Historia inom Islam, Buddism och Hinduism.

34 röster
65920 visningar
uppladdat: 2002-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia. (Islam)
År 571 e.Kr föddes Muhammed i staden Mekka. Hans pappa dog innan Muhammed ens hade fötts och när han var sex år dog även modern. Därför växte Muhammed upp hos olika släktingar, först hos sin farfar och sedan sin farbror. När Muhammed bodde hos sin farbror, fick han ibland följa med honom på olika handelsresor. det gjorde att han fick goda kunskaper inom handel och transport.

Utåt var Muhammed tystlåten men när han väl kom till tals, var det han sa väl genomtänkt. Trots att Muhammed var begåvad och hade ett relativt bra jobb bodde han i en hydda, där sov han på marken med sin mantel som täcke. Det valet gjorde han själv, och kanske var det för att han ville vara precis som alla andra. Det tycker jag i så fall tyder på godhet, att man inte överklassar sig själv bara för att man har dem ekonomiska förutsättningarna.

Muhammed brukade spendera lite av sin fritid i en grotta som fanns utanför staden högt uppe på ett berg, för att få vara ostörd med sina tankar. En natt när Muhammed satt där hörde han en röst som sa till honom.
- Läs!
- Men jag kan ju inte läsa, svarade Muhammed.
- Läs, sade rösten på igen.
Muhammed gav samma svar igen, då upprepade rösten en tredje gång att Muhammed skulle läsa.
- Vad ska jag läsa, undrade Muhammed.
- Du ska läsa i Guds den allsmäktige namn.
Förundrad gick Muhammed ut ur grottan, då fick han syn på en stor ljusklädd gestalt vid horisonten som sade.
- Muhammed! Du är guds sändebud och jag är ängeln Gabriel.
Sedan försvann ängeln och Muhammed gick förundrad därifrån. När han kom hem till Khadidja, som hans hustru hette berättade han vad han hade upplevt. Även Khadidja blev förundrad därför tog hon med sig sin man till sin kusin som var kunnig inom religion. Kusinen trodde genast att det var gud som hade kommit till Muhammed och att han skulle ha utsett Muhammed till profet.

Efter att Muhammed fått det bekräftat av sin hustrus kusin att det antagligen var Gud som talat till honom. Nu trodde både Muhammed och hans fru hel hjärtat på det. Så Muhammed började predika för hans närmaste vänner om vad han hade varit med om. Vissa trodde på han, men den största delen ville inte riktigt tro på att det var Gud som talat till Muhammed. Därför bestämde sig Muhammed för att inte bara predika för vänner utan även alla möjliga människor i staden Mekka, i hopp om att det skulle gå bättre där, men det hjälpte inte. Folk ville inte tro på honom.

Lite senare gjorde han ett nytt försök vid utsidan av Mekka, även den här gången misslyckades han. Han fick lämna platsen springande eftersom människor försökte stena honom. Åren gick, men tillslut kom Muhammeds vänd punkt. Det var nämligen en religiös högtid i Mekka som firades. Då träffade Muhammed några män ifrån sin mors hemstad Yathrib. Efter att han berättat för männen om sin upplevelse, förstod de att Muhammed var profet, och vald av Gud. Så de lovade att sprida Muhammeds tro i sin by.

Efter ungefär ett år återvände de till Mekka för att berätta att han var väntad i Yathrib. När Muhammed kom dit, togs han emot med glädje. Hans lära läts sedan spridas i byn och till slut blev han stadens ledare eftersom många såg upp emot honom. Muhammed löste bråk mellan olika stammar, det gjorde att han inte bara var profet utan även en man med ett gott hjärta.
År 630 e. Kr. samlade Muhammed en här på 10 000 soldater. Dessa använde han för att tåga in i Mekka och ta tillbaka staden. Efter att han besegrat Mekka gick han till Kabalen (som är en helig byggnad) för att rensa den på bilder på andra gudar, där fick nämligen bara var en enda gud dyrkas, nämligen Allah. De flesta invånare i byn, accepterade nu den här tron och Muhammed började predika i staden Mekka. Genom att Muhammed ofta besökte grottan fick han reda på vad Allah ville förmedla folket och sedan försökte Muhammed berättad om det. Allt som han sade när han var ute och predikade skrevs ner av en författare och samlades senare i Koranen.

