Sigrid Undset

2 röster
13233 visningar
uppladdat: 2002-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sigrid Undset föddes år 1882 i Kalundborg i Danmark. Sigrid Undset växte upp i Norge i storstaden Kristiania. Sigrid lärde sig mycket historia av sin pappa som var arkeolog. Pappan dog sedan och Sigrid började studera på Handelsgymnasium.

Redan som 16 åring började hon jobba på kontor i Oslo och det var då hon började skriva. Hon gav då två böcker var av en lite kändare som hette ”Fru Marta Oulie”. 1909 slutade hon med jobbet på kontoret och två år senare gav hon ut boken ”Jenny” som blev hennes stora genombrott. Under denna tid mådde hon väldigt dåligt och levde i stort sett bara på kaffe och cigaretter. Detta gjorde att Sigrid mådde dåligt och sökte stipendium så hon skulle kunna komma ut i världen och slappna av. Hon fick stipendiet och flyttade till Rom. Hon gifte sig då med en konstnär vid namn Svarstad.

Strax efter hennes stora bok ”Kristin Lavransdotter” så skiljer hon sig från Svarstad och blir sedan katolik. Boken ”Olav Audunssön” kom ut någon gång mellan 1925-27 och gav henne Nobelpriset i litteratur 1928.

Sigrid var engagerad i antinazismrörelsen i Norge före och under andra världskriget. 1941 tvingades hon fly från sitt hem utanför Lillehammer. Efter ett uppehåll i Sverige fick hon fly till en liten ort i USA, där hon stannade tills kriget var över.

Sigrid Undset blev 67 år gammal och dog 1949 en helt naturlig död.


Nobelpriset

Nobelpriset är ett mycket fint pris som varje år delas ut inom områdena fysik, kemi, medicin, litteratur och fred. Priset delas ut som följd av vetenskapsmannen Alfred Nobels sista önskningar.

Alfred Bernard Nobel föddes 1833. Han växte upp i Sankt Peterburg. Senare bodde han i Paris, USA och Stockholm. Han var en mycket framgångsrik kemist och uppfinnare. Hans absolut främsta uppfinning var dynamiten. Han tjänade mycket pengar och var vid sin död 1896 mycket rik. I oktober 1897 fastställdes hans sammanlagda tillgångar till 31 587 202 kronor och 28 öre. Efter sig lämnade han ett testamente där han skrev om priset. Den första utdelningen av priset skedde exakt fem år efter de att han dött.


Reflektioner:

Jag tycker att Sigrid Undset verkade vara mycket smart och intressant människa. Hon kämpade för feminism och mot nazismen. I hennes bok ”Kristin Lavransdotter” beskriver hon hur det var att vara kvinna på medeltiden. Jag tycker att hon beskriver allt väldigt bra i sina böcker. I ”Kristin Lavransdotter” beskriver hon den medeltida miljön väldigt bra och så skriver hon om hur det var med feminism. Hon trycker på något sätt in sina egna tankar och åsikter och gör så att läser liksom håller med.

Ett utdrag ur ”Kristin Lavransdotter”:

"Gud vet, sade hon sakta, att jag väl inser att Simon är god nog åt mig och mera än så. Men det är sant a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sigrid Undset

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-06]   Sigrid Undset
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1352 [2022-07-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×