Scientology

12736 visningar
uppladdat: 2002-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1:0
Inledning
Detta arbete handlar om scientologi. Arbetet innehåller lite om Scientologins skapare, vad de tror på och vad dem strävar efter. Jag har valt att formulera en fråga som du förhoppningsvis ska få svar på när du läst hela texten. Frågan lyder: Hur har Scientologerna lyckats skaffa så många anhängare på så kort tid? Scientologin har trotsallt bara funnits i ca 50 år. Jag valde att skriva om Scientologerna för att dem verkade ha ett klart budskap och klara regler om hur man skall leva för att vara en scientolog.

Scientology betyder ordagrant Veta (Scio) Kunskap, Tanke, Förnuft, Ord (Logos) och står för: ”… en studie i visdom. Scientologi är ett studium av människan som andlig varelse i hennes förhållande till livet och det fysiska universum…”

1:1
Lafayette Ronald Hubbard
Man grundar den Scientologiska tron på denna mans bok, ”Dianetics – The Modern Science Of Modern Health”. Boken handlar om hur människan kan få bort allt oförnuftigt beteende som ondska, Ilska etc. Han anser att dessa beteenden är skapade av såkallade engram, som är en slags minnesfrekvens med starka känslor av obehag som vi vart med om i tidigare liv. Dessa engram vill man få bort eftersom man tror att det är dem som orsakar såkallade psykosomatiska sjukdomar, alltså kroppsliga sjukdomar med psykisk bakgrund. Scientologerna anser att migrän och t.o.m. förkylningar tillhör den gruppen av sjukdomar.
Hans liv har vart präglat med båda kärlek och hat. De enda som egentligen tycker om honom är de som tillhör scientologerna. Men resten av världens folk, verkar enligt mig, rent utsagt hata honom. Inget land ville till en början låta hans organisation ta fäste i deras samhälle. Kanske för att det en gång beslag togs nästan 50 000 handlingar som visar hur man gör inbrott, tillverkar falska ID kort, sprider falska rykten om personer, hur man kan använda sig av utpressning m. m.


1:2
Trosbekännelse
”Vi tror att alla människor, oberoende ras, hudfärg eller tro är skapade med lika rättigheter
…Vi tror att alla människor har omistliga rättigheter till självförsvar.
… Vi tror att människornas själar har människans rättigheter. Och ingen kraft mindre än Gud har makt att hindra eller åsidosätta dessa rättigheter, öppet eller förtäckt.
…Vi tror att människan i grunden är god
… Vi tror att själen kan räddas och att själen kan rädda eller läka kroppen
… Vi tror att Guds lagar förbjuder människan att förstöra förståndet för någon annan.”

Detta är ett utdrag ur Scientologernas trosbekännelse. Jag valde att inte skriva ner hela, eftersom den är ganska lång. De tror på en Gud, och att bara han har rätt och makt att förändra vissa saker t ex människors och själars rättigheter. Ur första raden kan man konstatera att de inte är en destruktiv sekt på ett rasistiskt eller i överhuvudtaget fördomsfullt sätt. Vilket är bra, men tittar man närmare in religionen förstår man att den inte är bra på alla sätt


2:0
Hur Scientologerna går tillväga för att värva nya medlemmar
Förutom ovanstående nämnda saker som gör att man får ett dåligt intryck av dem så kan nog detta stycke också nedgradera dem ytterligare. Det vanligaste sättet att i överhuvudtaget komma i kontakt brukar vara att man blir erbjuden att göra ett personlighetstest. Först efter att man lagt ut en stor summa pengar på dessa tester, får man reda på att man har med dem att göra. Testet visar alla dina bra personligheters sidor och hur du ska använda dem för nå framgång. Men det finns alltid någon liten sak som är dålig med din personlighet. Det kan vara något som att du har svårt att prata inför folk eller att charma kvinnor. Då erbjuds du kurser som hjälper dig att bli ”frälst” från sina dåliga sidor. Alltså att man blir erbjuden kursen som hjälper dig att arbeta bort din dåliga sida.