År 632, dog Muhammed, 81 år gammal. Då var Islam en så stark religion, att den kunde överleva av sig själv.

Historia. (Buddism)
År 560 f.Kr. föddes i norra Indien prinsen Siddharta Gautama. När Siddharta föddes berättade några spåmän att det fanns två vägar genom livet för Siddharta. Antingen om han skulle stanna kvar på palatset, så skulle han bli hela Indiens härskare. Men om han istället skulle åka ut och utforska världen skulle han istället bli en stor religiös ledare. Eftersom fadern väldigt gärna ville att Siddharta skulle bli en mäktig kung lät han Siddharta stanna på slottet och lät han få ett bekvämt och bekymmerslöst liv. Åren gick och hittills hade fadern klarat av att hålla Siddharta borta från allt elände. Siddharta hade även gift sig och skaffat ett barn. Så fort prinsen åkte ut på någon slags resa såg fadern till att tjänare rensade staden från sjuka, fattiga och gamla. Det gick som sagt ganska bra en längre tid men en dag när Siddharta skulle åka iväg, hade tjänarna missat att rensa bort en fattig gammal man som var klädd i trasor. Några dagar senare fick han även syn på en sjuk man som låg vid vägkanten, och efter ytterligare några dagar fick Siddharta syn på en grupp människor som bar på en död man till graven. Allt det här tillsammans gjorde att Siddharta började grubbla mer och mer på vad som var meningen med livet när människor ändå måste lida och dö.

En dag när Siddharta var ute i staden fick han syn på en eremit (enstöring) som satt längs vägen och mediterade. Då började Siddharta grubbla över om inte eremitlivet kunde hjälpa han att få svar på de frågor om livet han undrat över. Så en helt vanlig natt, när alla i slottet låg och sov bestämde sig han för att ge sig ut i världen för att finna svar på livets stora gåta, och han var fast besluten om att inte återvända förrän han funnit svaret. Så han tog farväl av sin hustru och son i tystheten och sedan red han iväg med sin häst.

Han började med att söka upp duktiga hinduiska lärare som undervisade för honom, när han sedan hade lärt sig allt han förmådde att lära sig av dessa fortsatte han och försökte söka fakta. Då blev han asket, han fastade ordentligt. Men tillslut förstod Siddharta att det här heller inte hjälpte honom att nå sanningen. Så han började istället ägna sig åt intensiv meditation. En kväll när han satt under ett fikonträd i djup meditation vid havet kände han plötsligt att målet var nära. Han bestämde sig för att sitta och vänta där tills han fått reda på sanningen. Efter att han suttit där i 49 dagar fann han sanningen. Siddharta hade blivit Buddha, vilket betyder den upplyste. Resten av sitt liv ägnade Buddha åt att vandra omkring och upplysa människor om den sanning han funnit.


Historia. (Hinduism)
Under 1500-talet f.Kr. erövrade arier Indien norrifrån. Eftersom Indiens invånare hade en religion och arierna som erövrade Indien hade en annan religion blandades dessa två religion och ur dessa uppstod hinduismen. Hinduismen har alltså ingen person som grundare. Så länge det funnit liv på jorden har alltid vattnet varit livsviktigt. För oss kristna är vattnet en daglig tillgång, medan för hinduerna är vattnet inte bara en daglig tillgång utan även heligt. Vattnet har blivit heligt därför att hinduerna alltid samlats vid floderna och det var där de första människorna bosatte sig. För hinduerna är Ganges den allra viktigaste floden.

