Forntidens Egypten

8 röster
24612 visningar
uppladdat: 2003-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Egypten. Vad tänker man när man säger namnet ´Egypten´? Ett land fyllt av sand, med en hel del pyramider, är nog associationer som de flesta gör. Men hur började det hela – vem kom på idén att bygga de stora stenkreationerna mitt i öknen?

Hur det började…

Den ariska tiden, dynasti ett och två, varade ungefär mellan år 3000 och 2700 FVT. Då hade Egyptens två delar – Övre och Nedre Egypten – precis gått ihop för att samsas under en farao. Man hade börjat reglerat Nilens årliga översvämningar för att använda till sin fördel, och arbetskraften i landet organiserades. Stenbrott och gruvor med koppar och guld öppnades.

Samtidigt infördes skriften. Den användes för att tjäna förvaltningen. Inom arkitekturen och konsten skapades nya formspråk för att uttrycka maktens och religionens kraft.

Menes var den förste faraon. Hans historiska existens är tvivelaktig, men för senare egyptier är han en legendarisk kulturhjälte.

Världshärskare under den här tiden ansågs solguden Re vara.

Den tredje dynastin och den första pyramiden

Den störste faraon under den tredje dynastin (som varade mellan ca 2700 och 2270 FVT) var Djoser. Det var han som lät bygga den första pyramiden, trappstegspyramiden i Saqqara. Det är ett bevis på att Egypten redan på den här tiden var välorganiserat.

Fjärde dynastin

Det var under den fjärde dynastin som Egypten blomstrade som mest. Inga riktiga krig förekom – framför allt eftersom det inte fanns några ordentliga motståndare. Man upprätthöll istället handelsförbindelserna med Syrien (Byblos), och utförde expeditioner med armén mot libyer och nubier.

Den stora insats som det fortsatta pyramidbyggandet krävde (varje pyramid skulle ju vara större och bättre än den förra) var främst frivillig. Egypten var inte ett slavsamhälle på samma sätt som många andra civilisationer på den här tiden var.

Nya grupper bildades i samhället – det fanns präster, ämbetsmän vid hoven och hantverkare, bland andra. De lade grunden för nya religiösa tendenser, och det var här behovet av urbanisering var starkast.


Pyramiderna

Ordet pyramid kommer från grekiskans pyrami´s och betyder troligen ´[pyramidformat] bakverk´ eller ´spetsig kaka´.

Den första pyramiden uppfördes som tidigare nämnt av kung Djoser. Pyramiden är 58 meter hög och ligger i Saqqara. Ämbetsmannen Imhotep var ansvarig för byggandet av pyramiden, och enligt moderna mätmetoder kan den ha byggts så tidigt som ca 2940 år FVT, det vill säga nära 5000 år sedan.

Den största pyramiden som någonsin byggdes var Cheopspyramiden. Den är den största av de tre pyramiderna i Giza. Den byggdes för 4600 år sedan, och är 137 meter hög. 2,5 miljoner kalkstensblock gick åt – dess totalvikt? Ca sex miljoner ton. Stenstölder genom århundradena har dock minskat antalet sten lager från 215 till 200, och pyramiden är nu nio meter lägre än när den först stod färdig. Cheopspyramiden är den enda av de sju byggnadsverk som räknas till antikens underverk som fortfarande är bevarat.

Totalt uppfördes 80 pyramider i Egypten, mellan åren 2640 till 1630 FVT, men alla blev inte färdiga. Om en farao dog, och en ny tillträdde, stoppades det tidigare projektet och man började om på ett nytt.

Kostnaderna för att bygga dessa enorma pyramider var utan tvekan en av anledningarna till att landet bröt ihop och gick under.


Faraonernas ställning

Faraonerna sågs som mänskliga gudar. De ansågs ha direkt kontakt med Gudarna. Ordet farao betyder "Det stora huset". Egypten ansågs vara faraonernas; de ägde allting. De hade tjänare i mängder, och folk som skulle träffa en farao fick buga. Man fick aldrig titta en farao i ögat, det var inte tillåtet.

Faraonerna valdes av att man snurrade en sten och den stenen pekade på när den stannat blev farao. Därför kunde vem som helst bli farao (som en av mina källor konstaterade – "det är samma sak som att vi skulle välja president genom att snurra flaskan").

Två av de mest kända faraonerna är Tutanchamon och Ramses. Tutanchamons grav upptäcktes på 1930-talet. Det sägs att denna farao blev lönnmördad när han bara var 19 år gammal. Ramses å andra sidan levde tills han blev hela 80 år gammal, och han regerade i 60 av de åren. Han var en stor krigare.

Det fanns inte bara manliga faraoner, utan även kvinnliga, men de var få. I övrigt kunde kvinnor inte få höga ämbeten som till exempel skrivare eller advokat, utan de flesta var danserskor, musikanter eller sångerskor.

Övrigt

Symbolen Ankh är en symbol för livet. Den bars av gudomligheter, människor i en begravningsprocession, eller offrades till kungen.

Det fanns en mängd gudar och gudinnor att tillbe i Egypten. Egy...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Forntidens Egypten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-10-07

    mycket bra men jag sökte efter

  • Inactive member 2005-03-22

    solguden Re? så vitt jag vet

  • Inactive member 2009-02-03

    grymt bra

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-24]   Forntidens Egypten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1561 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×