2:1
Auditering
Auditering används för att få alla engram i kroppen att försvinna, att ”lösa” dem. Det är en slags samtalsterapi som används mellan auditören och eleven. Eleven kallas för preclear (pre-clear = innan man är clearad). Eleven är i kontakt med en så kallad Elektropsyko meter (E-meter) som mäter kroppens elektriska motstånd. Man låter eleven gå in i en slags hypnos där auditören säger att han kommer räkna till sju och då ska eleven kolla upp i taket och blunda etc. Jag tänker inte gå in mer på själva processen men i stort sett så ber auditören eleven att koncentrera sig på en händelse i hennes liv som hon kan tänka på utan problem. Processen upprepas tills auditören anser sig själv fått tillräckligt information. Det finns fall där man kommit fram till att eleven i fråga blivit mördad, misshandlad eller liknande i ett tidigare liv. Detta har fått eleven att må mycket bättre, enligt dem själva. Auditering är ett utav stegen för att bli Clear, vilket är den första delen man strävar efter inom Scientologin.

2:2
Clear
Att bli clearad innebär att man renar sig från alla gifter som finns i kroppen. Detta gör man genom att bada bastu, oljebad och att käka A-B-C-D-E-F vitaminer. En B-vitamin som heter Niacin anses ha en förmåga att få en människa att överleva ett kärnvapenkrig, alltså att det skyddar oss från radioaktivstrålning. Under tiden man håller på att bli clear är man tillåten att bara umgås med människor som tillhör scientologin. Förutom vitaminer och olika bad får man kalla sig Clear, om man verkligen håller med om att deras lära är den enda riktiga.

2:3
Operating Thetan
Den andra delen som man strävar efter är Operating Thetan. När man uppnått det så anser scientologerna att man blir fri från kroppens alla begränsningar. Med fri menar man att man t ex kan styra hjärtat m.m. Man kan nästan säga att man blir som kristendomens Gud, allsmäktig, fast över sig själv. För att uppnå Operating Thetan måste man genomgå samtliga OT-kurser som är sju stycken. Men scientologerna verkar hela tiden öka antalet kurser. Varför? Jo, det kanske kan bero på att de är rädda att sina medlemmar ska inse att det är en bluff. Men oftast tar det mer än en livstid att genomgå dessa kurser. Självaste Lafayette Ronald Hubbard själv, har hittills kommit längst. Scientologerna tror att han tog slut på sitt liv själv, genom att stanna av hjärtat.


3:0
Den scientologiska kyrkan
Den scientologiska kyrkan kallas ofta för Orgen. Man kommer oftast i kontakt med dem genom flygblad på stan. När man gör det får man göra ett personlighetstest, göra en anställningsintervju och skriva på ett femsidigt kontrakt som förbinder dig i två och ett halvt eller i fem års tid. Några stora punkter på kontraktet som du är tvungen att följa:
Du måste inse att vare sig Lafayette Ronald Hubbard eller hans hustru på något sätt är ansvariga för Orgens handlingar. Du skall avsäga dina rättigheter att få eventuella tvister lösta på laglig väg.
Du förbinder dig att följa alla de regler och procedurer som organisationen använder sig av. Om du blir heltidsanställd innebär det att du måste jobba 20 pass i veckan à 2-3 timmar. Dessutom måste du, förutom de 50 brev i veckan du är tvungen att skriva till människor som någon gång varit i kontakt med scientologerna, vara med på ett brevparty (som vara över natten) där du också är tvungen att skriva ett antal brev.3:1
Avslutning
Jag tycker avslutningsvis att Scientologernas rörelse är rent ut sagt falsk. De manipulerar sina anhängare på ett så tydligt sätt. Ex. om du har gått med i deras rörelse och vill ut därifrån försöker dem med alla medel sänka ditt självförtroende, med förhoppningar att du väljer att fortsätta. Det finns, tack och lov, människor som hjälper dig att gå ur den scientologiska rörelsen och även andra ”elaka” religiösa rörelser. Personligen tycker jag att självaste skaparen av religionen inte är knäpp utan människorna som kallar sig anhängare av den scientologiska rörelsen, eftersom det är dem som går på allt skräp. I övrigt så är inte samhällets syn på scientologin något vidare. Idag är många emot denna religion. Det kanske inte är så konstigt eftersom det har varit stora rubriker i media om Scientologernas alla möjliga påhitt. De har t ex planerat att bryta sig in i USA:s regering mm.

Angående frågan som j...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Scientology

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-06]   Scientology
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1334 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×