Adolf Hitler

4 röster
29145 visningar
uppladdat: 2002-11-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1889-1945


År 1889 i Braunau, Österrike föddes Adolf Hitler, son till en tulltjänsteman. Fastän han ansågs som duktig hade han stora problem i skolan och slutade utan att ha tagit studentexamen. Han gick inte heller vidare i någon annan utbildning. Hans far Alois dog år 1903 men Hitler verkade inte bry sig särskilt mycket om det.

Wien

År 1907 flyttade Hitler till Wien. Han sökte in på Konstakademin men kom inte in. Hans bilder tycktes inte vara tillräkligt bra. Detta tog han mycket hårt men vägrade ge upp. Därför stannade Hitler i Wien trots att hans mor låg döende i cancer där hemma. Han kom endast på hennes begravning. När han återvände till Wien bodde han på ett ungkarlshotell där alkolister och annat folk av det slaget bodde. Ända fram till 1913 levde han där. Han sålde sina konstverk och ägnade sig åt småjobb. Det var hårt och fattigt. Han fick kämpa för att få mat för dagen. I boken "Mein Kampf" beskriver han åren som de svåraste och olyckligaste i sitt liv.

I Wien formades också Hitlers politiska åsikter. Där mötte han en radikalt folklig (völkisch) nationalism och antisemitism. När han sedan lämnade Wien var han en övertygad nationalist, antimarrxist och antisemit. Han flyttade till München 1913 för att slippa militärtjänsten. Där fortsatte han också som konstnär.

Första Världskriget

Första världskriget bröt ut år 1914. Hitler upplevde det som en befrielse från sitt trista liv. Som representant för de "nationaliserade massorna" anmälde han sig som frivillig till krigstjänst för Tyskland.
Hösten 1914 kom han till västfronten. Där tjänstgjorde han som ordonans.
Han blev sårad två gånger men också dekorerad för sin tapperhet och inställning. För Hitler slutade aldrig kriget, egentligen...

Nationalsocialistiska arbetarpartiet (NSDAP)

En kort tid efter Första Världskriget kom Hitler i kontakt med ett tyskt parti. År 1920 döptes partiet till Nationalsocialistiska arbetarpartiet (NSDAP). Det trycktes upp flygblad och allt möjligt för att partiet skulle få så mycket uppmärksamhet som möjligt. Hitler själv, höll tal på pubar och andra ställen.
På så sätt fick Hitler det Tyska folket med sig. "Att vara ledare är att kunna sätta igång massorna" säger Hitler i sin bok "Mein Kampf".

Andra Världskriget.

Partiet hjälpte honom med att skaffa sig all makt i Tyskland. Han ville ha så mycket makt han kunde få, Hitler. Därför använde han Tyskland till att skaffa sig den makten också i Europa. Tysklands nederlag var både en personlig katastrof och förräderi mot den tyska armén. De han nu ville var att upphäva fredsavtalet från 1919. Däreften kunde han förverkliga sin dröm om ett "Stortyskland". Nazisterna dynamik, kallades den aggressiva utrikes politik nazisterna kom att föra. Det Hitler menade då var att "styrkan hos ett folk ligger i första hand inte i dess vapen utan dess vilja. Innan man kan besegra den yttre fienden måste han besegra den inre först".

Hitler tyckte att alla människor av den tyska rasen och språket skulle innefattas. Det Hitler ville var att återupprusta landet. Hitlers utrikespolitiska arena fick begränsas tills han hade militärens stöd för diplomati. Tyskland var mycket sårbart under den tid då det återupprustades, för varje attack från de olika makterna.

Villkoren i Versaillefördraget kunde utnyttjas till viss del. Alltså en motivering till en sådan attack. Nu är Hitlers tal mästerstycken i propaganda.
Han slog an tonen på tysk politik i sitt fredstal för riksdagen 17 juni 1933.
Han framställde också att Tyskland var det ända land som hade avrustat och begärde att de andra länderna också skulle göra det. Tyskland gick ur FN när de fick reda på att Frankrike inte tänkte göra det. Samma dag som Tyskland gick ur FN meddelade Hitler att de skulle folkomrösta om beslutet i Tyskland. Det var som att sätta demokratins vapen mot de demokratiska staterna. Och det var hela 96 % som var för det beslutet. Den 26 augusti 1934
slöt Tyskland en nogrann ressionspakt med Polen, som inte blev något populär men var ändå rätt smart gjort. Hitler gjorde den första bräckan i det franska allianssystemet på grund av det.

År 1935 stod Hitler inför ett svårare beslut. Den tyska rustningen hade nu kommit in i en period där det var svårt att hålla vissa saker hemliga. Den 16 mars återtogs den tyska allmänna värnplikten igen för att bygga upp en ny armé som skulle omfatta ca 550 000 man under fredstiden. (Alltså 36 divisioner). Några dagar innan hade man sänkt tidsåldern för den franska värnplikten och fördubblat tjänstetiden. Detta var en fördel för Hitler. Då framställde han det till att Tyskland hade varit tvungna, mot sin vilja, att rusta upp för att undvika något krigshot. Under samma år i maj slöt Frankrike ett avtal med Sovjetunionen om att om någon av de blir attakerade har det landet den andras stöd. Sovjet slöt också ett sådant avtal med Tjeckoslovakien.
Den 21 maj höll Hitler tal om detta inför riksdagen. Han vädjade till stormakterna om förnuft och rättvisa. Hitler är nog den enda som har talat om krigets fasor och eländen med sådan inlevelse. Han ville skapa en allians mellan Storbritannien och Tyskland. Den idén släppte han inte ens under krigets gång.

Någon gång i början av juni flög Ribbentrop till London och gjorde ett avtal med Storbrittanien. Det gjorde att Tyskland fick rätt att upprusta sin flotta. Men bara tills den nådde upp till 35 % av Britternas. 1945 var året som Hitler hade det mest tryck på sig och sina ageranden. Under den tiden gav han order att de skulle kämpa fram till slutet. Till siste man.

Hitlers död

Alla känner nog ti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Adolf Hitler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-01-28

  skriv källförtäckning

 • Inactive member 2005-01-16

  snällla skriv källförteckning.

 • Inactive member 2005-01-24

  Och källförteckningen då !?

 • Inactive member 2008-01-28

  källförteckning?

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-18]   Adolf Hitler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1205 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×