började odla basilika nära Nilens delta. Men när Romarna tog över Egypten tog de även hem kryddan till Italien.
Bröd
Till de flesta måltiderna i Italien serveras bröd. I Italien har man inte smör och pålägg på en brödskiva utan man har ofta baguetter som man bryter av en bit då och då under middag...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2002-11-15] Italiensk MatMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1195 [2024-04-25]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera