Miljöpartiet - historia och kritik

5 röster
14098 visningar
uppladdat: 2002-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Miljöpartiet

1. Varför bildades miljöpartiet?

Miljöpartiet bildades 19 september 1981. Några stora anledningar som jag luskat fram är:

▪ Det fanns stora gröna partier ute i Europa som kunde få fram sina tankar och teorier i riksdagarna. Man tog t.ex. många idéer från västgermanerna ”Die grünen”

▪ Ingen av de sittande riksdagspartierna drack säskilt stora klunkar ur buteljen märkt ”miljöfrågor”.

▪ I en Sifo-mätning i den fjärde månaden av 1980 uppgav hela 15 % av de tillfrågade att de skulle kunna tänka sig att rösta på ett miljöparti om något sådant fanns.

2. Historia
Riksdagsvalet 1982 blev en stor besvikelse om man ser till den tredje ovanstående punkten, miljöpartiet erövrade endast 1,6 % och låg långt under den magibefruktade 4 %-spärren. I kommunalvalen gick det dock ett ringfinger bättre, man lyckades intaga 129 mandat i olika kommunfullmäktige.
I riksdagsvalet 1985 blev det återigen långfingret för mp; 1,5 % talar sitt tydliga teckenspråk. Kommunalvalet steg dock och 237 mandat i kommunfullmäktige bestegs. Man la nu till ” – de gröna” efter partinamnet för att betona att man sätter miljöfrågorna i första kartongen.
Det blev tredje gången gillt för miljöpartiet. Inför valet - 88 var miljöfrågor på tapeten och mp marknadsfördes hårt vilket resulterade i tummen upp – 5,5 procent och 20 riksdagsmandat. En kommentar från en Dagens Nyheter-skribent hävdade att mp´s väljare utgör ”en brokig skara sympatisörer – med ett starkt inslag av proteströstning”. Ett sådant parti blir, enligt samma skribent, svårt att hålla samman och kommer inte att bli kvar länge i riksdagen.

3. Personlig kritik
Listan med fel i miljöpartiets politik kan bli lång, här är några (något kontroversiella) punkter som jag kan komma på just nu:

Paranoian om att gräva ner kraftledningar i vår huvudstad har vuxit p.g.a. rädsla från miljöpartister. Stockholms miljöpartister har under flera år spridit rädsla kring de ”farliga” kraftledningarna i staden och påstår att små barn kann drabbas av blodcanser från de elektromagnetiska fälten. Detta skulle gå på 500 000 000 kr, dvs en halv miljard av skattebetalarnas utsugna slantar. Det finns inga belägg – vetenskapliga eller andra – för att magnetfält i anslutning till elektromagnetiska kraftledningar skulle vara skadliga. Men den utspridda rädslan var allt som behövdes för att Stockholm Energi skulle gå med på att gräva ner tre km kraftledning i Bergshamra. Kostnaderna fick SE dela på med skattebetalarna.

Miljörörelsens vanligaste propagandafraser har märkvärt lyckats smyga sig in i statens och kommunernas vokabulär när det ska hävdas att miljön ska bevaras och barnens framtid säkras. ”Om vi fortsätter leva som vi gör nu så kommer jorden att gå under”, är en vanlig klyscha som många nickar instämmande åt samtidigt som de bekymrat tycker att ”vi måste ändra vår livsstil”. Vad kommer att hända om vi i väst fortsätter att leva som vi gör? En mer rimlig fråga är ”Vad skulle hända om vi inte levde som vi gör nu? Ty om vi skulle ge upp vår teknologiska utveckling inom vetenskap, medicin, transportväsen, kommunikationer etc. som dessa små gröna ”regifters” vill, så innebär detta inte bara att vi i vår del av världen kan vinka adjöss till fartyget Civilisationen – det innebär också att vi förlorar alla möjlighete...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Miljöpartiet - historia och kritik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-25]   Miljöpartiet - historia och kritik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1242 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×