Är kunskap en nödvändig förutsättning för frihet? (Sartre)

9527 visningar
uppladdat: 2002-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag är helt med Sartre om att vi inte eftersträvar att klara något som vi inte är medveten om. Jag skulle inte känna rastlöshet när jag inte gör något ifall jag inte visste om begäret att vara sysselsatt. För bara ett hundratal år sedan fanns inte betydelsen "uttråkad" överhuvudtaget. Idag är det ett faktum att vi kan känna oss uttråkad även fast vi kör bil, lyssnar på bilradion och pratar i mobiltelefonen samtidigt. En som nyttjar droger vet också vad det är för känsla denne saknar när det gott ur kroppen, en person som aldrig testat något preparat med liknande effekt har inte heller känslan av att sakna det. Dock kan den förnimma sig vilken typ av känsla det är i samma stund som han görs medveten av en förklaring till den känslan. Slutligen, varför skulle man tro något annat än att jorden var platt då man inte kunde se annat än hav runt omkring sig? När man väl fick förnimmelse om att havet inte tar slut, utan att efter hav så följer land, så följer ju friheten att välja om man vill utforska det eller inte. Därpå följer också ångesten över att stanna kvar, eller upptäcka. Människan får ytterligare ett beslut att ta hand om.

Sartre påstår att man är fri till ett val så snart man bara blir medveten om att det finns något att välja mellan. Vilket skulle innebära att jag kan välja att testa droger eller välja att upptäcka vad som finns bortanför horisonten. Jag är beredd att hålla med Sartre till viss del, jag vill inte generalisera den åsikten till den grad att det alltid fungerar så, men människans vilja är långt mer kapabel att driva igenom önskningar än vad kanske majoriteten av oss tror att det är möjligt. Vi har aldrig i vår dokumenterade historia varit så mycket våran egna fria individ som vi är i dagens moderna samhälle och därför tror jag det är rent slöseri med frihet om man tror att sin egna individ är för svag att uppnå, om så bara också ett förnimmat, mål. En helt befängd tanke kan tänkas vara att, när man är 55 år gammal och överviktig, sätta målet att åka till månen för att man vet om att möjligheten finns. Du vet inte om rymdforskningen inom 15 år har förverkligat det interstellära resandet och kan hamna på månen med samma enkelhet som om du åkte med flyg till Italien. Jag ser inte att Sartre...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Är kunskap en nödvändig förutsättning för frihet? (Sartre)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-06-09

    Jag misstänker att du har miss

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-06]   Är kunskap en nödvändig förutsättning för frihet? (Sartre)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1326 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×