Italien

7 röster
20146 visningar
uppladdat: 2003-02-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Huvudstad: Rom
Folkmängd: 57,2 miljoner
BNP per capita: 22 732 USD

Italiens politik genom 1900-talet

Under hela 1900-talet har Italien haft perioder av politisk instabilitet. Från och med 1922 till 1943 styrdes t. ex landet av den fascistiske diktatorn Benito Mussolini. Idag är Italien en republik men har ett förflutet som monarki. Monarkin avskaffades 1946 efter en folkomröstning.
Valresultaten mellan 1947 och 1963 resulterade i kortlivade centerhögerregeringar som dominerades av ett kristdemokratiskt parti i koalition med mindre partier. Vid några tillfällen såg läget kritiskt ut när man planerade att gå i koalition med det nyfascistiska partiet 1960.
Åren efter 1963 fick vänstern popularitet hos väljarna man kristdemokraterna lyckades vara kvar på sin dominerande ställning.

1983 satt den första socialdemokratiska premiärministern vid makten, Bettino Craxi. Han lyckades leda den mest långlivade regeringen sedan andra världskriget, den satt vid makten till 1987, dvs. fyra år.

I början av 1990-talet avslöjades en rad mutskandaler och maktmissbruk som vände upp och ner på Italiens politik. Ett flertal framstående ledare anklagades varav flera varit premiärministrar. Folkets förtroende svek och skandalerna var ett faktum.

Klasskillnadernas land

Italien är ett starkt centraliserat land, det är främst huvudstaden Rom som står i centrum för det offentliga livet. Rom förknippas dock av folket som en ineffektiv stad med korrupta byråkratier.
Italiens största problem måste man nog säga att de stora klasskillnaderna är, både kulturella, politiska och ekonomiska. Detta har skapat ett uppror bland folket som i sin tur har lett till ett mycket stort behov av att skapa en känsla av
gemenskap och samhörighet i landet.

Skillnaderna mellan de industrialiserade delarna i norr och de underutvecklade området, kallat Mezzogiorno, i södern är stora. Skillnaderna har funnits under hela 1900-talet men klyftan har fördjupats på senare tid.

Orsaken till skillnaderna är jordbrukarnas i söders enträgna kamp för att behålla sin politik och inte låta deras marker industrialiseras. I norrmötte inte industrin några sådana hinder.
1998 var arbetslösheten uppe i 20 proc. i Mezzogiorno medan den i norr endast låg på 7 proc. samt 9 proc. i centrala Italien.

Under 50 och 60-talet inträffade en massflytt där ett stort antal människor flyttade från Mezzogiorno till norra Italien eller andra europeiska länder. Detta skapade bostadsbrist i förorterna till industristäderna i norr men minskade förstås arbetslösheten i söder. Detta var som en våg som regeringen måste skapa balans på, regeringens påverkan på dessa klasskillnader blev att överföra medel från norr till söder.

Under senare tid har regeringens insatser i södra Italien varit mer inriktade på att förbättra det sociala skyddsnätet och minska arbetslösheten.
Idag pekar statistiken på en förbättring ekonomiskt för södra Italien, men än är skillnaderna alltför stora.

Den sicilianska maffian

Den 26 februari 1986 inleddes en märklig rättegång i en specialkonstruerad säkerhetssal på Italiens, och medelhavets också för den delen, största ö; Sicilien. De anklagade var 473 stycken sicilianska maffiamedlemmar, då hade redan 20 misstänkta och 2 poliser ur spaningsstyrkan mördats. Sicilianarna stod anklagade för internationell narkotikahandel och minst 100 mord.
Senare samma år ställdes 639 personer inför rätta i Neapel, de misstänktes precis som sicilianarna för att tillhöra maffian.

Maffian hade sina rötter i Sicilien och kunde spåras ända tillbaka till 1400-talet.
Maffian hade sin början i en sammanslutning att störta de olika utländska härskare som erövrat ön – saracener, normander och spanjorer.
Maffiamedlemmarna, eller mafios, som de kallades, höll ihop tack vare det strikta rättsystem som organisationen hade. Det byggde på tystnad och hämnd.
Vid sekelskiftet 1900 kontrollerades hela södra Sicilien av maffian.
Under 1920-talet lät Mussolini arrestera och fängsla tusentals mafiosi så maffians järngrepp lossnade lite för tillfället.

Efter andra världskriget vaknade dock maffian till liv igen och började syssla med heroinsmuggling. Det visade sig bli en mycket lönsam verksamhet.
På 1970-talet blev den så pass lönsam att strider utbröt mellan rivaliserande familjer inom maffian och en mordvåg startade.
Detta fick myndigheterna att ta tag i saken och försöka utrota organisationen, bland annat med metoder som massrättegången 1986.

I maj 1992 slog maffian tillbaka och det ledde till förödande konsekvenser som knappast bidrog till en förbättring i förhållandet mell...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Italien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-02]   Italien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1571 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×