Julmysteriet

3 röster
7941 visningar
uppladdat: 2003-01-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: Jostein Gaarder
Originalets titel: Julemysteriet
Publicerad: September 1994

Sammanfattning

Denna bok utspelar sig i Norge i nutid och handlar om en liten pojke som heter Joakim. Hans föräldrar har glömt att köpa någon adventskalender till honom. Paniken sprider sig när det återstår en dag till första december och föräldrarna inser att kalendrarna är slut överallt. Bara av en tillfällighet tittar Joakim in i ett skyltfönster på en liten bokhandel och där ser han en kalender. Den var litet blek och skavd i kanterna, men han och fadern beslutar sig för att gå in och fråga om de skulle kunna få köpa den. Vad Joakim inte vet är att det är en magisk adventskalender och att han med den kommer att få vara med om sitt livs äventyr. Varje dag, när han öppnar en lucka, ramlar det ur en liten lapp, och på varje lapp berättas det om en märkliga händelse. En liten flicka vid namn Elisabet tar med Joakim på en resa genom Europa och Mindre Asien och hon reser också genom historien, bakåt i tiden. Elisabet träffar även på olika figurer och tillsammans bildar de ett pilgrimståg som söker sig ner till Betlehem. Deras mål med resan är att få välkomna Jesusbarnet till världen. Men det händer också många andra underliga saker förutom kalendern. Vem är det mystiska blomsterhandlaren och vem är kvinnan på bilden i skyltfönstret i bokhandeln? Kan det vara Elisabet? Vem var den lilla flickan som försvann för många år sedan och aldrig hittades? Allt eftersom dagarna närmar sig jul får Joakim så småningom svar på alla sina frågor och lugnet sprider sig när han på julafton får reda på hela berättelsens budskap och mening.

Om författaren

Den 8 augusti 1952 föddes Jostein Gaarder i Oslo, Norge. Redan som liten hade Jostein egenskaper som var ovanliga. Han var alltid frågvis, t.ex. ville han inte bara få reda på vad som fanns bakom stjärnorna, han ville ha reda på vad som fanns bakom det och bakom det... Hans ifrågasättande tog aldrig slut. Det resulterade att han senare blev filosofilärare vid Fana Högskola. Han började också att skriva böcker och alla hade en filosofisk innebörd.
Hans debuterade på prosa och den kom året 1982 och efter det så kom det många andra olika sorters böcker. Han skriver romaner och fackböcker också. Jostein har fått utstå mycket kritik genom åren och främst har det varit för att man har tyckt att han skriver litet egendomligt och att hans stil är väldigt banal. Men han har också fått mycket beröm för sina böcker.

Mitt omdöme

Jag tycker väldigt bra om denna bok och mitt första minne av den är när min mamma köpte den för att hon skulle läsa ett kapitel varje dag fram till jul. Men tyvärr läste hon inte klart eftersom julen rusade på oss fortare än vad vi hade anat. Jag tror att denna bok också väckte mitt intresse för att läsa i huvudtaget. Jag har fått en passion för böcker med filosofisk inriktning. Jag valde att läsa Julmysteriet p.g.a. att jag anade att det fanns flera viktiga budskap i boken. För det första så märkte man att författaren är väldigt intresserad av religion och att han är djupt kristen eftersom att han använde mycket vackra beskrivningar om himlen och hur mycket Gud älskar alla människor trots allt elände vi ställt till med här i världen.

”Guds rike är öppet för alla, även dem som saknar biljett”

Min favoritmening, som ofta upprepas i boken, är vad ängeln Efiriel berättar för Elisabet om himlen.

”Har ni sett så vackra blommor?”
”Lite grann av den himmelska härligheten har förirrat sig ner på jorden. I himlen är det nämligen så gott om härlighet att den lätt sprider sig.”

Jag vill också påpeka att jag till skillnad från många kritiker, tycker att Jostein Gaarder skriver lättläst och enkelt. Just denna bok är nog avsedd för litet yngre barn men jag kan inte låta bli att fascineras av hur enkelt han skriver. Han har förmågan att med få ord ändå ge en så detaljrik och utsökt finurlig skildring. Denna typ av böcker up...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Julmysteriet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-09]   Julmysteriet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1529 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×