Island

10560 visningar
uppladdat: 2003-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hekla är Islands mest kända vulkan och har haft 19 utbrott sedan år 1014 e. Kr. År 1783 fick kraterkedjan Lakagígar utbrott och så mycket lava sprutade ut att inget liknande hade hänt i världshistorien. Gaser och aska spreds ut och kvävde allt liv i omgivningen. En stor del av boskapen dog och 10 000 människor svalt ihjäl.

Ett vulkanutbrott som har pågått på havets botten i två år har skapat ön Surtsey som kom upp ur havet på 1960-talet. Nuförtiden har vetenskapsmännen möjlighet att utforska växt- och fågelliv som utvecklas på nytt på ett helt nytt landområde. Island besår till stor del av is, det är glaciärer. Dom täcker 11,5% av Islands areal, ca: 11 800 km². Den största glaciären heter Vatnajökull och ligger i landets södra del. Den är Europas största enhetliga glaciär och är ungefär en kilometer tjock. Det är många äventyrliga resenärer som besöker glaciärerna.
1998 var det vulkanutbrott under Vatnajökull i två veckor och bildade en spricka som blev 1,5 km bred. Röken från vulkanen steg ut ur sprickan till tio km höjd och gick att se ända från Reykjavik.

På Island inträffar det ofta jordbävningar, eftersom hela landet ligger mitt i kanten av två kontinentalplattor. I juni år 2000, kom två kraftiga jordskalv och några stycken mindre. Dom kraftigaste jordskalven hade mätts upp till ca: 6,5 på richterskalan. Det blev till och med sprickor inne i husen i Reykjavik.

Landets totala areal är 103 000 km². Island är Europas största ö och också det yngsta landet eftersom det har bildats av undervattensvulkaner. Island skapades för ca: 14-16 miljoner år sedan. Jordskorpan är på några ställen bara en kilometer tjock. Magmahärdarna under ytan värmer upp grundvattnet och samtidigt lava som ligger högre upp. Hett vatten är en ny värmekälla som man tar tillvara. Detta kallas geometrisk energi, 85% av värmen i husen kommer från denna energikälla. På en del ställen ligger det heta vattnet nära jordens yta och bildar heta källor. Island har flest sådana i världen. De viktigaste platserna med geometrisk värme är Torfajökull. Det är en glaciär som ligger öster om Hekla och Grímsvötn. Tredje störst är Hengill, den ligger lite sydost om Reykjavik. Den ger också staden hett vatten till uppvärmningen. Den största heta källan på Island heter Deildartunguhver och producerar 150 liter kokande vatten i sekunden. Den största sprutande hetvattenkällan ligger på sydlandet i Haukadalur. Den kallas Geysir och förr ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Island

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-09-26

    Det är ite geometrisk energi,

  • Inactive member 2005-03-21

    Bra fakta! men du borde skrivi

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-21]   Island
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1551 [2021-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×