Universum

4 röster
14854 visningar
uppladdat: 2002-12-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Redogör vad universum är och består av är inte världens lättaste, men jag kan försöka.
Universum är allt, planeter, galaxer, stjärnor, finns alla i universumet.
Om man nu ska berätta om universum, kan man lika gärna börja från början.

Teorierna om universums uppkomst är många, men det oftast hörda teorin är den om Big Bang. Allt startade från en enda punkt, som exploderade och expanderade, för drygt 10-12 miljoner år sedan. Efter det var det extremt varmt och det dröjde länge innan ens atomer eller något liknade kunde bildas. Men det svalade och det börjades bilda galaxer, planeter och stjärnor.

Men vad är galaxer, planeter och stjärnor då ?

Låt oss börja med stjärnor. Stjärnor är en himlakropp som utstrålar ljus (värme, röntgen och radio) ut i rymden. De bildas genom nebulosa, som är ett täcke av stjärnstoff, som mest består av väte och helium men även andra stoffer. Stoffen dras ihop under en längre tid, och när värmen är tillräckligt hög, börjar lättare atomkärnor slås samman till tyngre nya kärnor.
Vår närmsta stjärna är Solen, som lyser upp vår atmosfär, så den blir blå.
Solen yta är 5 500 grader och solens kärna är cirka 14 miljoner grader varm. Solen är ett glödande gasklot som till största delen består av väte, helium och andra tyngre grundämnen. Solen vara inte för evigt, utan förändras efter några miljarder år. Beroende på solens storlek så händer det olika saker:

En liten sol kommer att svälla upp och bli en röd jätte, stjärnan kommer att befinna sig i detta stadium i några miljoner år, sen kommer den krympa och bli en vit dvärg. Och senare bli en svart dvärg.

Men för medelstora stjärnor går den process knappast lika odramatiskt. De medelstora stjärnorna blir supernovor. Stjärnan har vid det här laget expanderat många gånger och brukar kallas superstjärna nu pga dess storlek. När kärnan till största delen består av järn så kan stjärnan inte producera tillräckligt med energi och tryck för att kunna mäta sig med de starka inre gravitationskrafterna. Då kollapsar kärnan och efter en tid kommer det komma en chockvåg. Kraften från chockvågen gör att stjärnan exploderar och denna explosion kallas supernova. Men stjärnan fortsätter att kollapsa, och atomkärnan pressas samman med sin proton, och det blir neutroner, därav namnet neutronstjärna.

För de stora stjärnorna så är det lite annorlunda. Den stora stjärnan blir precis som den medelstora stjärnan en supernova, men om tyngden är tillräckligt mycket kommer stjärnan imploderar (drar sig samman explosionsartat) istället för att explodera. Gravitationskrafterna kommer att pressa samman stjärnans massa till en extremt liten punkt. Gravitationskraftens storlek styrs av massa och avståndet till massan. När en så stor massa som en stjärna innehåller, pressas samman till en liten punkt kommer gravitationskrafterna att blir fruktansvärt stora. Ett svart håls gravitationskrafter är så pass stora att inte ens ljus kan lämna kroppen utan sugs in i hålets kärna. Stjärnan har blivit ett svart hål.

Gravitationen från ett svart hål är så stark att varken materia eller ljusstrålar kan lämna dess kraftfält. Detta innebär att man inte heller direkt kan se ett svart hål trots att man övertygad om att de finns.

Man brukar säga att det finns 3 olika svarta hål, vanliga svarta hål, svarta minihål samt massiva svarta hål. Många tror att de flesta galaxer har ett massivt svart hål.


Lite galaxkunskap nu.

Universum är indelat i galaxer, alla stjärnor tillhör någon galax, fast bara ytters få galaxer och stjärnor är namngivna.

Vintergatan ”The Milky Way” är den galax Jorden tillhör, tillsamans med 100 miljarder andras stjärnor och planeter. Vintergatan är en så kallad spiralgalax, och vi är lokaliserade på dess kant.
Den stora ”bubbla” i mitten tror många är ett stor massivt svart hål, men ingen är säker.
Vintergatans närmsta granngalax är Lilla och Stora Magellanska molnen. Det stora molnet ligger 170 000 ljusår härifrån och det lilla ligger 200 00 ljusår härifrån. Det stora molnet har 10 miljarder stjärnor och det lilla har 1 miljard stjärnor.

En annan av vår granngalax är Andromedagalaxen, även kallad M31, som ligger 2,9 miljoner ljusår härifrån.

Ljusår ?

Ljusår är en längdenhet, som motsvarar den sträckan ljuset hinner på ett år. Drygt 9460 miljarder km. Från Solen till Jorden tar 8 minuter.
En planet är en himlakropp som inte själv är en aktiv stjärna utan kretsar krig en, på samma ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Universum

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Zaba Zaba 2021-01-22

    Bra!

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-30]   Universum
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1479 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×