Sammanfattning
Titel: Jämförelse mellan värmepastörisering och kallpastörisering med ozon- en energimässig och ekonomisk utvärdering
Författare: Kajsa Petersson, Fredrik Åkesson, Technology Management
Handledare: Stig Stenström, Institutionen för Kemiteknik,
Lunds Tekniska Högskola, Lunds Universitet
Stefan Yard, Företagsekonomiska institutionen,
Ekonomihögskolan, Lunds Universitet
Johan Sjöholm, VD, Pastair
Olle Bergman, Försäljningsdirektör, Pastair
Problemställning: Under senare tid har miljö i relation till energianvändning och koldioxidutsläpp blivit en allt viktigare fråga och miljövänliga produktionsmetoder kommer framöver att bli en konkurrensfördel för livsmedelsproducenter. Dock är energieffektiviseringspotentialen i livsmedelsindustrin begränsad i jämförelse med andra branscher. Kallpastörisering med ozon skulle kunna vara mer kostnadseffektiv och ha mindre miljöpåverkan än traditionell värmepastörisering
Syfte: Syftet med studien är att jämföra teknikerna värmepastörisering och kallpastörisering av juice ur ett energimässigt perspektiv med fokus på energianvändning, gällande termisk och elektrisk energi, samt vilka kostnadsaspekter de två teknikerna ger upphov till.
Metod: Studien har utgått från både ett kvalitativt och kvantitativt angreppssätt och primärdata har främst samlats in genom intervjuer. Som fallstudieobjektet för värmepastörisering valdes Juicelinje aggregat 37 på Skånemejerier i Lunnarp och för kallpastörisering valdes pilotanläggningen Pastair P1, även den placerad i Lunnarp
Slutsatser: I jämförelsen mellan de två teknikerna är energianvändningen större för värme- än för kallpastörisering. På årsbasis med en produktion av 17,6 miljoner liter juice innebär detta för värmepastörisering en energianvändning på cirka 439 MWh och för kallpastörisering 81 MWh.
När totalkostnaden jämförs för de båda teknikerna är den högre för värmepastörisering, 1 130 000 kr/år, jämfört med drygt 910 000 kr/år för kallpastörisering.
Studien tyder på att kallpastörisering kan m...