Kristendomen

7 röster
31667 visningar
uppladdat: 2002-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Katolska: Den katolska kyrkans viktigaste uppgift är sju heliga handlingarna (sakramenten). Dopet, konfirmationen, nattvarden, boten, äktenskapet, de sjukas smörjelse och prästvigningen. Genom dem möter människan gud och förenas med kyrkan.
När man döps i den katolska kyrkan öser prästen vatten över barnet. Barnet blir rent från synd och tillhör då herrens folk.

När man konfirmeras undervisas man och talar om livsfrågor, man ska bekräfta sin tro och bli medveten om hur man lever ett kristet liv.
Nattvarden innebär att man äter en bit bröd och en klunk vin till minne av Jesus sista måltid. Boten är när man går och biktar sig och ångrar sina synder, prästen talar med den biktande och diskuterar om hur personen ska gottgöra sina synder.
Äktenskapet innebär att gud välsinglar kärleken mellan man och kvinna, de ska älska varandra i nöd och lust. Den katolska kyrkan upplöser sällan ett äktenskap, det sköter staten.
Prästvigningen, biskoparna inviger prästerna under en gudstjänst genom att lägga händerna på prästens huvud. I den katolska kyrkan lever prästerna i celibat, i ensamhet.

När någon är så sjuk så att den personen inte kan komma till kyrkan kommer en präst till den sjuka personen och smörjer dem med olja, tröstar dem och ber för deras förfriskande, det ingår i en prästs heliga plikter och kallas de sjukas smörjelse. Den katolska kyrkan ser helgonen som förebilder. Den romersk-katolska kyrkans högsta ledare är påven. Påven bor i Vatikanstaten och är påve tills han dör. Ny påve väljs av kardinalerna, de högsta biskoparna. Katolska blir frälsta när dom förtjänar det genom goda gärningar.

Ortodoxa: Den ortodoxa kyrkan har samma syn på sakramenten men de talar om sju mysterier. När man döps i den ortodoxa kyrkan doppas barnet i dopfunten då renas barnet från synd och barnet tillhör då herrens folk. I den ortodoxa kyrkan konfirmeras man inte, istället inoljas man redan som liten med myrra och fylls av den Helige Ande.

Nattvarden går till så att man doppar brödet i vinet och får en sked med det blöta brödet och boten är likadan som i den katolska kyrkan. I den ortodoxa kyrkan innebär äktenskapet samma sak som i den katolska men den ortodoxa kyrkan tillåter skilsmässa. Prästvigningen går till på samma sätt som i den katolska kyrkan men det är bara biskoparna som behöver leva i celibat. De sjukas smörjelse går till på samma sätt som i den katolska kyrkan. I den ortodoxa kyrkan ber man till helgonen så att de kan lägga ett gott ord för personen till gud, inne i kyrkan har de ikoner, bilder på helgon. Den ortodoxa kyrkan leds av en biskop som kallas patriark, ärkebiskop eller metropolit. Frälsning når man på ungefär samma sätt som i den katolska kyrkan.

Protestantiska: Den protestantiska kyrkan har bara två sakrament, dopet och nattvarden. Dopet går till på samma sätt som i den katolska k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kristendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-03-26

  jag trode att den Protestantis

 • Inactive member 2005-11-10

  Det finns ingen bikt i den pro

 • Inactive member 2006-04-15

  i en del protestantiska kyrkor

 • Inactive member 2007-10-21

  Protestantiska har väl 3 sakra

 • Inactive member 2009-03-12

  nej, protestantiska kyrkan har bara 2 sakrament: dopet och nattvarden. det är dom ända heliga handlingar som jesus gjorde. dom andra sju har katolska kyrkan själva lagt till

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-25]   Kristendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1247 [2023-01-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×