Harappa kulturen

3 röster
9945 visningar
uppladdat: 2002-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En Indisk maharadja skall forslas på Indusfloden från norr till söder. Harappa kulturen står i blom, du har en roddbåt men bara en åra.

För att alla ska förstå det jag pratar om ska jag börja med att förklara några ord. Det första ordet är Maharadja. En maharadja är en Indisk kung. Sedan ordet Harappa. Harappa är en folkgrupp som bodde längs Indus floden ungefär 2000 f.Kr. Mer om dem berättar jag lite senare. Om det är något annat ord ni inte förstår är det bara att fråga.

Indusfloden som den här maharadjan skulle forslas på är en av våra längsta floder i världen. Den börjar att rinna här uppe i Himalaya sedan svänger den ut emot Peshawar och fortsätter sedan att rinna ner genom Pakistan och för att tillslut mynna ut i Arabiska havet vid Karachi.

Från början tänkte jag mig att den här mahardjan skulle forslas från början av floden till slutet. Men efter att jag fick reda på att ungefär halva floden ligger i himalaya, bestämde jag mig att resan skulle gå ifrån Peshawar och sedan ner till Karachi. För uppe i himalaya är det alldeles för många forsas och vattenfall för att det någonsin skulle kunna fungera. Det blir en sträcka på 170 mil.

Att ta sig fram på den här floden ser jag inte alls som något problem. Maharadjan skulle ju åka ifrån norr till söder, och eftersom strömmen går åt samma håll är det bara att följa strömmen. Om det trots allt blir något problem på vägen att man behöver ro lite så håller man bara åran längst bak och paddlar med den fram och tillbaka. Det kallas att man vrickar.

Jag har försökt att ta reda på hur lång tid det skulle ta att åka den här sträckan på 170 mil. Efter att ha ringt några samtal och ändå inte fått något svar, bestämde jag mig för att ta reda på hur lång tid det skulle ta att åka på floden utan någon ström. Då kom jag fram till att hastigheten blir ungefär 2 knop. Efter att min pappa hjälpt mig att räkna om lite kom jag fram till att det i så fall kommer att ta 460 timmar, alltså 19 dagar, om man inte stannar någon gång. Eftersom det tar så lång tid är det nästan omöjligt att inte stanna, utan jag bestämde mig för att det varje natt stannar på land i 12 timmar. Då äter de mat och samtidigt så packar de ner mat för följande dag. De slutar med att det kommer att ta 38 dagar.

Jag har tagit reda på vad det är för klimat längs Indusfloden. Och i juni- augusti så är det ungefär 40 grader medan det på "vintern" där är ungefär om en svensk sommar. Det gjorde att jag bestämde att den här maharadjan skulle börja sin färd i början april och på så vis vara framme i mitten av maj. Jag bestämde mig för de här datumen för att dem som åker båten ska slippa den varmaste perioden.

Harappa kulturen var alltså en kultur som fanns 2000 år f.Kr. Dem höll till längs Indusfloden. Människorna som tillhörde den här kulturen hade ett överflöd av mat. Det gjorde att man istället för att ha pengar när man handlade något så köpte man saker med hjälp av pengar. Varför man hade så mycket mat berodde på att man konstbevattnade på ett speciellt sätt. För perioder när det regnade väldigt mycket längs floden så samlade man mycket av det vattnet som kom ner i en flod eller damm som höll tätt och som bevarade vattnet på ett och samma ställe hela tiden. För att sedan när det inte regnade öppna floderna eller dammarna som man hade vatten i och på så sätt även kunna vattna under de torra perioderna.

Harappa kulturen levde i ungefär 1000 år, sedan dog den helt plötsligt ut. Man har två teorier för varför. Den ena var att eftersom man på den tiden byggde väldigt mycket med tegel, och framförallt sina hus. Det var ju vindtätt och väldigt bra på sätt och vis, men grejen var den att eftersom tegel är bränd lera, och för att kunna bränna lera måste man ha mycket virke så att man kan elda, och för att få mycket virke måste man hugga ner mycket skog. Och det var ju inte så jätte bra, för om man högg ner all skog blev ju marken kal och det var ju inte bra!

Den andra teorin varför harappa kulturen dog var att när man på den tiden skulle konstbevattna gick det till så här. Under perioder när det regnade väldigt mycket så samlade man vatten i an...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Harappa kulturen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-12]   Harappa kulturen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1391 [2023-03-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×