Författarporträtt Jostein Gaarder, och recensiering Sofies värld

1 röster
9723 visningar
uppladdat: 2002-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det man kan säga om Gaarder är att han en gång, närmare bestämt år 1981, bara var en vanlig filosofilärare på en enkel skola i den norska staden Bergen. Han hade några skrifter bakom sig, inget som han var direkt känd för att ha skrivit. Sånt som har publicerats i mindre skala inom landet. Han skrev i början på 90-talet en bok som han främst hade tänkt använda till sina lektioner i filosofi. Denna bok var "Sofies Värld, vi återkommer till den något senare.

Gaarder föddes i Oslo den 8 augusti 1952. Hans uppväxt i hemmet var gynnsamt för hans intresse, diskussioner om politik, kultur och religion var vanligt gångbart i familjen. Gynnsamt var det för att han var väldigt frågvis av sig, hans frågande upphörde aldrig. Han nöjde sig inte bara med att få veta vad som fanns bakom stjärnorna, han ville veta vad som fanns bakom dem, och vad som i sin tur fanns bakom det. Man behöver inte förvånas över hans lärande och författande då både hans mor och far var rektor, hans mor var dessutom författare till barnböcker. Om sitt hem har han sagt att "det viktigaste jag fick med mig hemifrån var tolerans och empati". Under sina tonår började Jostein på ifrågasätta ödet och livet, sin egen existens, som "hästar är föda, människor är skapande" och "jag är mer än en kropp, jag är skapad av kultur och mig själv". Året efter att han tog sin examen (1973) på latinlinjen vid Oslos Katedralskola, gifte han sig med Siri Dannevig. De har fått två barn varav den förste föddes samma år dom gifte sig och den andra föddes 1983. Han börjar under sin tid som filosofilärare komma in på sin bana som författare, här återkommer jag med ”Sofies värld” som påvisar hans författartalang.

Han skulle, med denna bok, snabbt bli känd över hela världen. Fyra år senare fanns boken översatt i 40 olika språk och hade sålts i 10 miljoner exemplar. Varför är nu boken så väldigt intressant? Jostein har i denna bok lyckats skildra filosofins värld till den grad att vilken person som helst kan läsa och förstå de problem som filosofer har tampats med i årtusenden. Han skriver till exempel ”det enda som behövs för att man ska bli filosof är nyfikenhet…” och på så sätt är hela boken skriven, med ett barns enkelhet att förstå. Han har skrivit den i ett historieförlopp där han börjar hos Aristoteles 400f.kr. fram tills nutid. Han har satt en 14-årig flicka som huvudobjekt för sin berättelse. Hela äventyret börjar vid att hon kommer hem från skolan då hon får se två stycken brev till henne som innehåller en varsin mening, "Vem är du?" och "Var kommer världen ifrån?". Man behöver inte läsa många sidor för att man skall förstå att den här boken för evigt förändrar sin syn på sitt liv, "varat". Det finns även plats för den rationelle som anser att filosofin är trams, att vi inget kan göra och att inget orsakar våra liv. Detta förutsätter då att även den rationelle läser boken så långt att detta hinner nämnas. Boken fångar obligatoriskt ditt intresse eftersom den drar in dig i dess "äventyr", boken låter läsaren uppleva det Sofie får uppleva. E...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Författarporträtt Jostein Gaarder, och recensiering Sofies värld

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-11-15

    Mycket interessant fakta. Bra

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-14]   Författarporträtt Jostein Gaarder, och recensiering Sofies värld
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1396 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×