I de flesta religioner så är det en profet som berättar för folket om religionen, men Hinduismen har spritt sig genom att folk har berättat för varandra om den. Det är alltså inte säkert att den är sann, det är en myt. Mellan 1500-talet och 800-talet f.Kr. skrevs de här myterna ner och bildade Veda skrifterna.

Jämförelse.
Historia.
Den absolut största skillnaden som jag ser måste skriva direkt, det är att Hinduerna inte har någon grundare medan Buddismen och Islam har det. Sedan tycker jag att det känns som att man inte kan lite riktigt på hinduernas historia då, för det räcker ju att man tänker på viskleken så förstår man hur fel det blir. Så jag skulle tyckt det varit svårt att verkligen tro vad hinduerna säger. Både buddismen och Islam har ju haft en speciell person som berättat allt för människorna och då tycker jag att det är lättare att tro på att det inte bara är ett rykte.

Något annat jag har tänkt på väldigt mycket är att, hur vet man att dessa religionerna är sanna. För en sak är ju säkert att alla tre religionerna kan ju inte stämma eftersom dem har så olika uppfattning om mycket. För det jag menar är att, det kan ju faktiskt lika gärna varit en helt vanlig man som hittat på allt inom Islam, att t.ex. Muhammed egentligen var en helt vanlig människa som var precis som dig och mig bara att han hade lite vild fantasi. Det är ju ingen som någonsin kommer kunna bevisa vad som händer efter döden, eftersom när man är död så är man!

En annan sak som är väldigt intressant, eller vad man ska säga. Eftersom alla dessa tre religionerna inte är lika, kan som jag tidigare skrev inte alla stämma. Det betyder alltså att alla människor som tror på två av någon av dessa religionerna som inte är sanna, har inbillat sig något i hela sitt liv och trott på det hel hjärtat. Det är ju på ett sätt bra eftersom vissa religioner ger några människor trygghet, men jag tycker även synd om dem om de har inbillat sig något helt fel hela sitt liv.

Det som är en likhet mellan Buddism och Islam är ju att båda hade en riktigt livslevande person som berättade för folket vad deras Gud vill få fram. Skillnaden är bara att Buddha sökte sin fakta själv genom att sitta och meditera flera dagar och hade en vilja att lära sig om religionen, något som inte Muhammed hade. Han fick bara reda på det helt plötsligt.

Byggnader inom Islam, Buddism och Hinduism.

Moské. (Islam)
Muslimernas gudstjänstlokal heter Moské. Den första moskén byggdes av Muhammed för ca: 1370 år sedan. Idag ligger den mest kända moskén i Sverige i Malmö. I alla moskéer finns en nisch (fördjupning i väggen) som visar åt vilket håll Mekka ligger. När man ber inne i en moské så sitter man på mattor som ligger på golvet och det är strängt förbjudet att sitta kvinnor och män tillsammans. Om det är en moské med två våningar så sitter oftast kvinnorna där uppe och männen där nere, men om det är en moské med bara en våning brukar man bara låta kvinnor sitta på ena sidan och männen på den andra.

Wat. (Buddism)
Buddisternas kyrka heter Wat. I Sverige ligger den kändaste och största i våran huvudstad Stockholm. När man kommer in i en Wat blir man bemött av en staty som liknar Buddha i guld. I själv kyrkan är det mesta guld färgat eller gult. I finare templen är det dekorerat med Buddhas liv som en saga på väggar och tak.
När man ber så sitter man på knä på golvet på halm mattor. Munkar och präster sitter längre upp än dem andra, orsaken är att man ska visa stor respekt för dem. Man ska ha långa kläder och visa minsta möjliga av sin hud. Speciellt viktigt är det att inte visa sin fötter. Så när man ber så sitter man på huk med fötterna under sig. Att visa sina fötter i en Wat är ungefär som att svära för oss kristna, nästan värre. Man bär därför oftast sockor i en Wat eftersom man inte heller får ha skor på sig.

