Flickan från himlen

8012 visningar
uppladdat: 2002-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bokrecension

Jag har läst boken Flickan från himlen skriven av Virginia Andrews. Boken är utgiven 1985 i New York och översattes till svenska av Ann Björkhem genom bokförlaget Forum år 1987. Virginia dog strax före jul år 1986 och totalt har 24 miljoner exemplar givits ut av hennes böcker.

Huvudpersonen i boken heter Heaven. Hon bor uppe i en bergstrakt i USA med sina fyra syskon, sin farmor och farfar och hennes styvmor Sarah. Hennes egen mor dog i barnasäng och detta har hennes far aldrig förlåtit Heaven för. Hennes pappa är själv sällan hemma, han kommer bara hem ibland med mat så att familjen kan överleva. Han tillbringar sin tid att tillverka och sälja hembränd whiskey till bygdens försäljare och på kvällarna sitter han ofta i en bar och raglar sedan förbi Shirleys Inn, den lokala bordellen. En dag tar hennes farmor med henne längst ut på berget och visar Heaven hennes mammas grav och ger henne en resväska som hennes mamma hade med från Boston. I resväskan finns det en docka, en docka som hennes farmor säger att den liknar hennes egen mamma. Just den dockan blir senare under boken ofta hennes tillflykt då livet blir för hårt mot henne. När Heaven får reda på att Sarah inte var hennes riktiga mor, bestämmer hon sig för att en dag resa till Boston och söka upp sina morföräldrar. Hela familjen bor i en stuga som inte består av mer än ett rum och det finns endast en säng, ett bord och några stolar. Matlagningen sköter de över Old Smokey deras enda värmekälla, en braskamin. I skolan trivs Heaven väldigt bra och är sin lärares favoritelev. I skolan har hon också en pojkvän, Logan som hon har svurit att gifta sig med då hon blir äldre. Hennes far kommer en dag på idén att han ska sälja familjen till olika fosterhem och detta blir också dagen hans dåvarande fru Sarah lämnar honom. På så sätt splittras hela familjen upp och Heaven hamnar hos ett välbärgat par många mil från sin ursprungliga stad. I början verkar Kitty, familjens överhuvud och kvinna väldigt snäll och rar. Men när Heaven stiger in i deras hus och tvingas bli skållad och skrubbad i kokhett vatten tills hela hennes kropp är blodig för att få bort hennes påstådda lös, verkar hon mer psykiskt sjuk än till och med Heavens egen far. Kittys man, Cal är 11 år yngre än Kitty och efterhand är det honom Heaven tyr sig till. Han blir också mer och mer fäst vid Heaven och han älskar att skämma bort henne med att gå på exklusiva restauranger och gå på bio minst en gång i veckan. Efterhand börjar Cal inte att se på henne som en dotter längre, utan som den vackra unga kvinnan som hon hade växt upp till, som han uttrycker sig. En dag låter Heaven det gå för långt och nu förvandlas den kärleksfulla fadersgestalt hon såg Cal för, mer och mer till en älskare. Hon hatade efter detta sig själv, att hon hade låtit Cal ta den oskuld, som hon visste att det var meningen att Logan skulle ta.

Mina reflektioner:

Mina känslor när jag har läst den här boken förändras väldigt snabbt och man följer verkligen hur Heaven känner och tycker. Virginia Andrews spelar ofta på känslor som handlar mycket om erotik och sex. Hon framställer ofta de kvinnliga huvud personerna i sina böcker som mycket kvinnliga med vackert ansikte, fylliga former och smal midja. Att hon sedan ogillar lyckliga slut framhäver hon otroligt bra, för hela tiden är det som om att det finns någon förbannelse som vilar över människorna i böckerna. Jag saknar dock uttryck för Heavens känslor, visst skrev Virginia om dem men inte så djupt att man kommer ihåg dem då man har slagit igen boken. Man lider dock väldigt med Heaven i hennes uppväxt från att vara en liten flicka till att bli tonåri...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flickan från himlen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-18]   Flickan från himlen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1433 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×