Stretching: Varför, När och Hur?

2 röster
18863 visningar
uppladdat: 2000-08-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Meningarna kring stretching går ofta isär mellan olika forskare och tränare. Det kan vara svårt att veta vem man ska lyssna på när alla försöker predika sin egen inställning till stretching. Skillnaden till vad olika människor anser är rätt vad det gäller stretching kan ofta bero på vilken sport de praktiserar. Det kan vara väldigt stora skillnader mellan hur och vilka muskler man ska stretcha i vissa sporter.

Stretching har inte funnits hur länge som helst. På 50-talet fanns knappt ordet i Sverige, men som de gamla femtitalisterna ser ut, är det enda bevis jag behöver för att inse att stretching är något viktigt. Stretching är i min mening lika viktigt som träningen, för smidighet, eller i alla fall avsaknad av stelhet blir bara viktigare och viktigare i alla sporter.
Stretching är viktigt vid två tillfällen. Efter uppvärmningen för att få kroppen mjuk, och framförallt efter träning för att slippa träningsverk, och en stel kropp.

Det finns även en tredje sorts stretching, som ej faller mig lika bra i smaken, nämligen det jag kallar töjning. Töjning är för mig när man stretchar helt ouppvärmd t ex på morgonen, och bara tanken att försöka göra kalla muskler smidiga tycker jag är helt fel. Många som lärde sig stretcha för några år sedan gör också fel, och detta gäller speciellt det jag kallar töjning. De gungar liksom när de stretchar, och måhända är det just det som kallas tänjning, men det är ändå inte bra för kroppen.

Det senaste inom stretchingen är rörlig stretching, men inte rörlig som i fallet ovan, utan snarare en långsam rörelse åt ena hållet. Detta för att musklerna ska få en ”rörligare” smidighet. Men det vanligaste och också fortfarande väl fungerande sättet är den statiska stretchingen.

När man stretchar är det viktigt att stretcha varje muskel tillräckligt länge, och för bästa effekt även upprepa stretchen av varje muskel, det är även extremt viktigt att muskeln i fråga är helt avslappnad. Därför är det viktigt att hitta den stretching som känns bäst för personen i fråga, och därför anser jag att egen stretching bör uppmuntras.

Stretching när man är varm är aldrig fel; man kan aldrig bli för smidig. Men fel utförd stretching kan i vissa fall stjälpa mer än hjälpa, därför är det viktigt att lära ut stretching ordentligt.

Vilka muskler man stretchar är också viktigt. Stretcha de muskler som är varma, inte några man inte använt. Killar, har jag märkt, har i allmänhet ett riktigt problem, baksida lår och ändrygg, vilket väl också kan räknas som ett problem. Det viktiga när man ska stretcha dessa muskler är att man först konstaterar om personen i fråga har mest problem med ryggen eller låren, och sedan bygger stretchingen utifrån det, t ex se till att ryggen är rak om man ska stretcha låren mm.

Att hålla en överlag hög smidighetsnivå i kroppen är något alla borde göra, för de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stretching: Varför, När och Hur?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-08-20]   Stretching: Varför, När och Hur?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=134 [2022-10-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×