Tempel (Hindusim)
Jag har inte hittat någon fakta alls, jag vet bara att dem har ett tempel.

Jämförelse.
Byggnader.
Först så måste jag benämna en sak fast det inte tillhör arbetet men som fick mig väldigt förundrar. Jag har letat i telefonkatalog, ringt nummerupplysningen m.m. för att får reda på ett nummer till en hinduisk förening eller något liknande. Det finns inte, så en sak är säker är man inte hindu, ska man heller inte försöka bli hindu, det är tydligen inte någon idé att försöka får reda på något om religionen. Men nu över till en jämförelse mellan Buddisternas Wat och Muslimernas Moské, eftersom det inte fanns någon fakta om hinduernas heliga byggnad. Något som jag märkt är väldigt viktigt i båda "kyrkorna" är att män och kvinnor inte får blandas. Jag har funderat lite över varför, men jag kommer inte på något bra svar. En teori kan vara att när man är i sin "kyrka" och ska be till sin gud är meningen att man ska koncentrera sig ordentligt på bönen och inte sitta och titta på någon av det motsatta könet, och t.ex. hålla på och flirta. Då kommer ju nästa problem, eftersom det i dagens läge finns många homosexuella så hjälper det ju inte att sära på kvinnor och män eftersom vissa ändå kan flirta. Men eftersom buddister tycker det är "fel" med homosexualitet så har dem nog inte tänkt så mycket på det. Hur det är med muslimer och homosexualitet vet jag inte men jag tror inte att dem är så positiva till homosexualitet heller. Det är den ända likheten jag hittat bland de här två "kyrkorna", för sedan finns det ju självklart massor med olikheter eftersom det är två olika byggnader med olika betydelser.

Högtider inom Islam, Buddism och Hinduism.

Ramadan.(Islam)
Ramadan som alltid inträffar den nionde månaden under det muslimska året är en av muslimernas största högtid. Under Ramadan äter, dricker eller röker man inte något medan solen är uppe. Ramadan firas därför att minnas den första gången som ängeln Gabriel talade om för Muhammed att han var utsedd till Guds sändebud, profet. Ramadan avslutas med en stor fest ID al-Fitr, då ger man gåvor till varandra och umgås.

Hana Matsuri: (Buddism)
Den 8 april firar alla buddister Hana Matsuri. Det gör man för att minnas Buddhas födelsedag. I samband med högtiden har alla barn blommor i håret för att hylla Buddha. Samtidigt firar man att våren är på väg. Alla barn får även den här dagen besöka templet, där får de hälla väldoftande te över en staty av den nyfödde Buddha. Det ska påminna om Buddhas första bad, då gudarna lät två floder rinna ner från himlen för att tvätta honom.

De flytande ljusens högtid: (Buddism)
Den kväll i november som det är fullmåne, firar man de flytande ljusens högtid. Man lyssnar på Buddhas tidigare liv som prins Vessantara, han var känd för sin medkänsla med andra människor och för sin givmildhet. När fullmånen kommer fram samlas människorna utom hus längs någon flod. Sedan sätter man lampor som är gjorda av blad och ljus på vattnet. När de sedan flyter iväg sägs de ta med sig otur.

Navaratri. (Hinduism)
Navaratri betyder nio nätter och firas i oktober/spetember. Varje natt hålls särskilda gudstjänster som följs av dans och måltider. Man dansar runt ett speciellt altare. Enligt traditionerna dansar man två danser: garba, som är en form av ringdans, och dandy ras, som är en slags dans med käpp. Man slutar sedan varje natt med att ha en slags andakt. Bönerna tillägnar man Shivas hustru, Parvati. Meningen med att fira det här, är att hinduerna tror att man genom att delta i firandet får gudinnans energi, för att sedan övervinna ondskan i det vanliga livet.

