Euripides - Medea

19 röster
63749 visningar
uppladdat: 2002-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författaren till denna dramatik tar upp problemen med kvinnans svaga rätt. Han tar upp hur arvet och ryktet är viktigare än kärlek och ömhet. Han tar oxå upp hur kvinnan bedöms som ett redskap, som inte kan eller ska vara klok och ha en åsikt som sticker ut från mannens vilja. Denna dramatik skrevs för att påvisa den orättvisa som kvinnor kunde vara tvungna att utstå för att undvika ytterligare konflikter. Intrigen visar sig tydligt redan i första stycket med introduktionen av Medeas amma.

Medea, som var fru till Jason och mor till deras två gemensamma barn, sveks av att han fann kärlek till kungens dotter och lämnade Medea och deras två söner för sitt nyfunna öde.
”Nu råder hat och ömma band ha brustit.
Jason förskjuter både barn och hustru
och firar bröllop med sin nya brud,
dotter till Kreon, kungen i vårt land.”

Medea ses som den mest centrala personen i denna dramatik. Hon är sviken och förnedrad av sin man. Arg och hämndlysten sin mans brott så vill hon göra något som bevisar att man inte kan behandla kvinnor på vilket sätt man än önskar. Hennes motiv till hämnd är sin mans brott och hon skall utöva det som ett straff för honom. Han har skapat henne lidande, alltså ska hon skapa lidande för honom. Han ska inte få njuta av de lustar han skaffat genom att svika henne.

Detta drama håller sig väldigt strikt kring de tre enheterna tid, rum och handling. Dramat tar inte upp ämnet tid men det är tydligt att det utspelas på ett tillfälle. Det utspelas på en och samma plats och håller sig endast till huvudämnet som nämnts ovan. Vändpunkten för detta ämne går när hon klargör för körledarinnan att hon är beredd att dräpa sina barn och sin mans nya älskarinna för att få hans hjärta att svida.

Hon överskrider mänsklig rätt och riskerar att dömas till döden för den hämnd hon genomfört. Hon råds till att fly sitt land illa kvickt. Det avslutas med att hon far iväg från Jason på en drakvagn med dom döda barnen. Hon anser att hon har gudarna med på sin sida då hennes hämnd inte skulle ha inträffat ifall han inte brutit deras löfte.

Med detta vill författaren upplysa om mannens rätt att bestämma över kvinnan, synen på kvinnan ska inte vara som ett svagare ting. Ett ting som egentligen bara behövs för att göra barn, att producera adeln vidare. Man måste se över jämställdheten mellan könen. Författaren försöker oxå säga att vid orättvisa förhållanden som i detta drama så kan följderna bli värre än dom behövde vara. Medea kämpar kraftigt mot sin egen vilja om att döda sina egna barn. Men hon gör det ändå, för att fullända Jasons lidande.

Jag som läsare tycker att detta drama är väldigt aktuellt även i dagens samhälle. Även Sverige som, gentemot många andra länder, ligger långt fram i utvecklingen om jämställdhet mellan man och kvinna har tydliga brister. Männen slår sina kvinnor då de inte behagar vad männen önskar. I arbetslivet blir ofta kvinnorna lidande för lägre löner pga att dom kan bli gravida. Kvinnan är fortfarande långt underlägsen om man räknar ut jämställdhet bland ledande positioner. Då kränkande brott begås så som sexualbrott så ses ofta kvinnan som orsaken till händelsen då gärningsmannen går ostraffad från sitt brott.

Dramat kan kännas igen i det jag nämnde om mä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Euripides - Medea

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-01-12

    Tack... för jag fattade inte v

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-14]   Euripides - Medea
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1397 [2023-02-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×