Emilé Zola

7 röster
17351 visningar
uppladdat: 2002-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Emilé Zola föddes 1840 i Paris, han växte upp i Aix-en-provence som ligger nära Marseille på Frankrikes kust. När han gick i skolan var han skolkamrat med den blivande målaren Paul Cézanne. Zola fick Paul senare som sin förebild. Vid 18-års åldern återvände han till Paris men där misslyckades han med sina studier. För att försörja sig nu började han som skribent*. Han blev anställd på ett bokförlag och i och med det fick han goda litterära kontakter världen över och han fick också umgås med tidens unga målare. När han jobbade på bokförlaget var han konstkritiker, man kunde se att han hade lite stildrag från romantiken men han var ändå på väg på naturalismen.

Under 1800-talet levde en man som hette Alfred Dreyfus han var en judisk militär som blev falskt anklagad för spioneri. Så han blev avskedad och sattes på djävulsön. Det var många som genomskådade det här bl.a. Emilé Zola. Han skrev en försvarsartikeln för Dreyfus som publicerades 1898 som började ”Jag anklagar…” Artikeln ledde sedan till att Dreyfus fick upprättelse¤. Men Zola fick däremot många fiender.

Zola har skrivit många böcker. Jag har bara tagit del av en, Nana. Den handlade om en kvinna som bodde i Paris och hon var prostituerad, hon får också känna närheten till teatern. I boken ger Zola ett porträtt av Nana som ger sig på männens svaghet. Den boken tyckte inte jag var så bra. Men det han skrev om judarna, om den där mannen som hade blivit falskt anklagad. Det skulle jag gärna vilja läsa. En annan bok han skrev var Människans lägre jag. Den handlade om en mörk obehaglig skildring av de djuriska dragen i människan. Det tycker jag verkar som en typisk realistisk bok, men det är en roman.

Zola tyckte att all konst måste komma från verkligheten. Han fotograferade den för att få fram den ordentligt. Zola gick nu mer åt det naturalistiska hållet. Desto äldre Zola blev desto mer började han att intressera sig för politik och g...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Emilé Zola

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-12]   Emilé Zola
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1387 [2023-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×