Diwali. (Hinduism)
Diwali är den viktigaste högtiden. Ordet Diwali är en förkortning av ordet deepavali, som betyder en rad ljus. Festen varar i fyra dagar och varje dag firas på ett speciellt sätt. En av dagarna lyses hus och omgivningarna upp oljelampor. Man håller dörrar och fönster öppna eftersom det är en inbjudan till gudinnan Lakshmi att komma in och välsigna huset. En annan dag är en väldigt lycklig dag eftersom en gift kvinna får present av sin man och barnen får nya kläder att bära den dagen. Budskapet med den här högtiden är att besegra det onda med det goda. Festen är tillägnad Lakshmi, som är lyckans gudinna, Vishnu, som är den gud som bevarar skapelsen och Yama, som är dödens ande.

Holi. (Hinduism)
Holi är en stor vårfest som firas i den sista månaden i den hinduiska kalendern. Då tänds en stor eld i varje by. Festen frias för att man ska glädja sig åt livet. Man kopplar av och har roligt. Elden man tänder är helig, därför går man runt elden och stryker aska i pannan för att få tur under det kommande året.

Jämförelse.
Högtider.
Att jämföra högtider är väldigt svårt eftersom det är olika saker som dem firar eftersom dem har olika bakgrund. Men jag har gjort så gott jag kunnat och de skillnader jag främst hittat var att de som sagt firar olika saker. Ramadan firar t.ex. för att Gabriel berättade för Muhammed att han var Guds sändebud. Medan Buddister firar Hana Marsuri för att det var då Buddha föddes. De högtider jag tagit inom Hinduismen har däremot inte firat något för att minnas utan bara för att de t.ex. ska över vinna ondskan. Men å andra sidan har dem ju inget att minnas eftersom dem inte har någon bakgrund på det viset. Jag tycker att Buddismens flytande ljus högtid och Hinduismens Navaratri påminner lite om varandra, eftersom bådas syfte är att motarbeta ondskan, skillnaden är bara att det motarbetar den på olika sätt. Buddisterna gör det genom att skicka iväg ljus som tar oturen med sig och Hinduerna genom att få en gudinnas energi för att sedan kunna övervinna ondskan själva. Hinduernas Diwali och ID al-Fitr som firas i slutet av muslimernas Ramadan tycker jag också är lite lika, eftersom man under båda högtiderna ger gåvor till varandra. Jag tror att det säkert finns en sådan högtid som man ger gåvor till varandra inom Buddhismen också men det är i alla fall ingen högtid som jag har skrivit om eftersom jag inte hitta det. Jag tycker att Buddhisternas flytande ljus högtid verkar mysigas. Jag tycker det skulle vara kul och intressant att vara med på någon högtid från någon annan religion någon gång.

Sakrament inom Islam, Buddism och Hinduism.

Bröllopet. (Islam)
Bröllops traditionerna varierar i den muslimska världen. Bröllopet kan äga rum i allt från sitt egna hem till i en moské, lika så är det med klädseln som kan vara allt från folkdräkt till vit klänning. Själva bröllopet är en ganska enkel ceremoni och kan utföras av vilken muslimsk man som helst, när som helst. För att bröllopet ska bli godkänt måste det dock vara två manliga muslimska vittnen med. När en kvinna gifter sig med en man, ger fadern över ansvaret för sin dotter på mannen. Hon får dock ha eget arbete med egen lön.

Döden. (Islam)
Muslimer menar att döden är en befrielse från allt bekymmer här på jorden. Om man är god kommer man till paradiset medan om man har varit ond så kommer man till helvetet. Helst inom ett dygn efter dödsfallet ska kroppen begravas. Då tvättar man först kroppen innan man lindar in den i vita tygstycken. Sedan läser man en kort bön och kroppen läggs försiktigt ner i den två meter djupa graven med ansiktet vänt emot Mekka. Graven får inte ha någon gravsten eller något annat som kännetecknar.

