Pappa Goriot

9 röster
35643 visningar
uppladdat: 2000-08-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Titel: Pappa Goriot
Författare: Honoré de Balzac
Förlag: Natur och Kultur
Översättare: Gunilla Nordlund


Honoré de Balzac var en fransk journalist, författare och en av skaparna bakom realismen i litteraturen. I samlingen ”Den Mänskliga Komedin” samlade Balzac sin stora produktion av romaner och noveller. En av dessa böcker var Pappa Goriot som kom ut i bokform 1835 efter att först blivit publicerad 1834 i tidningen Revue de Paris.

Honoré Balzac var en tjänsteman från Tours, där han föddes 1799. Enligt tidens sed, men också på grund av en viss kallsinnighet gentemot honom från modern, växte han upp i internatskolor i Vondôme och Paris. 1816 blev han student. I några år läste han juridik och arbetade samtidigt som assistent vid ett advokatkontor. Före sitt genombrott som författare skrev han en rad olika romaner och skådespel under olika täcknamn. Efter en misslyckad karriär som affärsman stod han vid 30 års ålder med en skuld på 100 000 francs –en enorm summa på den tiden, som för all framtid tvingade honom till litterärt slavarbete. När han i augusti 1850 dog på grund av sjukdom och överansträngning hade han skrivit minst hundra romaner och berättelser, de bästa samanförda under titeln La comédie humanie – Den mänskliga komedin.

I Pappa Goriot får läsaren uppleva en fängslande berättelse som utspelar sig i 1800-talets Paris runt det lilla pensionatet Maison Vauquer, vilket är beläget i ett av Paris mindre glamorösa delar, och dess inneboende.
Pappa Goriot är offer för sin kärlek till sina hjärtlösa döttrar, vilka endast kommer till fadern så länge denne kan bidra till deras sociala klättrande. Rastignac, en penninglös student, försöker komma upp sig i samhället genom olika knep. Vautrin frestar Rastignac med att hävda att pengar ger allt- allt kan köpas.

Pappa Goriot är skriven i realismens anda, men romantikens påverkan kan även skymta in på sina håll. Boken behandlar situationen i Paris under 1800-talet med en träffsäkerhet som inte ofta skådas. Balzac har med bra språk och fängslande beskrivningar av både människor och miljöer här skapat ett litterärt storverk.

Balzac visar i boken upp hur kapitalismens idé, allt kan köpas, genomsyrar samhället. Budskapet går som en röd tråd rakt igenom hela boken och präglar karaktärernas sätt att tänka. Kärleken framställs i allt väsentligt som ett medel för att uppnå vissa syften. Denna negativa syn på kärleken, som kontrasterar så bjärt mot exempelvis framställningen av kärleken under romantiken, måste ses som Balzacs reaktion mot utvecklingen av samhället i stort.

Ärligheten tjänar ingenting till (…). De flesta kommer fram genom korruption(…). Så förakta människor och hitta de maskor i lagens nät, där man kan smita igenom. Hemligheten med de stora förmögenheterna, som ingen vet varifrån de kommer, är en förbrytelse som är glömd, därför att den har utförts väl.

I dessa ”visdomsord” som Vautrin vidarebefordrar till Rastignac får vi en klar sammanfattning av bokens budskap om än dock i något bryska ordalag. Balzac har, som den mästare han är, lyckats fånga tidens tankar och skrivit ner dom på papper.

Pappa Goriot är en bok, som när man väl tagit upp den och b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pappa Goriot

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-08-14]   Pappa Goriot
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=129 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×