Bröllop. (Buddism)
När det gäller buddismen så är det oftast familjen som väljer ut vem man ska gifta sig med. När det är gjort så gäller det att älska den personen för resten av livet, något jag tycker är hel konstigt. För jag tycker att man ska gifta sig med den man älskar och inte kan man älska den som någon annan valt ut åt en. Istället för präst så kan man ha en släkting som leder hela bröllopet men en munk brukar vissa däremot bjuda in för att välsigna paret samt att läsa ur de heliga skrifterna. Själva bröllopet hålls i brudens hem. Brudparet får då stå på en speciell plattform. Precis som vi kristna svenska gör byter de ringa och lovar varandra löften. Efter bröllopet har man oftast en fest.

Döden. (Buddism)
Buddister tror på återfödelse, de tror att livet är ungefär som en trappa och att målet är längst upp. Precis som för hinduismen så avgör goda och dåliga handlingar hur nästa liv kommer att se ut, för om man är en god människa och sedan dör, så klättrar man upp ett steg på trappan, och tillslut så är man så god att man kan träda in i nirvana och stanna där för evigt.
När en människa dör så samlas släkt och vänner för att ta farväl. Antingen så begraver man kroppen eller så bränner man den, det är ett fritt val för buddister. Under begravningen häller en släkting eller vän till den döde vatten i en tom skål och låter vattnet rinna över och sedan ner på en tallrik.


Bröllopet. (Hinduism)
En ung man gifter sig i regel när han är klar med sin studier och har fått ett arbete. Inom hinduism är det inte bara viktigt att det gifta paret passar ihop, utan det är även viktigt att släkterna är av samma sort, vad det gäller att tala samma språk och ha samma familjetradition, t.ex. Vanligt vis inleds själv bröllopet med att brudens föräldrar ger sin dotter till brudgummen. Då tar både brudgummen och hans far emot bruden och därmed är hon en del av deras familj. Till bröllopet hör också att man tänder en helig eld i en metall skål. Brudparet häller sedan offersmör och andra gåvor i skålen samtidigt som de ber. Därefter går de sju steg runt elden, maken först och under tiden läser maken en helig text.


Döden. (Hinduism)
Hinduerna tror inte att själen dör när kroppen dör. Istället tror de att själen går vidare och får en ny kropp, t.ex. en människas eller djurs. Goda och dåliga handlingar avgör hur nästa liv kommer att se ut.
När en människa dött kremerar (bränner) man kroppen, eftersom det är en helig handling samtidigt som man sjunger sånger. Den äldste mannen i släkten går sedan runt elden med en brinnande träbit i handen. När sedan kroppen har brunnit upp tar man benen och askan som är kvar och häller i en flod i närheten. Fjorton dagar efter begravningen ordnar familjen en fest för att minnas den döde.

Jämförelse.
Bröllop.
Man märker att det är stor skillnad på hur olika religioner firar sina bröllop. Den största skillnaden tycker jag är att inom Islam så får man välja själv vem man vill gifta sig med. Medan inom Hinduismen är det lika viktigt att paret älskar varandra som att släkten är av samma sort. Och inom Buddism så är det familjen som väljer någon man som kvinnan ska leva med. Jag föredrar i det här läget att vara muslim, eftersom jag aldrig själv skulle gå med på att någon annan valde vem jag skulle leva resten av mitt livet med. Jag undrar då varför det är så här. Jag tror det beror på att i olika religioner ser man äktenskap på olika vis. Muslimer t.ex. tycker ju att man ska gifta sig med den man älskar, då är det ju ett slags äktenskap. Medan Buddisterna tycker att familjen ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Historia inom Islam, Buddism och Hinduism.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-01-24

    Bra skrivet.

  • Inactive member 2008-06-02

    Det hela var mycket bra skrive

  • Flaka Hoxha 2018-05-31

    bror du särskrev likadant hur ens

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-18]   Historia inom Islam, Buddism och Hinduism.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1435 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×